VRUĆI ASFALT

'OČITO JE DA SUSTAV NE FUNKCIONIRA, A GENERALNA PREVENCIJA NE POSTOJI' Zašto je došlo do eskalacije brutalnih obračuna u dalmatinskoj metropoli

 
 Jakov Prkic, Josko Ponos, Vojko Basic / CROPIX

Paleži automobila, fizički obračuni, pucnjave, ranjavanja i ubojstva usred bijela dana na gradskim ulicama postali su, gotovo se može reći, tmurna svakodnevica koja je unijela veliku dozu nesigurnosti i straha među stanovnike Splita i šireg splitskog područja.

Mladi Filip Zavadlav u subotu je hicima iz automatskog oružja u poslijepodnevnim satima usmrtio tri osobe ispalivši pritom najmanje 36 projektila, od kojih su dva završila u vozilima građana koji su umalo postali kolateralne žrtve njegova navodno osvetničkog pohoda protiv pripadnika splitskog narkomiljea.

Pukom srećom nitko od slučajnih prolaznika nije stradao. To mišljenje dijeli i iskusni kriminalist, bivši službenik MUP-a RH, a sada konzultant za poslovnu i javnu sigurnost Željko Cvrtila.

- Riječ je o osobi koja je očito bila u stresnoj situaciji kada se odlučila na takav postupak, a zasigurno nije vična rukovanju oružjem. Kada takva osoba u rukama ima i koristi automatsko oružje, radi se o posve nekontroliranoj situaciji u kojoj su moguće kolateralne žrtve - kazao je Cvrtila.

Split,  031008 .
Privodjenje istraznom sucu na Zupanijskom sudu petorice osumnjicenika za iznudu i prijetnje.
Osumnjiceni su: Ljubo Boban, Ivan Basic,  Ivan Giljanovic,  Stipe Gizdic i  Muharem Zogaj.
Napomena: imena nije zasad moguce tocno rasporediti osobama na fotografiji.
Foto: Nikola Vilic / Cropix
Nikola Vilic / CROPIX
Ljubo Boban, Ivan Bašić, Ivan Giljanović, Stipe Gizdić i Muharem Zogaj

Prema njegovu mišljenju, učestali obračuni na splitskim ulicama, pa i najnovije trostruko ubojstvo, pokazuju da sustav ne funkcionira, da je loša istražno-pravosudna struktura te da nema generalne prevencije.

- Generalna prevencija znači da se počinitelj nekog kaznenog djela pronađe i da se kazni na adekvatan način i u primjerenom roku. Tako se šalje poruka svima. A ne da počinitelji ozbiljnih kaznenih djela prolaze nekažnjeno ili s malim kaznama, da suđenja traju unedogled i onda završavaju bezveznim kaznama. Tako se šalje poruka da ništa ne funkcionira. To je loša poruka. Tako dolazimo do situacije da se jedan običan mladić ponaša kao na Divljem zapadu, jer očito nema vjere ni u policiju ni u pravosuđe - ističe Cvrtila i napominje da bi se država, odnosno čelni ljudi trebali upitati zašto se to događa i što to ne funkcionira u sustavu.

Split, 120309.
U istrazni centar Zupanijskog suda u Splitu privedeni su postar Ivica Visic i njegovi navodni napadaci Goran Tesija i Vedran Serajlic. Ivan je s prijateljima lazirao napad i tako pokusao otudjiti 130 tisuca kuna.
Foto : Jakov Prkic / CROPIX
Jakov Prkic / CROPIX

Cvrtila smatra da je situacija u Splitu eskalirala i da je donekle izvan kontrole iz više razloga. Pored društvenih problema poput manjka perspektive uslijed propasti industrije i nedostatka radnih mjesta te pokušaja dolaska do brze zarade po uzoru na zlatnu mladež čiji su se roditelji mahom obogatili na kriminalu u pretvorbi i privatizaciji, Cvrtila smatra da su najveći problemi u mogućnosti lake nabave ilegalnog oružja, pa i automatskog, kao i u lošoj organiziranosti policije kada je riječ o organiziranom kriminalu. Pritom naglašava kako se pokušava pooštriti zakonska regulativa vezana uz legalno posjedovanje oružja, dok se pravi problem ilegalnog oružja, kojim se čini većina kaznenih djela, ne rješava. Uz to, nastavlja, policija slabo zadire u skupine koje se bave trgovinom drogom, umjesto da ima mrežu informatora i prikrivene istražitelje te da tako kontrolira situaciju.

Statistike o kretanju kriminala, za razliku o općeg dojma, pokazuju da je Split zapravo sigurniji grad od, primjerice, Zagreba. Prema podacima MUP-a iz 2017. i 2018. godine broj kaznenih djela na 100.000 stanovnika na području PU zagrebačke prelazio je 1300, dok je na području PU splitsko-dalmatinske zabilježeno godišnje oko 1000 kaznenih djela. Prema istoj statistici najnegativniju poziciju ima PU istarska s oko 2000 kaznenih djela godišnje. No, treba napomenuti da ovi statistički podaci ne razlikuju, primjerice, krađu novčanika od teškog ubojstva. Statistički se u oba slučaja radi o jednom kaznenom djelu.

