VATRA ODNIJELA ŠEST ŽIVOTA

OBITELJI SMRTNO STRADALIH ŠTIĆENIKA DOMA ZA STARIJE U ZAGORJU U SUZAMA 'Nazvali su nas i samo rekli da je teta Jelena preminula i izrazili sućut...'

 
 Željko Puhovski / CROPIX, Zagorski list

Još uvijek traje očevid u Andraševcu, gdje je noćas došlo do tragičnog požara u kojem je život izgubilo šest štićenika doma za starije i nemoćne osobe.

Marijan Lovrenčić, zapovjednik Vatrogasne zajednice Krapinsko-zagorske županije potvrdio je da su unutar objekta u sklopu doma za starije i nemoćne osobe 'Zelena oaza' pronađene žrtve i to tijela šest osoba.

Rekao je kako su vatrogasne snage vrlo brzo stigle na požarište, no zatekli su razbuktalu fazu požara na krovištu koju više nisu mogli spriječiti.

- Sprječavalo se širenje požara na drugi objekt gdje su uslijed prijenosa temperature već popucala stakla. Sam požar je prigušen za 15-ak minuta, a samo gašenje još traje - kaže zapovjednik Lovrenčić za Zagorje.com.

Inače, dojava u Vatrogasni operativni centar o požaru objekta u kojem su se nalazile starije osobe zaprimljena je jutros u 5:25 sati. Na požarište su odmah upućeni Zagorska javna vatrogasna postrojba i DVD Oroslavje. Bile su dvije smjene jer se radilo o vrlo ozbiljnoj situaciji, 20 vatrogasaca i četiri vatrogasna vozila.

Na mjestu stravične pogibije šestero štićenika doma stigle su i obitelji žrtava.

- Muževa teta Jelena bila je ovdje. Samo su nas nazvali i rekli: Preminula je, moja sućut - teško potresena novinarima ispričala je Katica Sinković više ne smogavši snage da nastavi pričati.

Priču je zato nastavio njezin suprug Stjepan koji je istaknuo kako na dom nisu dosad imali nikakve primjedbe. Sve je, dodaje, bilo čisto i uredno. U objektu je, kaže, bila klima, radili su radijatori, ali i peć.

- Možda se ta peć srušila, ne znam. Ne znam što bih rekao. Ne mogu vjerovati da je nema i da je skončala na taj način - istaknuo je potreseni Sinković za Zagorje.com.

FOTOGALERIJA: Šestero mrtvih u požaru doma za starije kod Oroslavja

Zašto je njegova tetka Jelena, koja bi za nekoliko dana proslavila 104. rođendan, bila smještena u pomoćni objekt, ne zna točno.

- Nismo doznali puno detalja jer od jutra smo ovdje, velika je to tuga i bol. Uvijek joj je bilo lijepo, nikad prljavo... teško nam je - naglasio je Sinković.

Na mjestu događaja okupili su se i brojni mještani, potreseni užasnim događajem. Susjed Zlatko Posavec koji stanuje u blizini doma kaže da ništa nije vidio. - Spavao sam do 8 sati i zvao me zet iz Stubice da u Andraševcu gori. Strašno je to što se dogodilo, katastrofa... Ne mogu vjerovati - ispričao je još u šoku.

- Velika je to tragedija. Nisam znao što se dogodilo. Tom ulicom prolazim kada idem u Stubicu - rekao je Oroslavčan Juraj Novosel.

Kao što smo izvijestili, zgarište su tijekom subotnjeg prijepodneva posjetili i premijer Andrej Plenković, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, krapinsko-zagorski župan Željko Kolar te gradonačelnik Oroslavja Emil Gredičak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:55