SLUČAJ ŠKRINJA

NOVI ZAPLET U SLUČAJU UBIJENE JASMINE, ČIJI JE LEŠ PRONAĐEN U ZAMRZIVAČU Ako za 30 dana ne podignu optužnicu, njezina sestra Smiljana ide na slobodu!

Smiljana Srnec i Jasmina Dominić (gore); Smiljanu Srnec dovode na sud (dolje); pretres kuće obitelji Dominić nakon dojave o pronalasku leša (glavna fotografija)
 Željko Hajdinjak / CROPIX

Smiljana Srnec (45) još će mjesec dana provesti u varaždinskom zatvoru zbog opasnosti da bi mogla ponoviti kazneno djelo. Odlučila je to u srijedu ujutro sutkinja istrage varaždinskog Županijskog suda odbivši prijedlog tužiteljstva da se pritvor produlji za maksimalna tri mjeseca, do sredine kolovoza.

Time je jasno dala do znanja tužiteljstvu da u idućih 30 dana mora okončati istragu o jednom od najintrigantnijih zločina u povijesti hrvatske kriminalistike.

Naime, od ubojstva Jasmine Dominić, 21-godišnje studentice zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti koja je ubijena u ljeto 2000., do otkrića njezina tijela u zamrzivaču obiteljske kuće u Novoj 2 u Palovcu prošlo je gotovo 19 godina.

Zabrinuta lica, potištena Smiljana Srnec u srijedu je u pratnji pravosudne policajke i policajca dovedena na ročište na varaždinski Županijski sud.

- Sutkinja istrage odlučila je produljiti pritvor jer i dalje postoji opasnost od ponavljanja kaznenog djela, ali više ne postoji opasnost od utjecaja na svjedoke jer su u međuvremenu svi ispitani - rekao nam je Igor Pavlic, glasnogovornik varaždinskog Županijskog suda. Pavlic nam je potvrdio da su, po dozvoli suda, Smiljanu Srnec u pritvoru posjetili članovi obitelji (Smiljana ima majku, supruga i tri kćeri, od kojih su dvije maloljetne). Tijekom istrage ispitani su članovi njezine uže obitelji i svi oni su prihvatili zakonsku blagodat te nisu svjedočili. Ispitani su i članovi šire obitelji, među ostalima ujak Smiljane Srnec koji je svojevremeno prvi otišao u policiju u Čakovec i prijavio da je Jasmina mogla biti žrtva kaznenog djela.

Tek nakon što je to učinio ujak, koji je bio angažirao i vidovnjaka, nestanak su prijavili i njezini roditelji, majka Katarina i otac Martin, koji je u međuvremenu preminuo.

- Smiljanin suprug Ivica ponekad dođe na kavu, ali ništa se tu više posebno ne komentira - rekao nam je u srijedu jedan palovečki obrtnik koji kaže kako se u mjestu i u lokalnoj gostionici više nitko posebno ne osvrće na zločin koji je to međimursko selo u općini Mala Subotica doveo u središte pozornosti medija.

U međuvremenu je sutkinja čakovečkog Općinskog suda objavila je još 29. ožujka oglas o provedbi jednostavnog stečajnog postupka nad Smiljanom Srnec. Prijedlog je podnijela FINA, a financijska je agencija ustvrdila da Smiljana Srnec nije dostavila popis imovine i iz toga zaključila da nema imovine iz koje se mogu namirivati vjerovnici. Oni su pak u istom oglasu pozvani da u roku od 45 dana od objave oglasa ospore popis njezine imovine koja bi se mogla unovčiti kao stečajna masa u slučaju da jednostavni stečaj bude otvoren te da dostave dokaze na kojima temelje svoje tvrdnje. Nije poznato je li itko dostavio takav popis, no s obzirom na to da je Smiljana Srnec bankrotirala, pitanje je i odakle će se platiti sudski troškovi, koji će najvjerojatnije pasti na teret proračuna.

- Nemam uopće veze s njima, ne viđam ih i ne zanimaju me - rekao nam je jedan rođak Smiljane Srnec po majčinoj liniji i poklopio slušalicu.

- Ovdje se taj slučaj više gotovo i ne spominje. Njezini dolaze u trgovinu, oni ništa ne govore, a mi ih ništa ne pitamo. Danas smo se podsjetili cijelog slučaja jer se znalo za to ročište - rekla nam je prodavačica u mjesnoj trgovini i dodala:

- Sad se više priča o nestanku našeg mještanina koji je otišao od kuće.

Kako nam je potvrđeno u PU Međimurskoj, 25. travnja od kuće u Sportskoj ulici 28, gdje je živio s obitelji, udaljio se 52-godišnji Stjepan Vidović. Ta je ulica nedaleko od one u kojoj je nađeno tijelo Jasmine Dominić. Vidoviću nema traga ni glasa. Otišao je od kuće odjeven u traper jaknu, svijetloplavu majicu i traperice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. travanj 2024 07:08