Split, 300916.
Marko Bekavac pretucen u sacekusi bez znanih razloga.
Na fotografiji: Marko Bekavac.
Foto: Vladimir Dugandzic / CROPIX
Vladimir Dugandzic / CROPIX
Marko Bekavac

Kriminala, naravno, ima posvuda, a najviše u urbanim sredinama. Međutim, činjenica je da je u Zagrebu, nakon burnih devedesetih, ali i 2000-ih godina, kada je zabilježen niz mafijaških ubojstava, likvidacija u samom središtu grada i stradavanja slučajnih prolaznika, takvih neželjenih događaja sve manje. Puno tih ubojstava do danas je ostalo neriješeno, ali je unatoč tome sve manje krvavih obračuna na zagrebačkom asfaltu.

Čini se, međutim, da je u Splitu u posljednjih nekoliko godina ionako loša situacija još više eskalirala. Stoga ne čudi da se govori o valu nasilja na splitskim ulicama i postavlja se pitanje je li Split postao grad slučaj.

Zanimljivo je napomenuti da su vrlo često u obračune upletene vrlo mlade osobe koje imaju podeblje policijske dosjee i mahom se povezuju s narkomiljeom. Specifično je pritom da u međusobnim obračunima često uopće ne pokušavaju ostvariti svoje ubilačke namjere daleko od očiju javnosti i bez mogućih svjedoka očevidaca, nego to čine na ulicama, ispred kafića i na drugim javnim mjestima ne mareći za moguće posljedice.

Sve to izgleda kao da "mladi lavovi" splitskog krim-miljea pokušavaju otvoreno i nemilosrdno dokazati svoju beskompromisnost i spremnost da preuzmu primat na ilegalnoj sceni, dok je policija, sve dok ne potekne krv, uglavnom samo nijemi promatrač.

Kronologija: Ubojstva, tučnjave, paleži...

- 9. studenoga 2019. na Jadranskoj magistrali u Omišu kod skretanja za Brzet ubijen je 38-godišnji Karmelino Fistanić. Ubojstvo se dogodilo u 13.58 sati, dok je Fistanić s djevojkom bio u VW Polu. Pokraj njega se na motociklu zaustavio ubojica i pogodio ga sa šest hitaca. Djevojka nije ranjena. Policija je naknadno razriješila ubojstvo uhitivši Stipu Ringwalda kao ubojicu, Vladu Zolota kao organizatora i Jerka Pirića kao naručitelja ubojstva.

- 6. studenoga nepoznata osoba na motoru, u blizini Osnovne škole Špinut, pokušala je hicima iz pištolja ubiti poznatog splitskog dilera Deana M., na kojeg je pucano i prije tri godine.

- 1. studenoga dogodio se napad na vozača splitskog Prometa, kojega su dva muškarca i jedna ženska osoba pretukli na okretištu na Ravničkom mostu. Napadači su privedeni.

- 19. srpnja na Bačvicama je došlo do krvavog obračuna kada je napadač nožem izbo četiri osobe. Policija je ubrzo uhitila počinitelja.

- 26. lipnja u samom središtu Splita na Kruševića gumnu nožem je izboden 53-godišnji muškarac, povezan s ranijim paljenjem automobila u Splitu. Radilo se o zapaljenju Opela rumunjskih registarskih oznaka 14. travnja, na koji je bačen molotovljev koktel.

- 18. svibnja 38-godišnji Leo Krstulović ranjen je u obračunu vatrenim oružjem na stubištu zgrade u Mosećkoj ulici na splitskom Kmanu. Upucao ga je susjed.

- 1. svibnja 2018. Ivan Giljanović (37) zvani Giljo je oko 19.40 sati u kafiću u Ulici Domovinskog rata izrešetao Marka Bekavca s nekoliko hitaca iz pištolja i teško ga ranio. Giljanović je pobjegao i nakon 11 mjeseci se predao, dok je Bekavac u međuvremenu, u prosincu iste godine, ponovno propucan hicima iz pištolja u večernjim satima u Janjevskoj ulici u Splitu. Bekavac je u listopadu 2019. godine “pao” s drogom, a već je ranije bio u zatvaran zbog droge i ubojstva.

- 2017. godine 19-godišnji Matko M. iz Kaštel Lukšića izrešetan je s desetak projektila, a počinitelji su ga bacili u bunar na pustom brdu iznad Vrsina. Život mu je spasio slučajni prolaznik.

- u lipnju 2014., dvije i pol godine ranije, u Kaštel Novom, nedaleko od školskog igrališta, ubijen je 20-godišnji Marin Matijaš kojem je u glavu pucao tada 23-godišnji Jozo Čabraja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 16:10