MUP OBJAVIO NOVE PODATKE

NOVI DETALJI SLUČAJA MALOLJETNIKA ČIJA MAJKA TVRDI DA GA JE PRETUKAO POLICAJAC On je u noćnom klubu letvom napao trojicu mladića, oni su mu uzvratili

 
zgrada policije u Varaždinu
 Željko Hajdinjak / CROPIX

O događaju o postupanju nad 17-godišnjim maloljetnikom u varaždinskoj policiji u srijedu poslijepodne se oglasilo priopćenjem i Ministarstvo unutarnjih poslova. Policija tvrdi da su u cijelosti razjašnjenje sve okolnosti događaja, a posebice sve okolnosti koje su prethodile policijskom postupanju prema njemu. Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da je maloljetnik 18. veljače 2018. godine neposredno iza ponoći prilikom izlaska iz noćnog kluba, sudjelovao u narušavanju javnog reda i mira tako što je vikao i vrijeđao goste noćnog kluba.

U jednom je trenutku i fizički nasrnuo na 22-godišnjaka. Potom je drvenom letvom napao trojicu mladića u dobi od 20, 22 i 23 godine te se pokušao udaljiti. Nakon što ga je 22-godišnjak sustigao, srušio ga je na tlo, a 23-godišnjak ga je udario po licu. Protiv trojice osumnjičenih mladića (17-godišnjaka, 22-godišnjaka i 23-godišnjaka) policija će podnijeti optužne prijedloge zbog narušavanja javnog reda i mira. Temeljem članka 154. Pravilnika o načinu policijskog postupanja glavni ravnatelj policije Nikola Milina oformio je stručni tim Ministarstva unutarnjih poslova koji se uključio u prikupljanje svih obavijesti o uporabi sredstava prisile prema 17-godišnjaku.

Uvidom u snimku videonadzora potvrđeno je da su sredstva prisile upotrijebljena opravdano i zakonito budući se maloljetnik nasilnički ponašao, prijetila je opasnost od samoozljeđivanja i ozljeđivanja policijskih službenika, a na upozorenja i zapovijedi da se smiri maloljetnik se oglušio. Pored ostalog, uvidom u službenu dokumentaciju utvrđeno je kako su nakon uporabe tjelesne snage i sredstava za vezivanje, 17-godišnjak i njegova majka izjavili da nemaju primjedbi na postupak uporabe sredstava prisile od strane policijskih službenika, a što su vlastoručno upisali i potpisali.

Stručni tim Ministarstva unutarnjih poslova utvrdio je da su policijski službenici sredstva prisile uporabili zakonito i opravdano te nisu utvrđene nepravilnosti u njihovom postupanju.

Podsjetimo, majka 17-godišnjaka u više medijskih istupa tvrdila je da joj je sina, za kojeg je rekla da je na policiju došao prijaviti kršenje javnog reda i mira, pretukao jedan policajac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:04