OČEKUJE SE OPTUŽNICA

OCU KOJI JE BACIO DJECU S BALKONA KUĆE NA PAGU PRIJETI DO 50 GODINA ZATVORA Završila istraga, utvrđeno je da u trenutku zločina nije bio neubrojiv

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 16.05.2019. u 19:06

Jure Mišković / CROPIX

Otac koji je svoje četvero djece bacio s balkona kuće na Pagu neće se moći braniti neubrojivošću, objavila je televizija N1, koja je doznala epilog istrage slučaja koji je zaprepastio Hrvatsku.

Dva i pol mjeseca od zločina, Državno odvjetništvo završilo je istragu protiv oca s Paga, kojeg čeka optužnica za četverostruki pokušaj teškog ubojstva vlastite djece.

- Istraga je zaključena i sada za nekoliko dana će uslijediti optužnica koja će biti podnesena Županijskom sudu u Zadru, kazao je Duško Berović, glasnogovornik Županijskog držržavnog odvjetništva u Zadru.

Tijekom istrage ispitana su četiri svjedoka, između ostalog i supruga osumnjičenog. Uz druge dokazne radnje, presudnu ulogu u istrazi imalo je psihijatrijsko vještačenje osumnjičenog.

- Konzilij liječnika, dakle kombiniranog vještačenja, psihologijsko-psihijatrijskog vjestašenja, ustanovio je da ovaj počinitelj, dakle okrivljenik, u vrijeme počinjenja kaznenog djela nije bio neubrojiv, kaže Berović.

S obzirom da je ocu određen istražni zatvor i dalje se nalazi u zatvorskoj bolnici. Od njegova odvjetnika N1 doznaje da će zbog zdravstvenih problema uskoro biti podvrgnut i operativnom zahvatu. Osumnjičenik se za vrijeme trajanja cijelog postupka branio šutnjom pa treba vidjeti hoće li s tom praksom nastaviti i na sudu. Odvjetnik to u četvrtak nije mogao ni potvrditi niti opovrgnuti.

Istražni zatvor istječe mu za 12 dana.

- Ako bude podignuta optužnica u tom slučaju državni odvjetnik ima pravo predlagati produljenje istražnog zatvora i o tome će odlučivati optužno vijeće Županijskog suda u Zadru po zaprimanju optužnice, objasnio je glasnogovornik Županijskog suda u Zadru Hrvoje Visković.

Visković je pojasnio i kolike su kazne za četverostruki pokušaj ubojstva.

- Tu su propisane kazne zatvora do 40 godina zatvora, s tim što se u posebnim situacijama kad imamo stjecaj više tih kaznenih djela može se izreći i kazna zatvora do 50 godina, izjavio je.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo