SMRT U POŽARU

Optužnica za tragediju kod Dubrovnika: Otkriveno što je bilo kobno za trojicu radnika

Požar u HE Dubrovnik: U obnovi stropa i zidova strojarnice korišten je poliester koji se zapalio
Mato Maškarić, Ivica Zvrko i Davor Pozniak (na fotografijama gore lijevo); odvodni kanal koji vodi od HE do mora u koji su skočila trojica radnika (glavna fotografija)
 Privatni album, Željko Tutnjević/Dubrovački vjesnik

Gotovo dvadeset mjeseci od tragedije i nešto više od godinu dana nakon pokretanja službene istrage Županijsko državno odvjetništvo u Dubrovniku podignulo je optužnicu zbog požara u HE Dubrovnik, u kojemu su 10. siječnja 2019. smrtno stradala trojica radnika elektrane, sedmorica su ozlijeđena zbog udisanja ugljičnoga monoksida te je nastala šteta od oko 90 milijuna kuna.

Optužnica je podignuta protiv bivšega direktora Pogona elektrane Mate Miškovića te Nikole Rukavine i Željka Starmana, dvojice direktora u HEP-ovoj tvrtki kćeri HEP Proizvodnja d.o.o., u čijem je sastavu poslovala elektrana. Također, optužnicom se u dvije zasebne točke terete i dvojica nadzornika na radovima koje su na poslovima obnove elektrane 2017. obavili kooperanti, voditelj radova gradilišta Ivica Nujić i inženjer gradilišta Miljenko Vučić.

Protivno propisima

Osim pet fizičkih osoba, optužnica je podignuta i protiv pravne osobe HEP Proizvodnja d.o.o. zbog postupanja odgovornih osoba u toj pravnoj osobi Miškovića, Rukavine i Starmana. Kako je državno odvjetništvo objavilo jučer, navedenu trojicu terete da su kao odgovorne osobe jednog trgovačkog društva tijekom druge polovine 2016. godine i do 29. prosinca 2017. u Dubrovniku i Zagrebu u izvođenju radova obnove (rekonstrukcije) pogona trgovačkog društva postupali protivno odredbama Zakona o gradnji, o obvezama investitora za ishođenje građevinske dozvole, i u tom postupku mogućnosti javnopravnih tijela za ocjenu uvjeta i mjera i iz područja zaštite od požara, te prijavi radova, pristajući tako da bez institucionalnog nadzora rekonstrukcije pogona nastanu propusti.

Navedeno se i dogodilo kad su, tijekom 2017. godine, po izvođačima radova radovi u pogonu izvedeni protivno odredbama propisa koji određuju mjere opće zaštite od požara i zaštite od požara elektroenergetskih postrojenja i uređaja i propisa o otpornosti na požar i drugim zahtjevima koje građevine moraju zadovoljiti u slučaju požara.

Konkretno, na teret im stavljaju da su, najvjerojatnije htijući smanjiti troškove i rokove radova na obnovi elektrane 2017. godine, ugovarali radove obnove bez ishođenja građevinske dozvole te nisu ni prijavili početak radova, čime bi bio osiguran nadzor iz područja zaštite od požara. Između ostaloga, nakon nesreće je tako utvrđeno da je u obnovi stropa i gornjih dijelova zidova strojarnice postavljena obloga od poliestera, koji je zapaljiv te prilikom izgaranja ispušta otrovne pare i plinove, umjesto od negorivih materijala, te je aneksom ugovora bilo izmijenjeno da se, umjesto zamjene samo 15 posto površine zidova i stropova, zamijeni njihova cjelokupna površina.

Rupa za materijal

Također, poliesterom je bio zatvoren i improvizirani otvor u zidu između strojarnice i izlaza za nuždu, koji su radnici probili kako bi prilikom radova mogli unositi materijal. Upravo taj otvor, po nalazima inspekcije, bio je koban za trojicu radnika, Ivicu Zvrka, Matu Maškarića i Davora Pozniaka, koji su u požaru izgubili život.

Naime, kad je u jutarnjim satima u kabelskoj vertikali izbio požar, on se proširio upravo preko poliestera kojim je bio zatvoren otvor u zidu između izlaza za nuždu i strojarnice, te se dalje preko poliesterskih ploča kojima su bili obloženi zidovi proširio po cijeloj strojarnici gdje su se nalazili radnici koji su pokušavali ugasiti požar. Okruženi vatrenom stihijom, trojica radnika pokušala su se spasiti skokom u podzemni odvodni kanal koji je od elektrane vodio do mora, no u njemu su se utopili.

Tijekom istrage državno odvjetništvo je odustalo od progona protiv trojice projektanata glavnog projekta rekonstrukcije koji su bili osumnjičeni da nisu u projektima predvidjeli potrebne mjere zaštite od požara i poštovali važeće norme za odvođenje topline i dima iz prostora u slučaju požara.

“Kaznena prijava je odbačena jer nema podataka i dokaza koji bi ukazivali na osnove sumnje da su prijavljeni hrvatski državljani radnjama ili propustom, koji bi bili u uzročnoposljedičnoj vezi s izazvanom opasnosti, požarom i posljedicama, počinili navedeno kazneno djelo”, navelo je državno odvjetništvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 01:46