ZASTUPNIK UBOJICE RODITELJA

ODVJETNIK TINA ŠUNJERGE NAJAVLJUJE NOVU PRAVNU BITKU ZA SVOG KLIJENTA, UBOJICU RODITELJA 'Žalit ću se opet. Suđenje treba krenuti ispočetka!'

 
 Luka Gerlanc / CROPIX

Presudom Vrhovnog suda, objavljenom u petak, ubojici roditelja - majke Silvane (46) i oca Marina (45) u Čistoj Velikoj, Tinu Šunjergi (21) dosuđena je jedinstvena kazna dugotrajnog zatvora od 35 godina za ta dva kaznena djela teškog ubojstva, oba počinjena na podmukao način i iz bezobzirne osvete. Na taj način Vrhovni sud je preinačio prvostupanjsku presudu Županijskog suda u Zadru koji je mladog ubojicu osudio na 40 godina zatvora. U obrazloženju presude kojom je djelomično prihvačena žalba optuženog Tina Šunjerge i njegova odvjetnika, među ostalim, navodi se mlada životna dob i dosadašnja neosuđivanost počinitelja ovog monstruoznog zločina koji je šokirao Hrvatsku.

Također, Vrhovni sud je ocijenio da izrečena kazna zatvora od 40 godina u prvostupanjskom postupku pretjerano naglašava retributivnu sastavnicu svrhe kažnjavanja. Vrhovni sud je ustvrdio kako je donesena presuda od 35 godina zatvora primjerena i osobnosti optuženika, specijalnoj prevenciji i njegovoj resocijalizaciji.

Ova presuda Vrhovnog suda još nije pravomoćna. Protiv ove presude dopuštena je ponovna žalba jer je izrečena kazna dugotrajnog zatvora. O žalbi odlučuje Vijeće Vrhovnog suda Republike Hrvatske kao trećestupanjski sud.

Karlo Surić, zadarski odvjetnik po službenoj dužnosti Tina Šunjerge, izrazio je zadovoljstvo smanjenjem dugogodišnje zatvorske kazne za pet godina njegovom branjeniku.

- Zadovoljan sam što je Vrhovni sud Hrvatske preinačio prvostupanjsku presudu uvaživši dio naše žalbe i uzeo u obzir one olakotne okolnosti koje su u žalbi bile navedene. Ovdje je posrijedi bio strašan zločin. Međutim, kao odvjetnik iskoristit ću pravnu mogućnosti kod ovako teških kaznenih predmeta i na ovu presudu Vrhovnog suda Hrvatske ponovno ću uložiti žalbu. Od Vijeća Vrhovnog suda, kao trećestupanjskog suda, u žalbi ću zatražiti poništenje presude i vraćanje sudskog postupka na prvostupanjski Županijski sud u Zadru. Naime, smatram da tijekom tog suđenja u Zadru nisu na pravilan način utvrđena sva činjenična stanja, odnosno da je izvješće Centra za socijalnu skrb u Šibeniku o Tinu Šunjergi u koliziji s psihijatrijskim vještačenjem provedenim nad njime u Klinici za psihijatriju 'Vrapče' - kazao nam je odvjetnik Karlo Surić.

Optužnicu na suđenju dvostrukom ubojici Tinu Šunjergi zastupao je zamjenik županijskog državnog odvjetnika u Šibeniku Branko Čvrljak. Na naš upit o žalbi na presudu Vrhovnog suda Hrvatske, glasnogovornik ŽDO-a Šibenik Emilijo Kalabrić nam je kazao da će se o tome odlučiti nakon što zaprime pismeni otpravak presude Vrhovnog suda.

Ovaj stravičan zločin, tada kao 19-godišnjak, Tin Šunjerga počinio je u Čistoj Velikoj, mjestu u zaleđu Vodica, 25. ožujka 2017. U poslijepodnevnim satima subote, on je u sumanutom pohodu u nepuna dva sata hicima iz pištolja u potiljak ubio svoje roditelje, majku Silvanu i oca Marina, pripadnika splitske Specijalne policije BATT.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:38