ŠOK U BABINOJ GREDI

Otac ubijenog učenika: Djecu ne mogu kriviti

M. K. (11) igrao se puškom na tavanu, kada je opalila i pogodila M. P. (10) koji je bio u dvorištu
 Damir Glibušić/CROPIX

BABINA GREDA - Ne mogu kriviti djecu. Nitko mi mog sina ne može vratiti, bio je kao anđelčić. Strašno je da otac mora pokopati svoje najmlađe dijete - bolno, jedva izgovarajući riječi, rekao je Šimo P. jutro nakon što je u kobnoj dječjoj igri smrtno stradao njegov 10-godišnji sin. Tragedija koja je potresla Babinu Gredu, selo u okolici Županje, dogodila se u nedjelju oko 16.35 sati u dvorištu kuće u Nazorovoj ulici 73. Najmlađi od četvorice Šiminih sinova, M. P. (10), smrtno je ranjen hicem iz puške koja je u kobnom trenutku bila u rukama njegova 11-godišnjeg prijatelja i susjeda M. K.

Kako se strašna tragedija dogodila, nitko nije vidio, začuo se samo hitac, a odmah potom i preplašena dječja vriska. Kada je pogođen, 10-godišnjak je bio u dvorištu roditeljske kuće svog godinu dana starijeg prijatelja koji se puškom, kada je opalila, igrao na tavanu.

Arsenal u prizemlju

Smrtonosni hitac ispaljen je iz repetirajuće puške marke Mosin-Nagant, zahrđale i očito zaostale još iz Drugog svjetskog rata. Djeca su pušku navodno prije 10-ak dana pronašla na izletu, na napuštenom salašu u blizini sela, odakle su je donijela na tavan.

- Moj sin uvijek se igrao sa susjedom (11) i njegovim bratom (12). Pustili smo ga i taj dan da se igraju kad su dječaci došli po njega. Nije prošlo ni 10-ak minuta, čuo sam viku susjeda: ‘Dijete je poginulo’. Užas, sin mi je ležao s ranom na potiljku - s mukom se prisjeća otac smrtno ranjenog dječaka, kojem je prošlog tjedna u seoskoj crkvi bila prva pričest.

Obavljajući očevid na mjestu tragedije, policajci su u kući 11-godišnjaka koji je igrajući se puškom prouzročio tragediju pronašli, u prizemlju dvorišne zgrade, dvije ručne bombe, tijelo mine, 200-tinjak metaka raznog kalibra, 50 metara sporogorućeg štapina s detonarskom kapislom i automatsku pušku, tzv. rumunjku.

Kaznena prijava protiv oca

O dvojici dječaka brinule su se 19-godišnja sestra i baka. Protiv 11-godišnjakova oca u čijim je rukama bila puška policija će, potvrđeno je, podići kaznenu prijavu zbog prouzročenja smrti iz nehaja.

Čeka ga i prijava zbog nedozvoljenog posjedovanja oružja i eksplozivnih naprava. U Babinoj Gredi kažu da je otac 11-godišnjaka koji je i sam pretrpio šok bio hrvatski branitelj koji je u Domovinskom ratu prošao mnoga ratišta. Bio je prisiljen ići raditi na teren kako bi obitelji osigurao egzistenciju.

Roditelje čija se djeca unesreće treba oštro kazniti

MUP je godinama provodio akcije vraćanja ilegalnog oružja policiji bez posljedica, ali očito je da mnogi nisu iskoristili tu priliku. Prema mojim saznanjima, upravo je ilegalno oružje uzrok puno više tragedija, jer oni koji oružje posjeduju legalno, educirani su i znaju kako ga maknuti iz dječjeg dohvata i kako djeci objasniti opasnosti. Također smatram da roditelje čija se djeca unesreće njihovim oružjem treba oštro sankcionirati - kaže sociolog Igor Filajdić. ( T. N.)

Oružje u rukama djece:

- 2001. - učenik prvog razreda Srednje obrtničke škole u Sisku tijekom nastave ispalio je hitac iz puške M-48 i ranio kolegu u lijevu nadlakticu, a zatim još 20-ak minuta držao druge učenike i profesore kao taoce

- 2002. - 13-godišnjak iz Velike Vasi kod Zlatara sačmaricom iz očeve ilegalne radionice oružja u igri je usmrtio desetogodišnjaka

- srpanj 2003. - 13-godišnjak iz sela Mlinci kod Generalskog Stola hicem iz djedova pištolja u glavu ubio je devetogodišnju sestru

- prosinac 2005. - 14-godišnji dječak iz okolice Karlovca u igri je pištoljem slučajno ubio desetogodišnjeg brata, nakon čega je sebi pucao u glavu pa je u kritičnom stanju prevezen u bolnicu gdje su ga uspjeli spasiti

- lipanj 2008. - u igri malokalibarskom puškom u Jasenicama ranjen je 22-godišnjak koji je spašen u bolnici; on je pušku dao prijatelju koji se spotaknuo i ispalio hitac

- veljača 2010. - 14-godišnja Katarina I. poginula je u Škabrnji nakon što se sa starijim bratom (16) i dvojicom prijatelja od 17 i 19 godina u garaži igrala automa-tskom puškom; jedan od njih slučajno je stisnuo okidač i na mjestu ju ubio. ( T. Novak)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 01:07