VELIKA AKCIJA

Horvatu određeno mjesec dana istražnog zatvora, prevezen je u Remetinec: USKOK objavio za što ga tereti!

U akciji policije i Uskoka uhićen je sad već bivši ministar graditeljstva, terete ga za zloporabu položaja

Ministar Darko Horvat dolazi pred Županijski sud nakon ispitivanja u USKOK-u,

 Darko Tomas/Cropix

Sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu odredio je u subotu razriješenom ministru Darku Horvatu jednomjesečni istražni zatvor zbog sumnje da je 2018. zajedno s tadašnjom pomoćnicom, na poticanje četvero suosumnjičenih, nezakonito dijelio višemilijunske bespovratne poticaje.

Horvatu je određen jednomjesečni istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, ali ne i opasnosti od ponavljanja kaznenog djela jer ga je, na osobni zahtjev, premijer Andrej Plenković razriješio dužnosti.

Premijer Plenković je ranije u subotu nakon uhićenja sazvao izvanrednu konferenciju za novinare na kojoj je pozvao DORH da objasni javnosti svoje postupanje u vezi Horvata jer smatra da je ono nerazmjerno, a tajming uhićenja čudan. Iz Uskoka su, nakon istražnog ročišta, poručili da "nije bilo nikakvog tajminga" i da "postupaju kad prikupe dokaze".

Uskok, na čiji zahtjev je Horvatu određen pritvor, predložio je ispitivanje 11 svjedoka, od čega su njih osmero zaposlenici Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Odvjetnik: Horvat negirao krivnju i detaljno iznio obranu

Horvatov odvjetnik Vladimir Terešak je kazao nakon istražnog ročišta kako njegov branjenik negira krivnju i da je detaljno iznio obranu, navodeći kako je sve odluke koje je potpisao donijela drugookrivljena Ana Mandac.

Uskok je ranije izvijestio kako je na temelju policijske kaznene prijave donio rješenje o provođenju istrage protiv Horvata i njegove nekadašnje zamjenice Ane Mandac, ali i još četvero suosumnjičenika.

Prema ranijim neslužbenim informacijama, uz Horvata i Mandac, u ovom su slučaju osumnjičeni i potpredsjednik vlade Boris Milošević, državni tajnik Ministarstva regionalnog razvoja Velimir Žunac, ravnateljica uprave za potpomognuta područja Katica Mišković te bivši ministar Tomislav Tolušić.

Uskok je, ne objavivši identitete okrivljenika, priopćio da se Horvat i Mandac sumnjiče za zlouporabu položaja i ovlasti, a Tolušić, Žunac, Mišković i Milošević za pomaganje i poticanje na zlouporabu položaja i ovlasti.

Podijelili 2,6 milijuna kuna

Uskok je izvijestio da sumnja kako je Horvat, od studenog 2018. do kraja prosinca 2018., kao ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta, dodijelio 2,6 milijuna kuna bespovratnih sredstava gospodarskim subjektima za koje je bio osobno zainteresiran, kao i onima za koje su to od njega neposredno ili posredstvom njegove pomoćnice Ane Mandac višekratno tražili Tolušić, Milošević, Žunac i Mišković.

Tužiteljstvo je preciziralo kako Horvata sumnjiči da je u svojstvu ministra najprije zatražio od Ministarstva financija preraspodjelu proračunskih sredstava, lažno navodeći da su potrebne za provođenja Programa “Razvoj malog i srednjeg poduzetništva i obrta na područjima naseljenim pripadnicima nacionalnih manjina’’ za 2018. godinu.

Uskok dodaje da je Horvat u svojstvu ministra zadužio svoju pomoćnicu Anu Mandac za provedbu dodjele poticaja, iako su oboje znali da ti "gospodarski subjekti" ne ispunjavaju kriterije kojima bi ostvarili pravo na dodjelu bespovratnih sredstava te unatoč tome što su s time upoznali ostale okrivljenike koji su i nadalje tražili njihovu dodjelu.

Horvatova pomoćnica Ana Mandac je otišla s dužnosti nakon što je osumnjičena u aferi Vjetroelektrane s bivšom državnom tajnicom Josipom Rimac, dok je Tolušić napustio Vladu u srpnju 2019., zajedno s tadašnjom ministricom regionalnog razvoja i europskih fondova Europske unije Gabrijelom Žalac, a koja je također osumnjičena u jednom od krakova afere Vjetroelektrane.

Sva događanja oko uhićenja Darka Horvata pratili smo od jutra, a više možete pročitati niže:

21:53 Darko Horvat je u pratnji pravosudnih policajaca prevezen u Remetinec.


