NESTAO IZ USTANOVE NA RABU

OPASNOG BOLESNIKA TRAŽE I DRONOM 'On je nasilna i patološki ljubomorna osoba!'

 Foto: Jure Mišković/Nestali / CROPIX

Policajci tragaju za Dragom Babićem, pacijentom Psihijatrijske bolnice u Kamporu na Rabu, koji je u siječnju 2009. pucao u glavu tada 19-godišnjoj Aniti Šalov.

Babić je prošli mjesec pobjegao iz bolnice, a njegov je nestanak prijavljen 22. lipnja. Prema policijskim saznanjima, posljednji put viđen je u Kamporu na otoku Rabu.

Riječka policija na svojim je službenim stranicama zamolila i građane za pomoć u potrazi, objavivši i njegovu fotografiju. Kako navode, Drago Babić rođen je 6. studenoga 1953. u Tesliću, u Bosni i Hercegovini. Srednje je tjelesne građe, prosijed je i ima kestenjaste oči. Riječ je o teže pokretnoj osobi, koja otežano govori, a u trenutku nestanka imao je narančastu majicu, kratke sivo-smeđe hlače i plave tenisice.

anonimne dojave Građane su pozvali da se, ako nešto znaju, jave na telefon 192, najbližoj policijskoj postaji ili na mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Isto tako, na profilu nestale osobe Drage Babića građani mogu pronaći obrazac putem kojeg mogu dojaviti informacije o nestalom, a sva korisna saznanja mogu dojaviti anonimno.

Prim. dr. sc. Vesna Šendula Jengić, ravnateljica Psihijatrijske bolnice Rab, rekla nam je da je Babić u kontinuitetu pacijent te ustanove od 2012. godine. U tom je razdoblju boravio na različitim odjelima, a u posljednje vrijeme ležao je na odjelu kroničnih bolesnika, sa smetnjama kretanja i govora. Također, potvrdila nam je da je Babić bio smješten na zatvorenom odjelu s mogućnošću izlaza unutar bolničkog kruga.

traže ga i dronom - On nikada prije nije pokušao izaći iz bolnice. Kako se to dogodilo, je li zakazao sustav videokamera ili čovjek koji ga je nadgledao, to se tek utvrđuje. U roku od sat vremena organizirali smo potragu, tražilo ga je 30 uposlenika, GSS, digli smo dron, obavijestili policiju, polijepili postere - rekla nam je ravnateljica Psihijatrijske bolnice ističući da pacijent nije bio sudski procesuiran, već je primljen kao kronični pacijent. S obzirom na stanje u kojem se nalazio, Babić nije bio sposoban za sudsku raspravu, a kad su se pokazali znakovi poboljšanja, zatražili su evaluaciju te da ga se smjesti u drugu ustanovu.

U razgovoru za Novi list Željko Šalov, otac Anite Šalov koju je Babić ustrijelio na kućnom pragu u obiteljskoj kući u Sobolima početkom 2009. godine, ispričao je da je s njim zajedno bio u ratu, a opisao ga je kao naglu, nasilnu i patološki ljubomornu osobu koja je u svojoj okolini uvijek vidjela neprijatelje.

Iz bolnice u Kamporu priopćili su da je Babić u toj ustanovi završio nakon drugog pokušaja suicida i to tabletama 2010. godine dok je bio kod kuće. Odlukom Županijskog suda u Rijeci prisilno je hospitaliziran te upućen u Kampor iz riječke bolnice gdje je boravio na jedinici intenzivnog liječenja, a zatim na Klinici za psihijatriju.

propale funkcije Babić je 2008. godine pucao u glavu Aniti Šalov i potom sebi, ali je preživio. Bio je liječen na neurokirurgiji riječke bolnice i potom premješten u zatvorsku bolnicu u Zagrebu do 14. svibnja 2009., nakon čega je otpušten kući gdje je boravio do rujna 2010. Zbog novog pokušaja suicida upućen je u riječku bolnicu, a u Kampor gdje mu je višekratno produžavan prisilni smještaj zbog uznapredovalog propadanja psihičkih funkcija. Zbog propadanja psihičkih funkcija sudski proces za pucanje u glavu Aniti Šalov nije dovršen. Iz bolnice napominju da bolesnik ima smetnje motorike, hoda na širokoj osnovi, ima smetnje govora i izraženog je tremora ruku, osobito desne. Kod sebe nije imao dokumenata niti novca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 09:10