ODŠTETA ZBOG SMRTI

Otac Kristiana Vukasovića o prebacivanju predmeta u Zadar: ‘Ja ću ići gdje god bude trebalo!‘

Delegaciju slučaja tražio je Općinski sud u Splitu koji je na popisu onih koje obitelj Vukasović drži odgovornima za Kristianovu smrt
Kristian za života, s majkom Kristinom i ocem Stipanom Vukasovićem
 Obiteljski Album

Odlukom Vrhovnog suda postupak kojim roditelji pokojnog Kristiana Vukasovića (18) iz Jesenica kraj Omiša traže naknadu štete od države zbog njegove smrti, prebačen je na Općinski sud u Zadru. Delegaciju slučaja tražio je Općinski sud u Splitu koji je također na popisu institucija koje majka Kristina i otac Stipan Vukasović smatraju odgovornima za nesretnu sudbinu svog djeteta, piše Slobodna Dalmacija.

Kako je njihov Kristian bio dijete s razvojnim poteškoćama i nizom poremećaja, među kojima i ADHD-om uz mentalna i tjelesna oštećenja, u tužbi navode kako se tijekom istrage i suđenja s njim nije postupalo sukladno njegovoj dobi i psihofizičkom stanju. Takav tretman od dana uhićenja zbog nekoliko požara kraj njegove obiteljske kuće te tijekom četiri mjeseca u istražnom zatvoru doveo je do moždane kome u ćeliji splitskog zatvora, odakle je prebačen u KBC Split, gdje je preminuo u kolovozu prošle godine.

image
Stipan Vukasović kaže da mu je supruga još uvijek shrvana sinovljevom smrću te će on sam ići u Zadar kada počne suđenje
Ante Čizmić/hanza Media

Kao krivci za smrt mladića nabrojeni su: Općinsko državno odvjetništvo u Splitu, Općinski sud na Dračevcu, Zatvor na splitskim Bilicama te Bolnica za osobe lišene slobode na Svetošimunskoj cesti u Zagrebu. Odvjetnik Vinko Ljubičić, koji zastupa roditelje u tužbi, traži 700.000 kuna od države.

Niz fatalnih propusta

Za svakog roditelja traži po 300.000 kuna na ime duševnih boli zbog smrti bliske osobe. Osim toga, potražuje i naknadu za uređenje grobnice oblaganjem kamenom te izradu nadgrobnog spomenika od 75.000 kuna uz 25.000 za troškove pogreba, osmrtnica i cvijeća.

- Mi smo spremni dokazati istinu pred bilo kojim sudom. Uvjereni smo da ćemo uspjeti u postupku i nama je apsolutno svejedno, da sudi bilo koji sud, samo da bude čim prije. Ovakvom odlukom ponovno se obitelji Vukasović stvara teret jer nije svejedno, ako žive na području Splita i imaju sud pred kućom, da će morati putovat 150 kilometra. Osim dodatnog troška, to im stvara neugodnost te odugovlačenje postupka - kazao nam je odvjetnik Ljubičić.

Otac pokojnog mladića rekao nam je kako mu je supruga još uvijek shrvana sinovljevom smrću te će on sam kad​ počne suđenje ići u Zadar.

- Zbog psihičkih problema žena mi je bila u bolnici te je došla kući ima dva tjedna. Ona sigurno ne bi mogla podnijeti postupak, a ja ću ići na koji god sud bude trebalo - izjavio nam je Stipan Vukasović.

image
Novinarka Slobodne u razgovoru s Kristianovim ocem Stipanom Vukasovićem
Ante Čizmić/hanza Media

Nakon uhićenja 30. ožujka i privođenja njegovog sina na Državno odvjetništvo, a kako bi iznio svoju obranu, pozvan je stalni sudski vještak psihijatar. On je svoj nalaz i mišljenje dao nakon što je obavio razgovor s Kristianom te izvršio uvid u cjelokupnu dokumentaciju spisa, uključujući nalaz i mišljenje Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom.