20:12 Horvatu je određeno mjesec dana istražnog zatvora zbog mogućnosti utjecaja na svjedoke, a navodno se radi o troje njegovim prijatelja.


20:07 Uskok je predložio da se ispita 11 svjedoka, od čega su ih osmero zaposlenici Ministarstva regionalnog razvoja. Kako doznajemo, Uskok je tražio da se Horvatu odredi istražni pritvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, ali i zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela. No, s obzirom na to da je podnio ostavku, kao opasnost ostaje samo mogući utjecaja na svjedoke. Njegov branitelj smatrao je da se i drugim mjerama, a ne istražnim zatvorom, ta opasnost može izbjeći i da nije nužno određivanje zatvora.


19:40 Predsjednik Vlade Andrej Plenković razriješio je Darka Horvata dužnosti ministra prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine na osobni zahtjev.

Premijer Plenković ranije u subotu nakon uhićenja Horvata sazvao je izvanrednu konferenciju za novinare na kojoj je pozvao DORH da objasni javnosti svoje postupanje u vezi Horvata jer smatra da je ono nerazmjerno, a tajming uhićenja čudan.


18:40 Glavni krimen ministra gospodarstva Darka Horvata prema tvrdnjama Uskoja je taj što je “sredio” bespovratna sredstva obrtima i malim poduzećima koja su bila ispod crte i nisu ispunjavala uvjete za njihovo dobivanje. Ministar Horvat je čak, sumnja Uskok, od ministra financija Zdravka Marića tražio i rebalansom proračuna dobio novac za programe razvoja malog i srednjeg poduzetništva i obrta. Kad je dobio sredstva, sumnja se da ih je raspodijelio obrtima i tvrtkama s kojima su on i ostali okrivljenici bili osobno ili interesno povezani. Svu potrebnu papirologiju i administraciji obavljala je njegova pomoćnica, drugookrivljena Ana Mandac. Prema navodima Uskoka, štetu su pretrpjeli i oni poduzetnici i obrti koji su ispunjavali kriterije za dodjelu sredstava, ali su zbog ministrovih intervencija ostali bez tih sredstava. Potpredsjednik Vlade Boris Milošević i bivši ministar Tomislav Tolušić, sumnja Uskok, bili su među onima koji su tražili dodjelu sredstava za svoje “favorite”. Dio dokaza na kojima se temelji zahtjev za istragu prikupljen je u drugim postupcima. Kao što je poznato, Ani Mandac, koja je osumnjičena u aferi Vjetroelektrane, na teret joj se stavljaju malverzacije s dodjelom sredstava obrtnicima i malim poduzetnicima.


18:14 Ministar Darko Horvat u policijskom vozilu je iz jedinice za zadržavanje dovezen na Županijski sud na kojem je za 18:30 zakazano ročište na kojem će se odlučivati o istražnom zatvoru. Stigao je i sudac Krešimir Devčić, ali i Horvatov odvjetnik Vladimir Terešak.

image

Horvat doveden na Županijski sud

Dušan Miljuš

17:56 USKOK je ne navodeći identitete izvijestio da je temeljem policijske prijave pokrenuo istragu protiv ministra Darka Horvata i njegove nekadašnje pomoćnice Ane Mandac zbog zlouporabe položaja i ovlasti, dok četvero suosumnjičenih tereti za poticanje na te nezakonitosti.

Prema ranijim neslužbenim informacijama, uz Horvata i Mandac u ovom su slučaju osumnjičeni i potpredsjednik Vlade Boris Milošević, državni tajnik Ministarstva regionalnog razvoja Velimir Žunac, ravnateljica uprave za potpomognuta područja Katica Mišković te bivši ministar Tomislav Tolušić.

USKOK je, ne objavivši identitete osumnjičenika, priopćio da sumnja kako je Horvat, od studenoga 2018. do kraja prosinca 2018., kao ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta, dodijelio 2,6 milijuna kuna bespovratnih sredstava gospodarskim subjektima za koje je bio osobno zainteresiran, kao i onima za koje su to od njega neposredno ili posredstvom njegove pomoćnice Ane Mandac višekratno tražili Tolušić, Milošević, Žunac i Mišković.

Tužiteljstvo je preciziralo kako Horvata sumnjiči da je u svojstvu ministra najprije zatražio od Ministarstva financija preraspodjelu proračunskih sredstava, lažno navodeći da su potrebne za provođenja Programa “Razvoj malog i srednjeg poduzetništva i obrta na područjima naseljenima pripadnicima nacionalnih manjina’’ za 2018. godinu.

