SLUČAJ GARAŽA

NASTAVLJA SE SUĐENJE GLAVAŠU Vještak iznio jezive detalje o smrt Čedomira Vučkovića: 'Umro je jer su ga tjerali da prije sumpornu kiselinu'

 
Branimir Glavaš
 Bruno Konjević / Hanza Media

Pred vijećem zagrebačkog Županijskog suda, na suđenju Branimiru Glavašu i suoptuženicima svjedočio je pukovnik Ivan Grujić, bivši predsjednik Povjerenstva za zatočene i nestale Vlade RH. Svjedočio je i David Mayer, sudski medicinski vještak o načinu na koji su žrtve ubijene.

Obdukcijom je utvrđeno da je uzrok smrti Čedomira Vučkovića konzumacija sumporne kiseline, rekao je David Mayer, sudsko medicinski vještak svjedočeći protiv Branimira Glavaša i drugih optuženih za ratne zločine na srpskim civilima u Osijeku.

- Na Vučkovićevom tijelu tijekom obdukcije registrirane su dvije prostrjelne rane. Jedan metak pogodio ga je u lijevi dio trbuha, a drugi u desnu podlakticu, bliže laktu. One predstavljaju teške tjelesne ozljede - rekao je vještak Mayer.

Podsjećamo, Vučković je 31. kolovoza 1991. dovezen u dvorište zgrade Sekretarijata narodne obrane u Osijeku. Zatvorili su ga u garažu, a po svjedočenju Krunoslava Fehira, Zoran Brekalo ga je natjerao da pije kiselinu iz akumulatora. Nedugo nakon toga probio je vrata garaže te je Fehir u njega ispalio pet do šest hitaca. Pogodio ga je dva puta.

Vještak kaže kako ozljede koje je zadobio od metaka u većini slučajeva ne dovode do smrtnog ishoda.

Podsjetimo, na ročištu u ponedjeljak svjedočio je nekadašnji 'krunski svjedok', protiv Glavaša, Krunoslav Fehir. Danas je 'obični svjedok' u slučajevima 'garaža', 'selotejp' i ubojstva Čedomira Vučkovića u kolovozu 1991. godine.

Vrhovni sud odbio je Glavašev prijedlog da se Fehirov iskaz kao svjedoka izdvoji iz spisa kao nezakonit. Potom je Glavaš 30. i 31. svibnja 2019. podnio kaznenu prijavu protiv Fehira. Naveo je kako on treba imati status okrivljenika za isto kazneno djelo jer ga više ne štite odredbe koje je imao kao krunski svjedok.

Novo suđenje u slučajevima 'garaža' i 'selotejp' zakazano je nakon što je Vrhovni sud početkom siječnju ukinuo odluku izvanraspravnog vijeća zagrebačkoga Županijskog suda iz ožujka prošle godine prema kojoj se ponovljeno suđenje Glavašu trebalo odvojiti od postupka njegovim suoptuženicima.

Vučkovića je u kolovozu 1991. usmrtio tada 16-godišnji Fehir, pripadnik tzv. Branimirove osječke bojne ili "zaštitne čete" koji je naknadno dobio status zaštićenog svjedoka, a u ranijim je suđenjima teretio Glavaša. Među ostalim i na temelju Fehirova iskaza Glavaš i njegovi suoptuženici već su bili osuđeni, ali je pravomoćnu presudu ukinuo Ustavni sud. Glavaš je do tada odradio i većinu kazne u zatvorima u BiH gdje je otišao uoči izricanja prve presude.

O prošlotjednom podnošenju kaznene prijave protiv Fehira Glavaševi odvjetnici u ponedjeljak su na zagrebačkom Županijskom sudu izvijestili sudsko vijeće pod predsjedanjem sutkinje Tanje Pavelin.

Novo suđenje u slučajevima 'garaža' i 'selotejp' zakazano je nakon što je Vrhovni sud početkom siječnju ukinuo odluku izvanraspravnog vijeća zagrebačkoga Županijskog suda iz ožujka prošle godine prema kojoj se ponovljeno suđenje Glavašu trebalo odvojiti od postupka njegovim suoptuženicima.

Nakon što je Državno odvjetništvo protiv razdvajanja suđenja podnijelo zahtjev za zaštitu zakonitosti Vrhovni sud je ukinuo rješenje izvanraspravnog sudskog vijeća kojim je predsjedao Ivan Turudić, uvaživši većinu argumenata iznesenih u zahtjevu Državnog odvjetništva pa je zagrebački Županijski sud morao nastaviti s jedinstvenim suđenjem.

Glavaš i njegovi suoptuženici od početka odbacuju optužbe za zlostavljanja, mučenja i ubojstva osječkim Srba u slučajevima "garaža" i "selotejp".

Nastavak suđenja je u ponedjeljak 10. lipnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:53