DVOJE MRTVIH U POŽARU

O domu u Dugom Ratu pisalo se i prije dvije godine. Tadašnji vlasnici poslovali su nelegalno

U Obiteljskom domu za starije u Dugom Ratu u požaru su poginule dvije osobe
Dvije su osobe smrtno stradale u požaru koji je izbio u domu za starije u Dugom Ratu kod Omiša
 Božidar Vukičević/Cropix

U Obiteljskom domu za starije "Providenca" u Dugom Ratu u nedjelju iza 19 sati izbio je požar, policija je potvrdila da su dvije osobe preminule. Vatrogasci su izašli na teren s tri vozila i 30 ljudi iz DVD-a Omiš i Dugi Rat, a vatru su stavili pod kontrolu oko 20 sati. Obavljena je evakuacija štićenika doma.

Sanja Nazlić iz PU splitsko-dalmatinske potvrdila je na licu mjesta da su dvije osobe preminule, a jedna prevezena u splitsku bolnicu na pružanje liječničke pomoći. Osoba nije životno ugrožena, nego se, kako doznajemo, nagutala dima.

Evakuirano je 19 korisnika, kazala je Nazlić te za "Slobodnu Dalmaciju" objasnila kako oni nisu prebačeni u neku drugu ustanovu, nego su evakuirani u prizemlje Doma, koje nije bilo zahvaćeno požarom.

Policijski očevid obavljen je pod otežanim uvjetima, s obzirom na veliku kišu i vjetar.

image
Božidar Vukičević/Cropix

Nazlić je u izjavi za medije dodala i da u tom trenutku ne raspolaže informacijom jesu li vlasnici Doma na mjestu događaja ili su već u policiji, istaknuvši kako će policija prikupiti sve činjenice i postupiti sukladno utvrđenom.

Obavit će se i obdukcija preminulih osoba kako bi se utvrdio točan uzrok smrti.

U Domu je, kako je neslužbeno potvrđeno, u trenutku izbijanja požara, bilo 50-ak korisnika.

Dok se ne otkrije uzrok požara nema sumnje da će ova nesreća pokrenuti lavinu pitanja.

image
Božidar Vukičević/Cropix

"Slobodna Dalmacija" je prije nešto manje od dvije godine objavila nekoliko članka o nekadašnjem Obiteljskom domu za starije i nemoćne osobe "Lazar" koji je poslovao na istoj adresi kao i dom u kojem je večeras nastao požar.

U studenom 2018. godine vlasnici tadašnjeg doma "Lazar" skrbnicima su MMS porukom javili da zbog zatvaranja doma za manje od tri dana "dođu po svoje najmilije".

Zbog tada nastale situacije kontaktirali smo nadležno Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, odgovorili su nam da od 2014. godine, kada je ustanova na istome mjestu djelovala pod imenom "Toleranca", a tada kao "Lazar", nije ispunjavala minimalne uvjete za pružanje socijalnih usluga.

Ukratko, radili su nelegalno, kako nam je izrijekom potvrđeno u Ministarstvu za socijalnu politiku.

image
Božidar Vukičević/Cropix

- Inspektori Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku od 2014. provodili su inspekcijski nadzor nad zakonitošću rada četiri puta. Pružatelj usluga bila je Hajdi Bellenfant, koja je smještaj starijim i nemoćnim osobama pružala kao fizička osoba, kao udruga te kao Dom "Toleranca" i tvrtka "Lazar", ali ni jednom nije imala rješenje o ispunjavanju minimalnih uvjeta za pružanje socijalnih usluga sukladno odredbama članka 185. Zakona o socijalnoj skrbi - glasi dio odgovora nadležnog ministarstva.

Bellenfant je u prosincu 2018. godine najavila zatvaranje tog doma, a iz podataka objavljenih na internetu doznajemo da današnji dom pod novim imenom posluje od 2018. godine na istoj lokaciji kao i prethodno navedena dva doma.

image
Božidar Vukičević/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. ožujak 2024 08:48