USKOK dodaje da je Horvat u svojstvu ministra zadužio svoju pomoćnicu Anu Mandac za provedbu dodjele poticaja, iako su oboje znali da ti "gospodarski subjekti" ne ispunjavaju kriterije kojima bi ostvarili pravo na dodjelu bespovratnih sredstava te unatoč tome što su s time upoznali ostale okrivljenike koji su i nadalje tražili njihovu dodjelu.

Tužiteljstvo nadodaje da je Mandac po Horvatovim nalozima, a po zahtjevima Tolušića, Miloševića, Žunca i Mišković te drugih zasad neutvrđenih osoba, u tablicu koja je sastavni dio odluke u kojoj su navedeni iznosi bespovratnih sredstava i gospodarski subjekti kojima se poticaji dodjeljuju, uvrstila one za koje su Horvat i ostali okrivljenici bili zainteresirani zbog osobne ili interesne povezanosti.

Nakon toga je Mandac, tvrdi USKOK, naložila stručnim službama da osiguraju potpisivanje ugovora o isplati bespovratnih sredstava s "navedenim subjektima", a koje je u ime Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta potpisao Horvat, kao i naloge za njihovu isplatu, na temelju čega im je, na teret državnog proračuna, neosnovano isplaćeno ukupno 2,65 milijuna kuna.

USKOK je izvijestio da je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora za Horvata koji je, po riječima njegova branitelja Vladimira Terešaka, na ispitivanju u tužiteljstvu aktivno iznosio obranu, pri čemu je odbacio krivnju za zloporabe položaja.

Horvatova pomoćnica Ana Mandac je otišla s dužnosti nakon što je osumnjičena u aferi Vjetroelektrane s bivšom državnom tajnicom Josipom Rimac, dok je Tolušić napustio Vladu u srpnju 2019., zajedno s tadašnjom ministricom regionalnog razvoja i europskih fondova Europske unije Gabrijelom Žalac, a koja je također osumnjičena u jednom od krakova afere Vjetroelektrane.


17:31 Ana Mandac, glavna svjedokinja čiji je iskaz otvorio najnovija uhićenja, bila je pomoćnica Darka Horvata u Ministarstvu gospodarstva, koji je priveden, a danas je vlasnica tvrtke Fuerte consulting d.o.o. koja se bavi "savjetovanjem u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem".

Tvrtku je osnovala u ljeto prošle godine i njezin temeljni kapital iznosi 20 tisuća kuna. No, Anu Mandac, naime, USKOK sumnjiči da je na zamolbu Josipe Rimac sređivala potpore od Ministarstva gospodarstva u vrijeme dok ga je vodio Horvat.

Tko je Ana Mandac pročitajte OVDJE


16:37 - Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat u subotu je na ispitivanju u Uskoku, po riječima njegova branitelja, aktivno iznosio obranu pri čemu je odbacio krivnju za zloporabe položaja, a Uskok je zatražio da mu se odredi istražni zatvor.

Odvjetnik uhićenog Horvata, Vladimir Terešak, izjavio je novinarima pred sjedištem Uskoka da je njegov branjenik više od sat vremena iznosio obranu i odgovarao na sva pitanja, a očitovao se da se ne smatra krivim.

"Drži i uvjerenja je kako onim što mu se stavlja na teret nije počinjeno kazneno djelo niti je ikome pribavljena protupravna imovinska korist", rekao je odvjetnik.

Horvat je nakon ispitivanja predan pritvorskom nadzorniku, a večeras u 18,30 sati bit će održano ročište na kojem će sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda odlučivati o zahtjevu za istražni zatvor. Odvjetnik je rekao da ne zna po osnovi Uskok za Horvata traži istražni zatvor.

Na teret mu se, kazao je, stavlja zlouporaba položaja i ovlasti, odnosno da su određene tvrtke koje su se javile na natječaj mimo natječajne dokumentacije dobile pravo prvenstva. No, Horvat to negira, tvrdeći da to on nije radio nego stručne službe ministarstva.

Za zlouporabu položaja terete ga zajedno s više osoba, kazao je odvjetnik, dodavši da svi dokazi proizlaze iz drugog slučaja u kojem je također drugookrivljena Ana Mandac.

Terešak je rekao da se sve što se ministru stavlja na teret temelji na podacima izvučenim iz njenih mobitela i laptopa koji su pregledani u sklopu drugog predmeta.

- Ministar ne radi taj posao već to rade stručne službe ministarstva, on niti zna koliko tko ima bodova niti je s tim upoznat. Ono što mu je stručna služba, odnosno drugookrivljena dala na potpis on je potpisao, vjerujući da je to ispravno - izjavio je Terešak.

