TRAGEDIJA

OPATIJSKI HOTEL SVALIO KRIVNJU NA ČEHA KOJI JE POGINUO NA BALKONU Postoje čak četiri moguća scenarija kako je stradao

 
 Matija Djanješić / CROPIX

Češki turist, 46-godišnji Miroslav Mizera, u utorak oko 22 sata umro je zbog višestrukih ozljeda vrata, grudnog koša i trbuha koje su bile smrtonosne jer je na njega pao 200-tinjak kilograma težak komad betonske ograde opatijskog hotela Belvedere za koju je prethodno vezao ležaljku.

Četiri verzije

Uprava Liburnia Riviera hotela, u čijem je sastavu i oronuli opatijski hotel, iako policijska istraga još nije završena, praktički je Čeha optužila za vlastitu smrt, otklonivši od sebe bilo kakvu odgovornost. U priopćenju koje su u srijedu popodne poslali medijima među ostalim su naveli: “Prema do sada utvrđenim činjenicama, gost je na balkonu sobe zavezao svoju improviziranu ljuljačku od špage i platna u kojoj se namjeravao ljuljati. Nakon toga je ili skočio na nju ili se u njoj snažno zaljuljao ili je netko skočio na njega dok je bio u toj improviziranoj ljuljačci ili je zbog nekog drugog razloga proizvedena sila, zbog čega se na njega prevrnula cijela betonsko-kamena bočna balkonska ograda i pala mu na glavu. Od udarca betonske ograde u glavu gost je na balkonu odmah preminuo”.

Dakle, u priopćenju uprave hotela ističu se čak četiri moguća uzroka smrti češkog turista. Drugo priopćenje riječke policije koje je objavljeno u četvrtak ne dovodi u sumnju da je smrt češkog turista posljedica nesretnog slučaja. Policija je navela da su policijski službenici Policijske uprave primorsko-goranske u suradnji s nadležnim državnim odvjetništvom u Rijeci proveli izvide i dokazne radnje kojima je utvrđeno da nema elemenata kaznenog djela, nego je riječ o nesretnom slučaju. “Na temelju utvrđenih činjenica, ističemo kako je češki državljanin nastradao dok se nalazio na balkonu jednog opatijskog hotela te je dio betonske ograde pao na njega, a što je imalo za posljedicu smrtno stradavanje.

Kriminalističko istraživanje se nastavlja s ciljem utvrđivanja svih okolnosti ovog događaja”, navodi se u jučerašnjem priopćenju riječke policije. Kako smo doznali, policija u suradnji s nadležnim državnim odvjetništvom i dalje provodi razgovore i utvrđuje okolnosti kako se odlomila ograda. Na naš upit jesu li se u istragu uključile i nadležne inspekcijske službe nije konkretno odgovoreno, ali prema svemu sudeći, za to bi moglo biti razloga. Naime, cijeli hotel Belvedere, odnosno cijeli hotelski kompleks je u stečajnom postupku koji je završen, pa bi nakon ovogodišnje turističke sezone stečajni upravitelj trebao krenuti u prodaju tog objekta. Inače, na Trip Advisoru hotel Belvedere ima grozne ocjene, uz komentare “katastrofa”, fotografije zahrđale ograde, tekstove o prljavim kupaonicama i slično. I hotelska plaža je u katastrofalnom stanju, s ispucalim betonom.

Bez odobrenja

Postavlja se pitanje je li hotel u takvu stanju mogao dobiti i odobrenje za rad, a ako ga je već i dobio, jesu li se u upravi hotela s obzirom na stanje mogli na neki način potruditi da goste upozore na opasnosti koje ih vrebaju. O njegovu stanju govorili su još neki turisti. Jer, da je betonska ograda bila stabilna, pitanje je bi li težina ljudskog tijela (pa čak i uz silu proizvedenu pri njihanju) bila dovoljna da se odlomi komad betona težak 200-tinjak kilograma i na mjestu ubije gosta. Ili je to pitanje koje će možda ipak biti predmet vještačenja u nekom sudskom postupku ako do njega dođe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 06:22