BALKANSKI RATNICI

Optužnice za 'šišanski obračun': Moratto se tereti za ubojstvo

 Goran Šebelić/CROPIX

PULA - Županijsko državno odvjetništvo u Puli podiglo je optužnicu protiv Massima Moratta (37) iz Valbandona zbog ubojstva Riječanina Aleksandra Ausilija (39), i to u prekoračenju nužne obrane, te zbog pokušaja ubojstva Denisa Dukića (34) iz Pule.

Morattov šogor Dino Marinković (38) iz Pule optužen je za nanošenje teških ozljeda Dukiću, dok je Dukić, pak, optužen za pokušaj razbojstva, koje je kanio izvesti s ubijenim Ausiliom.

Podsjetimo riječ je o šišanskom obračunu od 6. prosinca prošle godine. Prema tada dostupnim informacijama koje optužnica i potvrđuje, Ausilio i Dukić su maskirani i naoružani pokušali upasti u kuću Morattove supruge Dragane u namjeri da se domognu velikog iznosa novca. Pri ruci su imali i suzavac te ljepljive trake i plastične vezice.

Ausilio je tada drškom pištolja udario Moratta u glavu s namjerom da ga onesposobi i veže njega i Marinkovića, da bi on i Dukić uzeli novac. No, Marinković i Moratto su bili jači, oteli su im pištolj i jednog ubili, a drugog pokušali ubiti.

Naime, nakon što je Ausilio Moratta drškom pištolja udario u glavu, Moratto je u njega, 'u nakani da ga ubije, bez prethodnog upozorenja i branivši se' ispalio hitac iz revolvera, te ga iz neposredne blizine pogodio u prsa zbog čega je ovaj na mjestu preminuo.

Odvjetništvo tereti Moratta da je nakon toga pucao u Dukića 'pristajući da ga liši života' te ga je pogodio u predjelu ramena, odnosno zadao mu je prostrijelnu ranu desnog prsišta. Dukićev je život, prema navodu tužiteljstva, spašen pravovremenom liječničkom intervencijom.

Prvookrivljenog Moratta i trećeokrivljenog Marinkovića se tereti da su nakon revolveraškog obračuna nogama i rukama, a Marinković i bejzbol-palicom, udarali Dukića po glavi i tijelu dok je on ležao ranjen na tlu, pri čemu su ga teško ozlijedili. U

bijeni i teško ozlijeđeni Ausilio i Dukić su stigli u Šišan, navodno, po više stotina tisuća eura. Slučaj se u medijima povezuje s akcijom ' Balkanski ratnik', međunarodnim lancem krijumčara kokaina i nizom uhićenja i ubojstava u Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori.

Prema tim informacijama, jedan krak Balkanskog ratnika imao je svoje ljude u Istri, gdje se nedugo nakon Šišanskog obračuna dogodilo i ubojstvo na Premanturskoj kada je Marinković, trećeokrivljeni u ovom slučaju, nakon što su ga oteli, ubio Mladena Popovića Popa (40) s područja Zagreba, a ranio Maria Gilga (34) iz Zagreba.

Marinkovićevu otmicu naručili su Mario Sova (42) i Dalibor Marović (34) s ciljem da se domognu, kako navodi državno odvjetništvo u zahtjevu za proširenje istrage, veće količine novca.

Niti u optužnici, niti u zahtjevu za proširenje istrage se ne navodi o kojem iznosu novca je riječ.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. lipanj 2024 06:21