Mandac je s dužnosti otišla nakon što je osumnjičena u aferi Vjeroelektrane zajedno s bivšom državnom tajnicom Josipom Rimac, a prema pisanju medija okrivljeni u tom slučaju počeli su sklapati nagodbe s tužiteljstvom, što podrazumijeva i priznanje nedjela.

VIDEO: Dušan Miljuš


16:34 Odvjetnik Anto Nobilo u specijalnoj emisiji N1 komentirao je današnje uhićenje ministra Darka Horvata. Podsjetimo, policija je u subotu ujutro obavila pretragu kuće ministra graditeljstva Darka Horvata nakon čega je uhićen.

“Ovo je loš dan za premijera, nikad ovako nije istupio, ustavno-pravno katastrofalno”, rekao je Anto Nobilo komentirajući današnju press konferenciju predsjednika Vlade Andreja Plenkovića. Opširnije pročitajte OVDJE


16:33 Upravo je završilo ispitivanje Darka Horvata u Uskoku. Odvezen je u obilježenom policijskom vozilu, na izlaz na koji inače ne izlaze oni koje dovode na ispitivanje u Uskok. Policijsko vozilo doslovce je izjurilo iz dvorišta i punim gasom produžilo Vlaškom ulicom.

Nakon ispitivanja, Horvat je odvezen pritvorskom nadzorniku, a očekuje se da će uskoro izaći i njegov branitelj Vladimir Terešak i dati izjavu. Terešak bi trebao objasniti kako se njegov branjenik očitovao na tvrdnje Uskoka koji ga tereti za zloporabu položaja i ovlasti. S obzirom na to da je Horvat u Uskoku bio više od sat vremena, za pretpostaviti je da je, prema dogovoru sa svojim braniteljem iznosio obranu. No, o tome ćemo nešto više znati uskoro. (Dušan Miljuš)


15:56 Darko Horvat rođen je 28. rujna 1970. u Čakovcu. Oženjen je i otac je dvoje djece. Dva mjeseca nakon diplome počeo je raditi u HEP Distribuciji u Koprivnici kao inženjer pripravnik. U HDZ se učlanio 1999. Opširnije o tome tko je ministar Horvat pročitajte OVDJE


15:20 To što se dogodilo ove subote, 19. veljače 2022. godine, još nije viđeno u političkom životu Hrvatske. Komentar Ivanke Tome pročitajte OVDJE


15:07 Uhićenje ministra Horvata i konferenciju za medije premijera Plenkovića na Facebooku je komentirao i SDP-ov zastupnik Siniša Hajdaš Dončić.

- Kontinuirano valjanje u korupcijskom blatu Plenkovićevih ministara i visokopozicioniranih članova HDZ-a danas je dobilo novu dimenziju. Plenković se uživio u ulogu Luja XIV. i kao bogomdan proziva institucije i šeficu DORH-a. To je nakaradno i nedopustivo. Institucijama moramo omogućiti neovisan rad - napisao je Hajdaš Dončić.


15:01 Saborski zastupnik Domovinskog pokreta Stephen Nikola Bartulica ocijenio je u subotu u Zagrebu da uhićenje ministra Darka Horvata pokazuje kako obrazac u Hrvatskoj ostaje uvijek isti te da je Plenkovićeva transformacija HDZ-a "prazna priča".

Stare navike se nikako ne mijenjaju jer, nakon što postaneš ministar, pogoduješ onima kojima si dužan, budeš uhićen, a šef kaže neka institucije rade svoj posao, kazao je Bartulica na konferenciji za novinare Domovinskog pokreta na kojoj su komentirali uhićenje ministra prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darka Horvata. Opširnije pročitajte OVDJE


14:52 Predsjednik SDSS-a i partner u HDZ-ovoj parlamentarnoj većini Milorad Pupovac iznenađen je što je policijskom istragom obuhvaćen niz državnih dužnosnika, među kojima i njegov stranački kolega Boris Milošević, a poručio je da institucije trebaju istražiti svačiju odgovornost.

Pupovac kaže da je neslužbene informacije o pokretanju istrage, u koju je uključen i potpredsjednika Vlade iz redova SDSS-a Boris Milošević, doznao iz medija, što ga je "vrlo iznenadilo". Opširnije pročitajte OVDJE


14:40 Povodom uhićenja ministra predsjednik SDP-a Peđa Grbin dao je u subotu izjavu za medije. - Imamo bahatost premijera, imamo diktatorske manire čovjeka kojem najviše smeta to što je netko upropastio njegov odličan tjedan i ne daj Bože uznemiravao ga u subotu ujutro!, rekao je Grbin.

