SKUP IZLAZAK

NOVI DETALJI NOĆNOG DIVLJANJA TROJICE MALOLJETNIKA Mercedes koji su zapalili bakljom u vlasništvu je poznate sportske poduzetnice, vrijedi 100.000 €

 
Merceds pod koji je bačena bengalka
 Luka Gerlanc / CROPIX

Trojica maloljetnika koja su u noći s ponedjeljka na utorak divljala na Poluotoku i Branimirovoj obali u Zadru, izazvavši požar na Mercedesu vrijednom 100 tisuća eura, štićenici su Doma za odgoj djece i mladeži Zadar, piše Zadarski.hr.

Zadarska policija u utorak je privela svu trojicu sucu za maloljetnike i nakon što su ispitani, mladić iz Zagreba i 17-godišnjak iz Rijeke pušteni su na slobodu uz kaznenu prijavu za tešku krađu, dok je najmlađi među njima, 15-godišnjak iz Karlovca, na prijedlog općinskog državnog odvjetnika dobio mjesec dana istražnog zatvora.

Trojica mladića prvu su psinu izveli u ponedjeljak navečer, petnaest minuta prije ponoći na gradskoj tržnici gdje je 15-godišnjak razbio izlog trgovine u Ulici Hrvoja Vukčića Horvatinića, ali iz trgovine ništa nisu ukrali.

Potom su otišli na Liburnsku obalu, u bivšu trajektnu luku, gdje su provalili u vezani brod jedne privatne tvrtke. U njemu su se malo počastili raznim alkoholnim pićima i usput napravili štetu od oko tisuću kuna. Potom su ušli u drugi brod na vezu, koji nije bio zaključan, i iz njega ukrali četiri signalne rakete i jednu bengalku.

Naoružani zapaljivim sredstvima uputili su se preko mosta do Branimirove obale. Kad su oko 2.20 sati došli na parkiralište, 15-godišnjak je kresnuo baklju. U trenutku kada mu je baklja dogorjela do ruke, u namjeri da se ne opeče, bacio ju je pod prvi auto u blizini. Bio je to srebrni Mercedes vrijedan 100 tisuća eura u vlasništvu tvrtke poznate zadarske sportske poduzetnice. Bačena baklja pala je ispod parkiranog automobila i izazvala požar na stražnjem dijelu vozila, a uspaničeni maloljetnici počeli su vikati: "Požar! Požar!"

U tom je trenutku iz kockarnice preko puta parkirališta, udaljene desetak metara, izašao 24-godišnji Zadranin i s aparatom za gašenje uspio ugasiti požar na automobilu. Bila je to intervencija u zadnji čas jer je vatra prijetila da s Mercedesa prijeđe na parkirani BMW u susjedstvu.

Policija je ubrzo svu trojicu privela u svoje prostorije i nakon kriminalističke istrage protiv 15-godišnjaka podnijela kaznenu prijavu zbog sumnje da je počinio kazneno djelo dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom i oštećenje tuđe stvari. U utorak navečer je predan pritvorskom nadzorniku PU zadarske, a potom mu je sudac za maloljetnike odredio istražni zatvor zbog mogućnosti ponavljanja djela. Naime, 15-godišnjak u svom dosjeu već ima 22 prijave za raznorazna kaznena djela.

Kako su se maloljetnici kao štićenici Doma za odgoj djece i mladeži našli u ranim jutarnjim satima na ulici, pokušali smo doznati od ravnateljice Ljiljane Šarić, ali ona nije htjela razgovarati s novinarima. Tako nismo uspjeli doznati je li noćarenje maloljetnika po gradu u skladu s "pravilima kuće".

Naime, dječji dom na Voštarnici je otvorenog tipa, njegovi štićenici mogu normalno izlaziti preko dana, ali se moraju i vratiti, kako neslužbeno doznajemo, najkasnije do 22 sata. Neki zbog toga pribjegavaju taktici da izađu iz doma oko 19 ili 20 sati, ali se ne vrate do predviđenog vremena. Drugi pak nakon 22 sata znaju pobjeći iz doma i "švrljati" po gradskim ulicama, piše Zadarski.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 11:14