STRADALA NA PJEŠAČKOM

NOVI DETALJI STRAŠNE NESREĆE: PRELETIO LEŽEĆE POLICAJCE PA DJEVOJČICU NA HAUBI VOZIO 12 METARA Policija će vozača Mercedesa pustiti na slobodu

 

Devetogodišnja školarka s dvije je prijateljice u četvrtak oko 19.20 sati krenula s dječjeg igrališta prema kući. Nasuprot stambene zgrade u Ulici Mate Lovraka 9 u zagrebačkoj Dubravi skrenule su s puteljka i zaputile se prema pješačkom prijelazu. Za razliku od prijateljica, koje su neozlijeđene prešle zebru, nju je pokosio tamnozeleni Mercedes E klase i vozio ju na haubi najmanje 12 metara.

Tako neki od stanara Lovrakove opisuju nesreću nakon koje se svima koji su se tamo našli ledila krv u žilama. Nijemo su gledali nepomično tijelo djevojčice dok su je djelatnici Hitne pomoći mobilizirali i stavljali na nosila.

- Bio sam u sobi i čuo kao da je nešto pljusnulo. Vidio sam zeleni Mercedes, a pokraj njega djevojčice. Vikale su, čini mi se, ‘Ona krvari!’. Čuo sam da su njih dvije prešle cestu, a da je treću udario taj auto i vukao je od zebre do šahta. Došli su i njezini roditelji i vrisnuli kad su je ugledali ispod automobila.

Ubrzo su stigle Hitna pomoć i policija, počela je istraga, sve su obilježili - ispričao nam je susjed Lovrakove pred čijim se prozorom dogodila tragedija. Drugi susjed, iz zgrade u kojoj stanuje stradala djevojčica, kaže da je ta ulica jako prometna i uvijek je oprezan kad ju prelazi, a dok je išao u školu, bojao se prelaziti ju jer tamo vozači stalno jure.

Tragovi krvi

Na sjevernom kolniku Lovrakove ulice metar, dva od šahta još su vidljivi ostaci velike lokve krvi u kojoj je ležala devetogodišnjakinja do dolaska Hitne i policije. Točne okolnosti nesreće još se istražuju, a Iva Luč, koja stanuje u zgradi do koje se sve dogodilo, rekla nam je što je čula nakon nesreće.

- Kažu da se jedan auto zaustavio na zebri kako bi propustio djecu, a da ga je Mercedes zaobišao i tada je naletio na djevojčicu. Strašno, ma tu vam se stalno nešto događa - rekla nam je stanarka Lovrakove.

Pojačati nadzor

Ema Peša naišla je na nesreću kada je jedno od troje djece vodila iz škole. Kad smo ju zatekli u blizini, prvašića je vodila u školu. Rekla nam je da je prizor bio stravičan.

- Živim tu već 20 godina. Automobili koji dolaze iz smjera Trnovčice voze velikom brzinom i često, unatoč zebri i znakovima, ne staju. Evo, vidite, i sad dok mi razgovaramo, nisu stali - istaknula je dok je stajala i čekala da s djetetom prijeđe Lovrakovu i napomenula da će uskoro, kada dani budu kraći, djeci kojoj završava škola poslijepodne biti iznimno riskantno prelaziti Lovrakovu zbog slabe ulične rasvjete, što dodatno povećava opasnost. I, doista, ulična rasvjeta udaljena je kojih deset metara od kolnika, a vjerojatno i drvored prigušuje svjetlost i smanjuje vidljivost. Iako postoje ležeći policajci, horizontalni natpisi “škola” na kolniku i prometni znakovi, mnogi vozači ne poštuju prometne propise.

- Jednom sam u školi pitala policajca kad će se nešto napraviti ili pojačati nadzor, a dobila sam odgovor da nemaju dovoljno kadrova za to - prisjetila se Ema Peša, ne ispuštajući svojeg prvašića iz ruke.

U školi “Vjenceslav Novak”, djeca i nastavnici još su pod dojmom nesreće u kojoj je stradala njihova devetogodišnja učenica, rekao nam je ravnatelj Žarko Ćorić. Na žalost, ovo nije prvi takav slučaj stradavanja učenika ove osnovne škole. Prema Ćorićevim riječima, svakih se desetak godina ovdje dogodi teža nesreća u kojoj strada netko od djece. Lovrakova je ulica prometna i automobili njome voze prilično brzo.

- Nisam prometni stručnjak, činjenica je da postoje znakovi i signalizacija, ali možda bi trebalo učiniti i dodatne napore radi sigurnosti djece iz škole pri prelasku ceste. A, kako se kaže, ni opreza nikad dosta - rekao nam je Ćorić i dodao da je učiteljica u stalnom kontaktu s roditeljima, a škola s timom za psihološke intervencije prema čijim uputama postupa jer su i učenici i nastavnici u šoku.

Majka stradale djevojčice na koju je pokraj škole u Ulici Mate Lovraka naletio osobni automobil Mercedes nije željela puno govoriti o nesreći u kojoj je teško ozlijeđena njezina kći. Samo je teško uzdahnula i rekla: - Teško mi je, shvatite me, nije sad ni mjesto ni vrijeme za izjave. Međutim, htjela bi samo reći da bi takvim vozačima nakon 65. godine trebalo oduzeti vozačku dozvolu.

Vozač pušten

Dan nakon nesreće roditelji se ne odvajaju od svoje kćerkice, koja je i dalje pod budnim okom liječnika u KBC-u na Rebru zbog frakture baze lubanje i sljepoočne kosti te otvorenog prijeloma ruke.

Stanje joj je i dalje nepromijenjeno, kako je pokazala kontrolna snimka CT uređajem. Na liječenju je u dječjoj intenzivnoj skrbi, a liječnici kažu da je zasad stabilno. Stanje će joj se pratiti iz sata u sat da bi se u slučaju pogoršanja moglo na vrijeme intervenirati. Do daljnjega ostaje u induciranoj komi kako bi se smanjila količina energije koju inače treba mozak, a da se brže oporavi.

A što se vozača Mercedesa B. K. (73) tiče, nakon kriminalističkog istraživanja bit će pušten i kazneno prijavljen redovnim putem zbog izazivanja prometne nesreće s teškim posljedicama. Sudski vještak Goran Husinec nakon pregleda fotografija s mjesta nesreće zaključio je da se vozač zaustavio najmanje 15-ak metara od pješačkog prijelaza, što pokazuje da je vozio ne samo nedozvoljenom brzinom, nego i neprilagođenom, odnosno najmanje 60 km/h te da način i brzinu vožnje nije prilagodio tako da u svakom trenutku može stati prije zebre.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 15:22