SUĐENJE ZA PRIJETNJU

NIVES CELZIJUS NA SUDU OPISALA TRAUMATIČNO ISKUSTVO 'Dok je Dino Drpić igao na Bruneju, na vrata mi je pokucao čovjek kojemu je bio dužan 5000 eura'

 
Nives Celzijus i Danijel Despotović
 Zeljko Puhovski / CROPIX

Svjedočenjem Nives Celzijus, na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu nastavljeno je suđenje konobaru Danijelu Despotoviću, optuženom da je posrnulom bivšem Dinamovu stoperu Dini Drpiću prijetio pištoljem potražujući svojih 5000 eura s kamatama.

Povod svemu je novac koji je Despotović još 2013. posudio nogometašu koji je novac prokockao i do danas ga nije vratio. A konobaru, koji odbacuje krivnju, se sudi zbog pokušaja protupravne naplate.

Dino Drpić na prošloj raspravi je ustvrdio između ostaloga kako mu je bivša supruga Nives rekla da je Despotović, dok je 2013. bio na Brunejima, došao s prijateljem na njihovu kućnu adresu i htio ući u kuću, ali ih Nives nije pustila, dok je u istrazi ispričao da su ga u studenome 2012. Danijel i Albanac Ante posjetili i ušli u kuću na dvije-tri minute te mu dali do znanja da je novac, koji mu je Despotović posudio, Antin.

- Znam zašto sam pozvana na sud. Objasnio mi je Dino o čemu je riječ. Okrivljenog gospodina ne poznajem. Možda je bio on, ali nisam sto posto sigurna, dok sam gledala kroz špijunku na vratima. Muškarac je, naime, bio ćelav i puno deblji. Od tada je prošlo dosta godina i iskreno, nisam znala da će taj trenutak biti važan da ga zapamtim detaljnije. Tog dana nisam očekivala nikoga, pa me dodatno iznenadilo što netko kuca na vrata. Pitala sam tko je, a čovjek je rekao da je Dinin prijatelj. Bilo mi je jasno odmah o čemu se radi i pomislila sam da je neki kamatar. Bila sam užasno bijesna jer se Dino dugo borio sa svojom ovisnošću o kocki. Uz moju pomoć je vratio sve postojeće dugove i vjerovala sam da su ti problemi iza nas. Vrata su bila otvorena samo kroz lanac i samo sam provirivala kako se ne bi vidjelo moje odjevno stanje jer sam bila neprikladno obučena, nakon tuširanja maltene polugola - ispričala je u sudnici Nives Zeljković, pjevačica i spisateljica. Muškarcu na vratima je tada rekla da Dine nema i da je sama u kući, no dodaje kako je on inzistirao da uđe u kuću i da se sam uvjeri da nogometaš nije doma.

Zagreb, 110619.
Opcinski kazneni sud. Ilica 207.
Sudjenje Danijelu Despotovicu za iznudu Dine Drpica, svjedoci Nives Celzijus.
Na fotografiji: Nives Celzijus.
Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX
Zeljko Puhovski / CROPIX
Nives Celzijus

- Dino je tad igrao na Brunejima pa sam mu rekla da provjeri na internetu jer je to bio javni podatak. Nakon 10 minuta taj je čovjek napokon otišao, a s njim je bio još neki muškarac koji ga je čekao kraj auta. Vidjela sam obrise. Odmah sam nazvala Dinu i rekla mu da ću zvati policiju ako mi još itko dođe pred kuću. Odmah je znao o kome se radi te me bijesno skinuo s telefona valjda kako bi nazvao tog gospodina. Ja sam veliki paničar i u glavi sam si složila već dramatičan scenarij. Bila sam neopisivo ljuta što se Dino doveo u takvo stanje. Kasnije mi se Dino povratno javio da me više nitko neće uznemiravati - prisjetila se još Nives Celzijus.

Na upit Despotovićeva odvjetnika je li joj bio poznat razlog dolaska njoj nepoznatog čovjeka na vrata kuće, pjevačica je odgovorila da joj gost na vratima "nije rekao zašto je došao, ali joj je bilo jasno da nije Dinin prijatelj".

- Bilo mi je zastrašujuće da nepoznati muškarac inzistira da uđe u stan u kojem je sama žena. Odakle mu takva ambicija, iako sam mu rekla da sam sama u stanu? No taj čovjek nije bio grub niti je bilo ikakve prilike za grubost. Kasnije mi je Dino pojasnio da mu je on posudio novac koji nije vratio te da traži neke apsurdne kamate, ali nikada mi nije spomenuo njegovo ime - objasnila je još pjevačica.

Odgovarajući, pak, na pitanja sutkinje zašto je pomislila da joj je na vrata došao kamatar, Nives Celzijus se osvrnula na svoje životno iskustvo.

- Kroz život sam imala priliku susretati se s krim miljeom i kamatarima. Možda je to bila moja trenutna predrasuda izazvana samo fizičkim izgledom jer čovjek na vratima je bio ćelav i deblji. A te predrasude nisu lijepe, no i sama sam bila često izložena fizičkim predrasudama. Uostalom, čitala sam po novinama kako kamatari napadaju, zastrašuju dužnike... Naknadno mi je Dino ispričao o Despotoviću jer me nakon napada nazvao uznemireno i rekao da će ga prijaviti policiji. Nisam ulazila u detalje jer meni je od tih priča bila muka i trudila sam se da budem izvan svega, pogotovo jer smo Dino i ja već bili u fazi razilaženja - otkrila je još spisateljica uvjerena da ju je Dino “htio zaštititi ne govoreći joj sve detalje svojih vlastitih nevolja”.

Zagreb, 110619.
Opcinski kazneni sud. Ilica 207.
Sudjenje Danijelu Despotovicu za iznudu Dine Drpica, svjedoci Nives Celzijus.
Na fotografiji: Danijel Despotovic.
Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX
Zeljko Puhovski / CROPIX
Danijel Despotović

Zeljković je još spomenula kako su svi njihovi bračni problemi bili povezani s kockom, jer Drpiću kockanje “nije bila razonoda već bolest tijekom koje je postajao druga ličnost”.

- Kasnije sam u novinama pročitala o pištolju.. da mu se njime prijetilo. Meni o tome ništa nije pričao jer je znao da sam ja i zbog najmanjeg stresa odmah na tabletama. Mislim da me Dino htio zaštititi, bojao se da će nešto izaći u medijima, a što bi moglo meni i djeci naškoditi. Nakon napada me nazvao valjda jer je imao potrebu to sa mnom podijeliti, s obzirom na to što sam mu bila i dalje vrlo bliska osoba. Sigurno je zvao tada i majku jer s njom je dijelio sve - zaključila je Nives Celzijus.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 03:52