DESETORICA U MINUSU

NOGOMETNI PRVOLIGAŠ U FINANCIJSKOM GLIBU Bivši direktor Cibalije nije isplaćivao plaće

 CROPIX

Nakon tri godine provedene u drugoj ligi, ovogodišnji povratnik u 1. HNL, vinkovačka Cibalia, s nogometnim okršajima na hrvatskim stadionima vodit će i jedan pravosudni. Naime Općinsko državno odvjetništvo u Vukovaru podnijelo je protiv bivšeg predsjednika uprave kluba Zvonimira Hodaka zvanog Kuvar (50) optužnicu zbog neisplate plaća zaposlenicima kluba 2014. godine.

Negirao krivnju

Konkretno, radi se o 130.573 kune neisplaćene za deset zaposlenika. No osim Hodaka, kao pravna osoba optužen je i sam klub, odnosno tvrtka HNK Cibalia, koji će pak na suđenju, ako optužnica bude potvrđena, zastupati sadašnji predsjednik uprave kluba Miroslav Gagro. Gagro je na toj funkciji 2014. zamijenio Hodaka. Državno je odvjetništvo u optužnici predložilo i da se Hodaka kazni uvjetnom šestomjesečnom kaznom s jednogodišnjim rokom kušnje, a za klub su predložili kaznu od 10.000 kuna s obavezom plaćanja u roku od pola godine. Hodak je na ispitivanju na vukovarskom Općinskom tužiteljstvu negirao krivnju, tvrdeći da je klub u tom razdoblju bio u financijskim teškoćama, te da je to bio razlog zašto djelatnicima kluba nisu isplaćene plaće. Gagro, koji je pak ispitan kao zastupnik kluba, iskoristio je zakonsko pravo da se brani šutnjom. Je li račun kluba od 31. siječnja do 30. rujna 2014. neprekidno bio u blokadi bit će ključno pitanje u ovom postupku.

Državno odvjetništvo tvrdi da se radilo o privremenim blokadama računa a ne stalnima, te da klub, odnosno Hodak zaposlenicima nije uručivao obračunske liste kakve se trebaju dati u slučaju neisplate plaća, već su one sadržavale podatke koji se navode u obračunskim listama kad se plaća normalno isplaćuje. Da bi u slučaju neisplate plaća bila isključena protupravnost, mora postojati situacija u kojoj klub nema mogućnost isplatiti plaće, dakle ili blokada računa ili jednostavno zato što novca na računu nema. Međutim, smatraju tužitelji, u takvim slučajevima zakon obvezuje poslodavca da radniku dostavi adekvatni obračun o neisplati plaće, što Hodak nije učinio.

Dubioze

Hodaka se tereti da plaće nije isplaćivao dvojici trenera podmlatka kluba, radnicima na terenu, radnici u vešeraju, tajniku omladinske škole kluba, treneru vratara, voditelju stadiona, pa čak i sportskom direktoru Draženu Pernaru. Svi oni ispitani kao svjedoci potvrdili su da im plaće nisu isplaćivane te da neke od tih plaća još uvijek potražuju. Pernar je rekao da mu je tijekom 2015. isplaćena samo jedna od tih zaostalih plaća te da smatra da mu klub duguje još oko 30.000 kuna. Slično su na ispitivanju ustvrdili i drugi zaposlenici, a većina njih je rekla i da su nakon dolaska Gagre na čelo kluba od njega dobili potvrdu da im plaće nisu bile isplaćene. Nakon dvije godine provedene u 2. HNL Cibalia je nedavno ponovno ušla u 1. HNL. Te dvije godine od kojih je jednu na čelu kluba bio Hodak obilježile su financijske dubioze i razna prepucavanja preko medija, a neka od njih i dalje traju i pod sadašnjom upravom. Klub je zbog dugova 2014. završio u predstečaju.

Neki su ipak dobili plaće od direktora

Sporne plaće koje im je prema tvrdnjama zaposlenika klub uskratio 2014., zanimljivo je, nisu uskraćene svima jednako, već su ih neki dobili za pojedini mjesec, za neki nisu, a neki ih u tom razdoblju uopće nisu dobili. Tako je jednom od trenera podmlatka uskraćena samo plaća za siječanj 2014. Radniku na travnjaku pak bila je uskraćena plaća i za siječanj, veljaču, ožujak, srpanj i kolovoz. Sportski direktor Pernar nije dobio plaće za siječanj, veljaču, ožujak, srpanj i kolovoz.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 17:21