ZAKAZAO SUSTAV

Psihopat prije 20 dana pobjegao iz psihijatrijske bolnice, Riječani u strahu

 Foto: Jure Mišković/Nestali / CROPIX

U siječnju 2009. Drago Babić pucao je u glavu tada 19-godišnjoj Aniti Šalov. No za zločin mu se nikada nije sudilo jer je proglašen 'procesno nesposobnim', piše Novi list. 22. lipnja nestao iz bolnice gdje je bio na liječenju i tada mu se gubi svaki trag. U istio vrijeme, obitelj Šalov je u strahu i ogorčena na sustav koji je to dozvolio.

'Očajni smo, ljuti, konsternirani, funkcioniramo kao obitelj na rubu živčanog sloma. Policija je došla da me obavijesti da je Drago Babić pobjegao iz rapske Psihijatrijske bolnice. A znate kada je nestao? Prije dvadeset dana. I zato sam vas zvao, da upozorim sve institucije da sustav ne samo loše funkcionira nego nikako. Nemamo zaštitu, nemamo povratnih informacija, a taj opasan čovjek šeta slobodno. Pa zar ne mislite da bih i ja volio da moja kćer šeta Korzom umjesto što vegetira punih sedam godina', rekao je Željko Šalov, otac ubijene Anite.

'Nikada se Babić i ja u životu ne bi sreli po svjetonazoru da nismo zajedno bili u ratu', rekao je Šalov o Babiću koji je očigledno osim PTSP-a bio nagao, nasilan, patološki ljubomorna osoba koja je oko sebe uvijek vidjela neprijatelje.

'Taj čovjek se i prije šest godina posvađao sa susjedom, pokušao ga ubiti pa se otišao otrovati tabletama. Nije uspio, spasili su ga i smjestili na Rab. Pa kakva je to ustanova kada tek tako nestanu pacijenti, odšetaju iz bolničkog kruga, a govori se da i on vegetira? A poslije su ga vidjeli kako kupuje kartu za trajekt. Kako je to moguće?', pita seočajni Šalov.

Prim.dr. Vesna Šendula Jengić, ravnateljica Psihijatrsijke bolnice, kaže da je Babić pacijent od 2012. godine u kontinuitetu. Bio je u tom vremenu smještan na različitim odjelima, a u posljednje je vrijeme na zatvorenom odjelu s mogućnošću izlaza unutar bolničkog kruga.

'U ovih četiri godine nikada nije napuštao niti bolnički krug, a niti Rab. Njegov nestanak uočen je odmah i od tog trenutka je pokrenuta potraga za njim. Istog časa obaviještena je rapska policija, PU primorsko-goranska, ali i Gorska služba spašavanja. Također, pokrenuli smo internu istraga. Unutar prvog sata kada je nestao, dobijali smo dojave da je uočen na nekoliko mjesta istovremeno, no na žalost, to nije istina. Obljepili smo Rab obaviješću o nestanku pacijenta s njegovom fotografijom, kao i za svakog drugog koji bi se udaljio. Moram reći da ga je od trenutka kada je uočen njegov nestanak tražilo tridesetak zaposlenika ustanove', kaće ravnateljica bolnice za Novi list.

Kako potraga za Dragom Babićem dosada nije donijela rezultata, policija moli građane ukoliko raspolažu korisnim informacijama o tome gdje se nestali nalazi, da se jave na telefon 192, najbližoj policijskoj postaji ili na adresu elektroničke pošte Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Babićev profil objavljen je i na portalu Nestali.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 06:19