- Imamo pokušaj uplitanja DORH-a i pravosuđa u cijelu tu priču. E, to je skretanje fokusa, a mi to nećemo dopustiti. Već sljedeći tjedan će se sazvati Odbor za pravosuđe, rekao je Grbin. Opširnije pročitajte OVDJE

image
Vanesa Pandzic/Cropix
image
Vanesa Pandzic/Cropix

14:35 Uhićeni ministar Horvat doveden je u zgradu USKOK-a u Zagrebu. Očekuje se da će ispitivanje Horvata početi oko 15h, a uskoro bi u USKOK trebao doći i njegov odvjetnik Vladimir Terešak. (Dušan Miljuš)

image

Privođenje ministra Darka Horvata na ispitivanje u USKOK

Darko Tomas/Cropix
image

Privođenje ministra Darka Horvata na ispitivanje u USKOK

Darko Tomas/Cropix

14:34 Nema najava da bi predsjednik Republike Zoran Milanović danas mogao komentirati uhićenje ministra Horvata i prozivke premijera Plenkovića koji je na press konferenciji upitao jesu li su se možda u DORH-u "prepali" Milanovića pa da bi išli uhititi ministra nakon što ih je, kako je rekao, Milanović "jako napao". (Goran Penić)


14:28 RTL-ov reporter Andrija Jarak javio se ispred zgrade Uskoka te odgovorio gdje je sada ministar graditeljstva Horvat.

- Stigao je u pritvor na Oranicama odakle će ga dovesti u sjedište USKOK-a na ispitivanje s odvjetnikom. Ako Horvat prizna inkriminacije koje mu se stavljaju na teret, onda će ga sigurno pustiti da se brani sa slobode. Ako odbaci inkriminacije, onda ide uobičajena procedura, predat će ga policijskom nadzorniku, a sutra će ga odvesti na ročište na Županijski sud u Zagrebu gdje će odlučivati o određivanju istražnog zatvora - izvijestio je RTL-ov reporter Andrija Jarak.


14:21 Platforma Možemo! održala je press konferenciju na kojoj je saborska zastupnica Sandra Benčić rekla da je svojom press konferencijom premijer Andrej Plenković zabio zadnji čavao u lijes institucijama pravne države.

- Ovo današnje uhićenje, ali i istrage dokazuju da je ova Vlada propala. Možda još nije pala, ali je propala. Ne možemo u zemlji s ovoliko izazova - potresa, pandemije, inflacije - imati Vladu u kojoj se svaki tjedan neki ministar i neka afera propituje od strane istražnih organa. Ne može državom upravljati Vlada koja ne može biti vjerodostojna ni tri dana - istaknula je. Opširnije pročitajte OVDJE

image

Sandra Benčić, Urša Raukar, Ivana Kekin

Damjan Tadić/Cropix

14:17 Premijer Andrej Plenković, kaže nam koalicijski partner HDZ-a Radimir Čačić, ima podršku da donosi odluke u skladu sa svojim ovlastima, a jasno je da ministar koji je uhićen ne može više biti ministar.

- Potpuno je očito, a kao što je i premijer bio jasan, i mi smo jasni da ne može biti ministar u Vladi netko tko je uhićen. Dakle, može ga ili premijer smijeniti ili on može sam dati ostavku. To nije na nama. Isto tako, ako cijela priča bude išla dalje i da se na bilo koji način otvore postupci protiv drugih članova Vlade, to zaslužuje ozbiljan razgovor što uopće Vlada može i treba – kaže Čačić. Opširnije pročitajte OVDJE


14:16 Nakon što je hrvatski premijer Andrej Plenković u subotu od glavne državne odvjetnice Zlate Hrvoj Šipek zatražio objašnjenje, kako je rekao, "žurnosti" i "indikativnog tajminga" u slučaju uhićenja ministra graditeljstva Darka Horvata, priopćenjem mu je stigao odgovor iz Državnog odvjetništva.

- Glavna državna odvjetnica Republike Hrvatske i Državno odvjetništvo Republike Hrvatske, kao ni dosad, neće komentirati izjave predsjednika Vlade Republike Hrvatske, navodi se u kratkom priopćenju iz DORH-a. Opširnije pročitajte OVDJE

image

Zlata Hrvoj Šipek

Damjan Tadić/Cropix

13:51 Komentirajući prijelomnu vijest o uhićenju ministra graditeljstva, Darka Horvata, HDZ-ov eurozastupnik Tomislav Sokol tvrdi da još uvijek nemaju konkretne informacije.

