EKSKLUZIVNO

NI IME MU NISU TOČNO NAPISALI: JUTARNJI U POSJEDU PRESUDE KRISTIANU VUKASOVIĆU Sudac u pravorijeku punom propusta mladića preimenovao u Davora Smolju

 
 CROPIX

Unatoč odbijanju Općinskog suda u Splitu, Jutarnji je list neslužbenim kanalima došao do nepravomoćne presude kojom je 18-godišnji Kristian Vukasović 23. srpnja ove godine osuđen na osam mjeseci zatvora uz obaveznu mjeru psihijatrijskog liječenja. Iz uvida u presudu koja ima samo četiri stranice, a potpisao ju je općinski sudac Marijo Franetović, posve je jasno zbog čega sud ne želi da ona procuri u javnost.

Riječ je, podsjetimo, o mladiću s posebnim potrebama pritvorenom 30. ožujka ove godine nakon izazivanja četiri požara u blizini obiteljske kuće u Jesenicama, pri čemu je izgorjelo nekoliko maslina. Mladić kojemu je još u djetinjstvu, uz ostale fizičke i psihičke smetnje, dijagnosticirana i piromanija, u srpnju je na splitskom Općinskom sudu pristao na nagodbu s DORH-om priznavši krivnju, a općinski sudac Marijo Franetović nepravomoćno ga je osudio na zatvorsku kaznu i produljenje istražnog zatvora u Bilicama. Desetak dana nakon presude, početkom kolovoza, mladić je prevezen u splitsku bolnicu, da bi nakon tri tjedna kome preminuo. Uzrok je takozvana psihička smrt, odnosno smrt zbog straha pretrpljenog u zatvoru.

Četiri stranice

Iz Franetovićeve presude na samo četiri stranice vidljiv je cijeli niz krupnih propusta koje nam je potvrdila i dugogodišnja sutkinja Odjela za mladež sa zagrebačkog suda, koja je željela ostati neimenovana. U presudi sudac Franetović ni riječju nije obrazložio zašto na Kristiana nije primijenio maloljetničko pravo koje se može primijeniti na mlađeg punoljetnika ako se ustanovi da njegova mentalna dob zaostaje za njegovom kronološkom dobi. Iz presude je vidljivo da nisu pribavljeni nužni podaci koji se pribavljaju kad je riječ o mlađem punoljetniku, nema izvješća Centra za socijalni rad, nema ispitivanja roditelja, nije bio uključen ni defektolog, stručni suradnik suda, da iznese mišljenje o mlađem punoljetniku.

Iz presude je potpuno jasno da je Kristian od suda tražio da mu pomogne, ali bez daljnjeg zadržavanja u istražnom zatvoru: “Okrivljenik je u obrani u bitnom naveo kako su navodi iz optužnice potpuno točni te kako mu je zbog ovoga što se dogodilo (na ovom je mjestu sudac ispustio riječ) te kako se zbog toga kaje. Ukoliko bi ga sud pustio na slobodu više nikad ne bi to napravio. Istako je kako treba psihijatrijsku pomoć, ali predlaže da ga se psihijatrijski tretira sa slobode, a ne u istražnom zatvoru. Ni sam ne zna zbog čega je ovo što se dogodilo napravio”, stoji, uz ostalo, u nepravomoćnoj presudi splitskoga Općinskog suda, kobnoj po 18-godišnjeg Kristiana Vukasovića, kojom ga je sudac Marijo Franetović osudio na ostanak u zatvoru na Bilicama.

U obrazloženju presude sudac navodi i sljedeći Kristianov iskaz: “Istaknuo je kako je u zatvorskoj bolnici u Zagrebu pokušao zapaliti jedan madrac nakon što mu se jedan zatvorenik dirao u majku i tu je psihički popustio. Obećao je kako mu se ništa slično neće dogoditi. Istako je i kako je već četvrti mjesec u istražnom zatvoru i redovito uzima propisanu terapiju”... Kad je tog vrelog srpanjskog dana donosio presudu, sudac Franetović očito nije bio osobito koncentriran jer da jest, iz te bi mladićeve rečenice shvatio da zatvorski uvjeti, točnije drugi zatvorenici s kojima je bio u zatvorskoj bolnici koji “mu se diraju u majku”, nimalo ne olakšavaju mladićevo liječenje jer je i uz propisanu terapiju koju je uzimao zapalio bolnički madrac, dakle ponovio piromansko djelo zbog kojega je i pritvoren.

Da je sudac koji je donio Kristianovu presudu bio savršeno nezainteresiran za mladića o čijoj sudbini, a kako će se ispostaviti i životu odlučuje, svjedoči i sljedeća rečenica koju je napisao na drugoj stanici presude: ”Stoga se okrivljeniku Kristianu Vukasoviću temeljem odredbe čl. 215- st.1 KZ/11 izriče kazna zatvora u trajanju od 8 (osam mjeseci). Temeljem članka 63 Kaznenog zakona optuženiku Davoru Smolji se u izrečenu kaznu zatvora uračunava vrijeme provedeno u istražnom zatvoru od 30. ožujka 2019. godine nadalje.”

Poremećaj impulsa

Svakom čitatelju ove presude kod te se rečenice nameće pitanje - tko je, dovraga, Davor Smoljo i što taj radi u presudi Kristianu Vukasoviću? U tekstu presude koja je u smrt poslala 18-godišnjeg mladića nema ni riječi objašnjenja tko je taj Davor Smoljo, ni kako je taj zalutao u Vukasovićevu presudu.

Odvjetnici s kojima smo razgovarali, a koji žele ostati neimenovani, pretpostavljaju da je sudac Franetović, prema svemu sudeći, “kopi-pejstao” dijelove neke prijašnje presude pa je zaboravio izbrisati ime tog drugog osuđenika. “Nije tajna da na splitskom Općinskom sudu kopiraju obrazloženja već donesenih presuda pa se pritom događaju ovakve stvari”, rekao nam je jedan od iskusnih splitskih odvjetnika.

U presudi sudac navodi tek jedno jedino stručno mišljenje - psihijatra sudskog vještaka dr. Tomislava Franića. No, i iz tog usamljenog stručnog mišljenja je jasno da je mladiću potrebna pomoć, a ne zatvorska represija: “U pisanom sudsko psihijatrijskom vještvu u bitnom se navodi kako okrivljenik boluje od piromanije što spada u poremećaj navika i impulsa. U vrijeme počinjenja kaznenog djela okrivljenik je bio bitno smanjeno ubrojiv, bitno smanjene mogućnosti kontrole ponašanja zbog iznimno jakog poriva”.

“Presuda je donesena površno i bez poznavanja Zakona o sudovima za mladež”, rekla nam je iskusna sutkinja Odjela za mladež zagrebačkoga suda kojoj smo pokazali presudu. Podsjetila je da suce za mladež imenuje predsjednik Vrhovnog suda. “Pitanje je vodi li se pri imenovanju sudaca za mladež računa o tome poznaju li oni zakon i imaju li znanja o potrebama mladih. Pitanje je i kakva je odgovornost predsjednika Vrhovnog suda u svemu tome”, kaže naša sugovornica.

U uredu predsjednice Općinskoga suda u Splitu Marine Boko doznajemo da su svih 19 sudaca Kaznenog odjela tog suda, uključujući i suca Marija Franetovića, ujedno i suci za mladež. Taj sud ima i stručnu savjetnicu, socijalnu pedagoginju Ines Trgo Matijević, ali je sudac Franetović oko slučaja Kristiana Vukasovića nije konzultirao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:30