SVE JE SNIMLJENO

Novi jezivi detalji: Dok je pijani dvojac divljački mlatio zaštitara, treći je sve hladno gledao

Sva trojica sama su se prijavila policiji. Dvojica osumnjičena za premlaćivanje branila su se šutnjom, a treći je svjedok

Hrvoje Zanatić

 Facebook, Cropix

Dok se sa Zavoda za sudsku medicinu i kriminalistiku čekaju rezultati obdukcije​ ​nasmrt pretučenog zaštitara Hrvoja Zanatića (40), dvojica su se napadača niti 12 sati od zločina sama prijavila policiji, dok je treći, možebitni sumnjivac, jutros​ ušetao u policijsku postaju.

Svima je tako, s odmakom vremena, "proradila" savjest praćena strahom s obzirom na to da se Zanatićev cijeli Kozari bok digao na noge u potrazi za odbjeglim napadačima. A i policija je kroz istraživanje intenzivno suzila obruč oko njih te su im bili za petama. Za razliku od prve dvojice ostrašćenih pripadnika Bad Blue Boysa, A. B. (22) i M. P. (23) koji su, ako je suditi prema snimkama videonadzora, alkoholizirani divljački mlatili zaštitara, treći za kojim je policija tragala, T. K. (34), "samo" je prisustvovao sramotnim scenama i nije ih pokušao spriječiti.

image

Svijece i lampaši za pretučenog zaštitara

Darko Tomas/Cropix
image
Darko Tomas/Cropix
image

Građani i prijatelji ostavljaju svijeće za stradalog zaštitara

Darko Tomas/Cropix

Sva trojica su se tako u policiji pojavila nakon što su se prethodno posavjetovali, ali i detaljno "proučili" medijske napise, pročitali razgovore sa svjedocima, stanarima Savice te s članovima obitelji i susjedima tragično preminuloga.

Ulične kamere

Trojac, za kojim su intenzivno tragali kriminalisti od zore u subotu, također zna da je svaki njihov potez snimio videonadzor u klubu, a ujedno su i djelić njihova bijega snimile i gradske ulične kamere. Sukladno tome, za pretpostaviti je i da će svoju obranu složiti u svoju korist koliko je to moguće, ali su itekako svjesni da njihovo pritvaranje, a kasnije eventualna osuda ako ih sud proglasi krivim, neće biti apsolutno nikakva utjeha za obitelj Hrvoja Zanatića koji je pošteno radio svoj posao za Noky security, birajući često noćne smjene da bi se mogao skrbiti o teško bolesnom bratu.

image

U prostoru poslovnice igara na sreću nasmrt je pretučen je zaštitar

Marko Todorov/Cropix

Ne treba isključiti niti da će kroz obranu provući da su u automat klubu završili slaveći Dinamovu pobjedu protiv Rijeke od 3:1, čiji se nogometni sraz odvio u petak navečer na stadionu Maksimir.

Kako god bilo, nakon ispitivanja na policiji A.B. i M.P. gdje su se branili šutnjom, uručene su im pouke o pravima. Sumnjiči ih se za nanošenje teških tjelesnih ozljeda sa smrtnim ishodom, a zakon za navedeno djelo predviđa najmanje tri godine zatvora.

Trećepristigli T. K. trenutačno je u statusu svjedoka i njegova daljnja sudbina ovisi o policiji. Osumnjičenici su predani pritvorskom nadzorniku, odakle će ih voditi na ispitivanje u prostorije nadležnog Državnog odvjetništva. Tužiteljstvo će nakon svega "izvagati" hoće li potom od suca istrage Županijskog suda u Zagrebu tražiti za nekog od osumnjičenih jednomjesečni istražni zatvor.

Izrazito nasilni

Inače, sva trojica su poznati u navijačkim krugovima kao izrazito nasilni, a najmlađi od njih u cijeloj priči, 22-godišnji A.B., osim po kršenju zakona, poznat je i po tome što obnaša funkciju tajnika. Prema javno dostupnim podacima tajnik je u jednoj udruzi povezanoj s Dinamovim navijačima. Susjedi ga na adresi stanovanja nisu vidjeli neko vrijeme, no kažu nam da je on izgledom prekrasan mladić i nitko ne bi pomislio da se voli tući. No otkrivaju nam potiho i da "zbog njega njegova obitelj nosi jedan velik teret nemoći".

image

U prostoru poslovnice igara na sreću nasmrt je pretučen je zaštitar

Marko Todorov/Cropix

Na Savici, gdje je pokojni zaštitar radio, stravičan zločin je i dalje glavna tema razgovora jer su mnogi poznavali Zanatića s obzirom na to da je bio vrlo pristupačan i rado je komunicirao sa svima.

Šokirana obitelj

Cijela obitelj pokojnog zaštitara ne može doći sebi od šoka. Nadali su se brzom razrješenju slučaja s obzirom na videonadzor i niz tragova koje je pronašla policija. Kako nam je rekao Zanetićev rođak, Hrvoju je u subotu u 6 sati ujutro trebala završiti smjena. No oko 4.30 sati napadači su ušli u prepirku s djelatnicom automat kluba jer su navodno htjeli ući i u stražnje poslovne prostorije, pa je Hrvoje intervenirao da bi smirio situaciju. Pritom mu nije bilo ni nakraj pameti da uporabi oružje koje je uredno nosio na radnom mjestu i koje je, tvrdi rođak, ostavljao na kraju smjene u sefu.

- Nastao je metež. Dok je tu dvojicu gostiju Hrvoje pokušavao istjerati van, jedan ga uhvatio sleđa za obje ruke i držao, a drugi ga je divljački tako blokiranog udarao po malome mozgu. Nakon toga su ti dečki ležerno, kao da se ništa nije dogodilo, pobjegli, a Hrvoje se nekako uspravio te počeo dizati s poda prevrnute stolice.

U jednom se trenutku, očito jer mu je bilo zlo, okrenuo prema zaposlenici kluba rekavši joj: ‘Ja ti idem doma‘ - ispričao je za Jutarnji list član obitelji pokojnog zaštitara, dodajući da je povratio dok je izlazio vani na zrak. Potom se srušio i udario glavom o pločnik. U Kliničkom bolničkom centru Rebro, gdje je promptno prevezen vozilom Hitne pomoći s teškim ozljedama glave, nažalost, više mu nije bilo spasa.

Zanatićev rođak nam je još otkrio i da je bratu preminuloga, nedugo nakon obavijesti što se dogodilo, policija pokazala snimke napadača s videonadzora u nadi da će možda prepoznati počinitelje, ali nije. Bili su mu nepoznati, kao i ostatku obitelji. Sve dosad, kada su im se njihova lica zauvijek usjekla u pamćenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. prosinac 2022 21:33