- Ne radi se, prema prvim informacijama, da se netko okoristio nego je riječ o situacijama u pogodovanje, ali imamo premalo informacija. Važno je da DORH da neke konkretnije informacije. Ovdje se radi o izvidima, očito više nisu tajni budući da su izašli u javnost. Imali smo senzacionalnističke bombastične situacije, pretrese i slično pa se na kraju pokazalo da nema tu ništa i da su osobe oslobođene, da nisu ni optužnice podignute. Svatko je nevin dok mu se ne dokaže krivnja. Trebamo pričekati. Ovdje se radi o početnim izvidima, dakle rana faza, ne još istraga - rekao je Sokol za N1.

Opširnije pročitajte OVDJE


13:29 Kako neslužbeno doznajemo, USKOK sumnjiči ministra Darka Horvata da je 2018. godine, u svojstvu ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta tražio od svoje pomoćnice Ane Mandac da bespovratna sredstva iz programa "Razvoj malog i srednjeg poduzetništva i obrta na područjima naseljenim pripadnicima nacionalnih manjina" za tu godinu, pogoduje određenim osobama.

Istragom je obuhvaćen i ministar Josip Aladrović, a doznali smo i na koji su način u cijelu priču upleteni potpredsjednik Vlade Boris Milošević te bivši ministar Tomislav Tolušić. Sve detalje donosimo OVDJE.


12:59 Premijer Plenković je izašao pred novinare.

- Nakon ovakvog tjedna punog velikih političkih događaja, dolaska nosača aviona Harry S Truman, usvajanja paketa antiinflatornih mjera, dogovora koji sam postigao s Ursulom von der Leyen o produljenju roka za povlačenje EU novca za obnovu, nakon strategije poljoprivrede u Saboru i potpisivanja autoceste Lekenik-Sisak, zahvaljujući DORH-u imamo sada jednu novu temu za koju smo saznali iz medija da je jutros očito napravljen pretres kuće ministra Horvata. Sada vidim da je uhićen i da je očito u tijeku kriminalističko istraživanje. Koliko čujem, to se odnosi na razdoblje kada je bio ministar gospodarstva u našoj prvoj Vladi. Također, vidim da se spominju i drugi dužnosnici, Aladrović, Milošević i Tolušić. Sasvim sigurno je indikativan tajming. Takva žurnost DORH-a u vezi s kaznenim djelima koja su se navodno dogodila u 2018. Sada svi mogu vidjeti da DORH i pravosuđe nisu pod HDZ-ovom šapom, ali očito imaju nekakav razlog za žurnost. Ovo se, koliko zna, dogodilo samo jednom, krajem 90-ih godina, Očekujem da DORH obavijesti javnost otkud takva žurnost.

image

Andrej Plenković

Damir Krajac/Cropix
image

Andrej Plenković

Damir Krajac/Cropix

Smatram da je apsolutno neprihvatljivo da čujemo komentare ljudi koji ne bi trebali imati nikakvo saznanje o ovome. Očito netko iz sustava pušta informacije novinarima, koji onda to komentiraju i kreiraju dojam nekakve dramatičnosti. Pozivam DORH da se javno očituje o toj dramatičnosti. Državna odvjetnica bi trebala stati pred kamere i objasniti kakve su to žurnosti, rekao je Plenković.

Opširnije donosimo OVDJE.


12:46 Odvjetnik Darka Horvata Vladimir Terešak telefonski je za HTV potvrdio da je izvršena pretraga, da je ministar formalno uhićen i bit će ispitan u Uskoku. "Ja ću doći na ispitivanje u Uskok", rekao je.

Na pitanje za što ministra terete odvjetnik je kazao da je je riječ o zlouporabi položaja, ali da mu detalji nisu poznati.


12:36 Predsjednik SDP-a Peđa Grbin izjavu za medije o situaciji s ministrima trebao bi dati u 14 sati.


12:25 Oglasio se i glasnogovornik Uskoka Sergej Abramov.

- U tijeku je uhićenje i provođenje hitnih dokaznih radnji kao rezultat istraživanja koji ovaj ured vodi s policijskim nacionalnim Uskokom. Istraživanjem je obuhvaćemo više osoba, možemo potvrditi da je među uhićenima jedna osoba državni dužnosnik. Sumnja se da su počinile kaznena djela protiv službene dužnosti. O daljnjem postupanju javnost će biti obaviještena, rekao je Abramov.

image

Sergej Abramov

Livio Andrijic/Cropix

12:22 Kako smo neslužbeno doznali, na sastanku u Banskim dvorima nakon kojeg se očekuje obraćanje premijera Plenkovića, sudjelovao je dio ministara, a navodno je pozvano i uže predsjedništvo HDZ-a. (Rozita Vuković)


12:05 Premijer Andrej Plenković trebao bi se obratiti novinarima u 12:30.


