KRIMINALNA GRUPA?

NOVI DETALJI O VATRENOM OKRŠAJU U KAŠTEL SUĆURCU Policija uhitila dvojac koji je sa skutera zapucao na mladića optuženog za strašno ubojstvo

Jozo Čabraja, arhiva
 Tom Dubravec / CROPIX / CROPIX

Splitska policija je u srijedu poslijepodne uhitila i privela Duju P. iz Kaštela i Roberta Ž. iz Splita zbog sumnje da su pokušali ubiti 28-godišnjeg Jozu Čabraju u utorak navečer u Kaštel Sućurcu, piše Slobodna Dalmacija.

Osim njih dvojice na kriminalističku obradu je, neslužbeno se doznaje, tijekom dana privedeno još nekoliko mladića iz njihovog društva, a očekuje se da će u četvrtak tijekom dana biti privedeni na ispitivanje u USKOK budući da bi ih se moglo teretiti za organiziranje kriminalne grupe.

Da li će osim ovog pokušaja ubojstva biti osumnjičeni i za još koji od oružanih napada koji se dogodio posljednjih mjeseci na splitskom području tek će se vidjeti.

Duje P. bio je jedan od svjedoka na prvom suđenju Čabraji za ubojstvo Marina Matijaša (20) krajem lipnja 2014. godine pokraj stare zgrade OŠ "Bijaći" u Kaštel Novom. Tada je, među ostalim, govorio o povijesti sukoba dviju grupa, Čabrajine i one u kojoj su bili on i pokojni Matijaš.

Duje je bio u društvu s pokojnim Matijašem te večeri kad je ubijen nakon fizičkog sukoba s Čabrajom i njegovim prijateljem.

- Kad se auto zaustavija, ja sam bacija macu od 5,6 kila i pogodija u zadnji dio auta, a Jozo je izaša kroz prozor i nišanija pištoljen prema nama, a onda je opalija. Kad smo vidili Marina na podu, ja san otrča u kafić po pomoć, a pobiga san kad je došla policija zato jer su me tad tražili budući san prije toga pobiga iz postaje u Kaštelima - kazao je, među ostalim,u travnju 2015. godine, a tada su ga na svjedočenje doveli iz Odgojnog zavoda u Turopolju.

Drugi osumnjičeni za pokušaj ubojstva Čabraje, Robert Ž., bio je ključni svjedok na suđenju Karlu Gustavu Krivecu za ubojstvo 18-godišnjeg Gorana Vidića na Zapadnoj obali pred hotelom Marjan u studenome 2016. godine.

Krivec je sredinom siječnja ove godine nepravomoćno osuđen na pet godina maloljetničkog zatvora. On i pokojni Vidić sudjelovali su u tučnjavi kojoj je Vidić izgubio život, a obojica su u travnju 2016. godine bili osuđeni da su kao maloljetnici iznudili 13 tisuća eura od jednog maloljetnika. Tada su bili osuđeni svaki na po dvije godine pridržaja, odnosno uvjetne kazne za maloljetnike.

U razdoblju od samo nešto više od mjesec dana Jozo Čabraja preživio je dvije pucnjave. Ne samo da je preživio, nego je zahvaljujući velikoj sreći u oba slučaja prošao s lakšim ozljedama.

Tako je u ovom posljednjem napadu koji se odigrao u utorak oko 21 sat na parkiralištu kod ambulante u Kaštel Sućurcu Čabraja "popio" dva metka. Po neslužbenim informacijama, jedan ga je metak okrznuo ne nanijevši mu teže ozljede od oguljotina, dok ga je drugi pogodio u lijevu lopaticu i zaustavio se pod kožom, ne ozlijedivši mu nijedan vitalni organ.

Policija ovaj napad tretira kao pokušaj ubojstva, a sam Čabraja ih je, nakon što je ranjen, nazvao prije nego što je došao do Hitne pomoći.

Čabraja je u utorak u večernjim satima dobio tekstualnu poruku od ženske osobe koja ga je pozvala da se nađu u Kaštel Sućurcu. Kad je Jozo stigao na dogovoreno mjesto sastanka, sjedio je u svojem automobilu čekajući djevojku s kojom se dogovorio da će se naći.

Tada do njegova vozila dolazi motocikl na kojemu su bila dva muškarca maskirana fantomkama. Usporavajući vožnju, ali ne zaustavljajući se, dolaze do vozačke strane i jedan od njih puca iz pištolja. Hici razbijaju staklo vozača i pogađaju Čabraju, a vozač motocikla dodaje gas te napadači bježe.

Policija je tijekom očevida pronašla dva zrna, jedno u Čabraji, a drugo na parkiralištu.

Nakon što je po njegovu pozivu došla policija, Čabraja nije htio govoriti o imenima mogućih napadača, nego je samo ponavljao da su ga napala dva nepoznata muškarca.

Mjesec dana prije ove pucnjave, 21. siječnja ove godine, Čabraja je također primljen u splitsku bolnicu s ustrijelnom ranom trbuha. Tada je kazao da se sam ranio. Po tom scenariju, čistio je i nešto petljao oko pištolja koji je poslije bacio u more, a do ispaljenja je došlo prilikom repetiranja te je metak izletio iz cijevi, odbio se i okrznuo ga u trbušnom dijelu.

Policija je tada pokušala pronaći pištolj kojim se navodno ranio te su mu pretražili kuću u kojoj živi na području Kaštela. Nisu našli oružje, a dan poslije Čabraja je ustvrdio da se ničega ne sjeća, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:23