U navedenom nalazu je stajalo kako Kristian zbog mentalnih i tjelesnih oštećenja ima teški invaliditet trećeg stupnja zbog kojeg ima pravo na pomoć i njegu u punom opsegu. To znači da za normalno funkcioniranje u svakodnevnom životu mora imati nečiju pomoć tijekom 24 sata.

Naime, Kristian je tijekom poroda ostao bez kisika, što je dovelo do oštećenja mozga i posljedično do ADHD-a, hiperaktivnosti. Osim toga imao je poremećaj ponašanja i emocija, bolovao je od poremećaja piromanije, bronhalne astme i metaboličkog sindroma.

image
Prizor s lanjskog prosvjeda pred Županijskim sudom u Splitu, koji je organiziran kao podrška obitelji Kristiana Vukasovića
Joško Ponoš/cropix

Liječen je psihijatrijski u dječjoj bolnici u Kukuljevićevoj 2012. godine i od tada ambulantno u Omišu. Tijekom suđenja na Općinskom sudu u Splitu nije primijenjen Zakon o sudovima za mladež na koji je Kristian kao mlađi punoljetnik imao pravo, naročito s obzirom na svoje dijagnoze i zdravstveno stanje.

Ekstremne okolnosti

Primjenom maloljetničkog prava mogla se izreći mjera nadzora ili smještaja u psihijatrijskoj ustanovi umjesto istražnog zatvora, te umjesto zatvorske kazne od osam mjeseci na koju je osuđen. Nadalje, osim što u postupku nije zatraženo mišljenje stručnih suradnika defektologa i psihologa, nije upitan ni nadležni Centar za socijalnu skrb vezano za istražni zatvor te predloženu sankciju.

Mladića su neadekvatno tretirali i u splitskom zatvoru, iako su imali podatke o njegovu zdravstvenom stanju te nisu poduzeli mjere zaštite osobe s određenim duševnim oboljenjima. Osim što ga je 17 puta pregledao liječnik, Kristian je od četiri mjeseca u istražnom zatvoru 43 dana proveo u bolnici na Svetošimunskoj cesti, gdje su ga odvodili tri puta zbog suicidalnih misli i samoozljeđivanja.

Sve nabrojeno je dovelo do smrti, nastaloj zbog straha uslijed stalnog psihičkog rastrojstva zbog ekstremnih okolnosti u kojima je Kristian Vukasović boravio i kojima je bio izložen, stoji u zahtjevu za naknadom štete.

Priznao paljevine u blizini svoje kuće

Prvi požar Kristian podmeće 28. ožujka prošle godine u 10.30 na 20 metara od njegove obiteljske kuće na predjelu Sumpetra u Jesenicama, kada je zapalio 15 puta 15 metara suhe trave i makije, te ostatke dvije neobrađene masline.

Sutradan oko 9.40 na 60 metara od kuće pali požar u kojem su izgorjele tri masline, nekoliko stabala bora i nisko raslinje površine 300 puta 400 metara. Istog dana oko 17 sati, na 30 metara od svoje kuće zapalio je pet puta šest metara površine suhe trave.

Zbog grižnje savjesti i bojeći se da bi netko drugi mogao biti okrivljen isti dan ide u Policijsku postaju Omiš, gdje predaje upaljač i priznaje krivnju. Policajci ga odvode u omiški Dom zdravlja te u KBC Split na Odjel psihijatrije odakle je pušten kući.

Dva dana kasnije, na 80 metara od svoje kuće, oko 1 sat u noći pali vatru koja zahvaća 70 puta 50 metara, mladu borovu šumu i raslinje. Pozivaju ga u policiju u Omišu isti dan oko 9 sati, odvode liječnici pa u KBC Split, odakle ga nakon pregleda puštaju, te je nakon toga uhićen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 14:02