12:04 "Ministar Horvat nije odveden na ispitivanje. Kod njega je izvršena pretraga doma, nakon čega je uhićen i bit će ispitan u popodnevnim satima u prostorijama USKOK-a u Zagrebu", potvrdio je u izjavi za Media servis njegov odvjetnik Vladimir Terešak.


12:02 Marija Selak Raspudić iz Mosta za televiziju N1 je komentirala akciju policije i USKOK-a u kojoj je izvršen pretres kuće ministra graditeljstva, Darka Horvata, a on odveden na ispitivanje.

- Očekujemo prijevremene izbore! Komentar može biti samo jedan, a to je raspisivanje prijevremenih izbora. Ovo više nije iznimka, nego pravilo, rekla je Selak Raspudić, dodavši da premijer Plenković, čak i kad pokušava izmijeniti ministre, ponavlja isti obrazac.

- Jedino što mi možemo zatražiti su prijevremeni izbori. Hrvatska se mora probuditi i ne, Hrvatsku ne mora voditi koruptivna organizacija, rekla je.

Zastupnica Možemo! Sandra Benčić oglasila se na Twitteru.

- Ova Vlada je propala. Nitko više ne može tvrditi da se može upravljati iznimno zahtjevnim procesima obnove, pandemije, inflacije s Vladom u kojoj su ministri konstantno pod istragama Uskoka zbog umočenosti u korupcijske afere. Pitanje odlaska HDZ-a je pitanje opstanka ove zemlje, napisala je.


11:58 Ministri u Vladi imaju imunitet, ali samo za kaznena djela za koja je zaprijećena kazna zatvora do pet godina. Prema članku 34. Zakona o Vladi, "protiv člana Vlade ne može se voditi kazneni postupak za vrijeme trajanja mandata zbog kaznenog djela za koje je zaprijećena kazna zatvora do pet godina, bez prethodnog odobrenja Vlade".

To znači da će Vlada odlučivati o skidanju imuniteta ministrima jedino ako je riječ o kaznenim djelima za koja je određena kazna zatvora do pet godina, no ako je riječ o težim kaznenim djelima, onda Vlada o tome neće odlučivati, nego kazneni postupak ide bez toga, odnosno istraga se može pokrenuti.

Treba još vidjeti za što USKOK tereti aktualne ministre Darka Horvata i Josipa Aladrovića, te potpredsjednika Vlade Borisa Miloševića, za koje se neslužbeno navodi da su obuhvaćeni istragom, iako u pogledu ministra Aladrovića postoje kontradiktorne informacije.

Vladu smo pitali je li stigao zahtjev za skidanje imuniteta trojici članova Vlade, no nisu nam odgovorili. (Goran Penić)


11:46 Prema nekim informacijama, policija je u subotu ujutro bila i u Ulici Dragojle Jarnević u Zagrebu radi pretrage stana ministra Darka Horvata. U novogradnjama ulice u koju se ulazi sa Selske u subotnje jutro zatekli smo nekoliko stanara koji su vodili pse u šetnju ili ispijali kave u kafićima.

- Tko, ministar Horvat? Nemam pojma da on uopće stanuje ovdje, možda ga dovoze i odvoze, rekla su nam dvojica poslovnih ljudi koji u susjednoj ulici imaju ured.

Na nekoliko kućnih brojeva raspitivali smo se jesu li viđali ministra Darka Horvata, ali nitko od stanara koji su izlazili iz zgrada nije ga, kažu, nikad vidio. Nismo ni primijetili policijska vozila, pa ako je policija i bila vrlo brzo je obavila posao ili su zaključili da jedina adresa na kojoj trebaju raditi pretragu je ona u Donjoj Dubravi, gdje su policijski istražitelji i došli sa nalogom za pretragu.

Kako smo doznali, policajci su mu na vrata pokucali već u 7.30 sati i predali mu pouiku o pravima u kojoj ga terete za zlouporabu položaja, a on je jedino to uspio prenijeti odvjetniku Vladimiru Terešaku, koji će tijekom popodneva kao njegov branitelj doći na ispitivanje u USKOK u Vlaškoj ulici. (Dušan Miljuš)


11:33 Stigla je i prva reakcija jednog ministra na situaciju u kojoj se našao Darko Horvat. Ministar financija Zdravko Marić kratak je komentar dao tijekom gostovanja na Hrvatskom radiju. Izjavio je da je iznenađen te da afere svakako nemaju pozitivan učinak na Vladu.

Opširnije pročitajte OVDJE.


11:25 Nakon što je završen pretres njegove obiteljske kuće, policija je točno u 11:25 sati izvela ministra Darka Horvata koji je sa sobom nosio plavi kofer. Uveli su ga na stražnje sjedalo policijskog Forda focusa te su ga odvezli, vjerojatno u Zagreb.

Više detalja o dolasku policije u njegov međimurski dom donosimo OVDJE. (Višnja Gotal)

image
Zeljko Hajdinjak/Cropix
image
Zeljko Hajdinjak/Cropix
image

Darko Horvat

Zeljko Hajdinjak/Cropix
image

Darko Horvat

Zeljko Hajdinjak/Cropix
image

Darko Horvat

Zeljko Hajdinjak/Cropix
image
Zeljko Hajdinjak/Cropix
image
Zeljko Hajdinjak/Cropix
image
Zeljko Hajdinjak/Cropix
image
Zeljko Hajdinjak/Cropix
image
Zeljko Hajdinjak/Cropix
image
Zeljko Hajdinjak/Cropix

11:25 Jutarnjem listu je potvrđeno da je u Banskim dvorima u tijeku sastanak premijera Andreja Plenkovića sa suradnicima, a među sudionicima je, kako doznajemo, i ministar Josip Aladrović.


11:16 Stigle su i prve fotografije pretresa kuće ministra Darka Horvata u Donjoj Dubravi u Međimurskoj županiji

image

Pretres kuće ministra Darka Horvata

Zeljko Hajdinjak/Cropix
image

Pretres kuće ministra Darka Horvata

Zeljko Hajdinjak/Cropix
image

Pretres kuće ministra Darka Horvata

Zeljko Hajdinjak/Cropix
image

Pretres kuće ministra Darka Horvata

Zeljko Hajdinjak/Cropix
image

Pretres kuće ministra Darka Horvata

Zeljko Hajdinjak/Cropix
image

Pretres kuće ministra Darka Horvata

Zeljko Hajdinjak/Cropix

11:14 Prema informacijama Hine, koja se poziva na izvore bliske istrazi, policija po nalogu Uskoka istražuje ministra Darka Horvata i potpredsjednika vlade Borisa Miloševića, no među osumnjičenima nije i ministar Josip Aladrović.

Na meti istražitelja uz Horvata i Miloševića, od aktualnih državnih dužnosnika su i državni tajnik Ministarstva regionalnog razvoja Velimir Žunac te ravnateljica uprave za potpomognuta područja Katica Mišković.

Među osumnjičenima su i bivši ministar Tomislav Tolušić te Horvatova pomoćnica Ana Mandac koja je s dužnosti otišla nakon što je osumnjičena u aferi Vjeroelektrane zajedno s bivšom državnom tajnicom Josipom Rimac.

Prema neslužbenim informacijama, sporna je dodjela novca iz programa razvoja poduzetništva i obrta na područjima naseljenim pripadnicma nacionalnih manjina.

Novac se navodno dodjeljivao bez kriterija, no za sada nije poznato koliko je novca na taj način ukupno podijeljeno ni koliki su bili pojedinačni iznosi.


11:09 Prema informacijama televizije N1, u Banskim dvorima se navodno održava svojevrsni krizni sastanak.


10:47 Od trenutka kada je stigla prva vijest o pretresu kuće ministra Horvata kao i informacija o istrazi kojom su navodno obuhvaćeni i drugi ministri pljušte reakcije iz oporbe koja mahom zahtijeva ostavku čitave Vlade.

Reakcije donosimo OVDJE.


Čak četvorica ministara, od kojih tri aktualna, jedan državni tajnik te ravnateljica Uprave u jednom ministarstvu, našli su se jutros na udaru Uskoka i policije zbog sumnji da su tražili zapošljavanje preko veze te dodjele poticaja.

Premda nitko iz službenih inistitucija koje provode istragu nije ništa želio reći o akciji, kako neslužbeno doznajemo, policija i Uskok sumnjiče, uz ministra prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darka Horvata, i ministra mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josipa Aladrovića te potpredsjednika Vlade, ministra bez portfelja Borisa Miloševića.

Također, na listi osumnjičenih je navodno i bivši ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, te jedan državni tajnik iz Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije kao i ravnateljica Uprave u jednom ministarstvu.

Kako nam je neslužbeno potvrđeno, policijski istražitelji pokucali su rano jutros na vrata obiteljske kuće ministra Darka Horvata i uručili su mu tzv. pouku o pravima. Radi se o dokumentu kojim ga policija upoznaje s činjenicom da ga sumnjiče za određeno kazneno djelo, u konkretnom slučaju za zlouporabu položaja i ovlasti, ukratko je navedeno i za koje ga se postupke tereti te koja su njegova prava.

Navodno su istražitelji počeli i pretres njegove kuće.

Prema prvim infromacijama, Horvat bi tijekom dana trebao biti ispitan u prostorijama USKOK-a u Zagrebu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:10