ISPORUČEN

OTKRIVAMO: NARKOTERORIST UPAO U KLOPKU! Misteriozni Kolumbijac u Zagrebu je saznao najgoru moguću vijest

 

Misteriozni Kolumbijac David Cardona (54), prva osoba koja je ikada uhićena u Hrvatskoj zbog tzv. narkoterorizma, u četvrtak je u ranim jutarnjim satima izručen Sjedinjenim Američkim Državama. O detaljima samoga izručenja SAD-u nema puno detalja s obzirom na to da je riječ o proceduri koja je i inače tajna, dok u slučaju Cardone važnost tih mjera tajnosti ne treba posebno ni naglašavati.

Cardona je uhićen u Zagrebu krajem listopada prošle godine u zajedničkoj akciji koju je inicirala Američka administracija za suzbijanje droga (DEA), a provela hrvatska policija i USKOK. Cardonu Amerikanci terete da je u Hrvatskoj pokušao nabaviti oružje za terorističku skupinu Ansar al-Din (AAD) povezanu s al-Qa’idom, a što je trebao platiti visokokvalitetnim kokainom. Prema informacijama Jutarnjega lista, Cardona je, među ostalim, želio nabaviti prenosive raketne sustave zemlja-zrak (MANPAD) ruske proizvodenje, a koji predstavljaju veliku opasnost za komercijalne putničke zrakoplove te su idealno oružje za terorizam.

Suradnici u pritvoru

 U pritvoru u Zagrebu, međutim, ostaju državljanin SAD-a Jean Claude Okonga Landji (56) te Nigerijac Jibrail Bala Adamu (55), koji su u Zagreb, prema Cardoninu nalogu, privatnim zrakoplovom donijeli kilogram kokaina visoke kvalitete, a koji je trebao poslužiti kao uzorak droge kojom je trebalo biti plaćeno oružje.

Protiv njih je, pak, USKOK u Hrvatskoj pokrenuo kazneni postupak zbog trgovanja drogom. Premda je Cardona odmah nakon uhićenja krajem listopada rekao da se ne protivi izručenju SAD-u, postupak izručenja je trajao sve do sada, moguće i zbog vrlo zastarjele zakonske regulative. Naime, međusobno izručivanje traženih osoba između RH i SAD-a regulirano je više od stoljeća starom “Konvencijom o izdavanju krivaca” koju je s SAD-om 1901. potpisala Kraljevina Srbija, a koja je pravnom stečevinom kroz tri različite države završila u hrvatskom zakonodavstvu. Tijekom gotovo tri mjeseca koja je proveo u Remetincu, Cardoni je u nekoliko navrata u posjet dolazila i rodbina koja živi u Kolumbiji i Velikoj Britaniji.

Kada je Cardona ušao u radar američke DEA-e, naravno, nije poznato, no prema podacima do kojih je došao Jutarnji list pod njihovim nadzorom nalazio se najmanje od proljeća 2018. kada je na području Barbadosa obalna straža zaplijenila jedrilicu na kojoj se nalazilo 620 kilograma kokaina koje su povezali s njim. Otada je DEA došla do saznanja o njegovim kontaktima s pripadnicima terorističkih organizacija s područja Zapadne Afrike prije svega o vezi s radikalnim Ansar al-Dinom (Čuvari vjere), organizacijom povezanom s tzv. al-Qa’idom Islamskoga Magreba (AQIM), frakcijom poznate terorističke organizacije.

Prema tezama DEA-e, a koje je prihvatilo i tužiteljstvo okruga Južne oblasti New York, jedno od najvećih tužiteljskih ureda u SAD-u poznatom upravo zbog progona u nizu slučajeva s međunarodnim karakterom, Cardona je bio neka vrsta posrednika između kolumbijskih narkokartela te terorista. Premda zvuči neobično, suradnja između proizvođača kokaina i terorista iz Zapadne Afrike već je niz godina detektirana kao novi fenomen u međunarodnom kriminalu te američke i britanske vlasti sumnjaju da Kolumbijci kokainom plaćaju teroristima pravo sigurnoga prolaza svojih pošiljki droge preko zapadne Sahare sve do luka u Sredozemlju iz kojih se zatim droga brodovima prebacuje na sve brže rastuće narkotržište Europe.

Pao u klopku

Nakon što je DEA otkrila kako je Cardona u potrazi za sofisticiranim naoružanjem, poput spomenutih raketa, ali i infracrvenih naočala za noćno gledanje, jurišnih pušaka i slično, po svemu sudeći namamljen je u Hrvatsku gdje mu je uz pomoć hrvatskoga USKOK-a i policije postavljena klopka, odnosno prikriveni istražitelji su ga uvjerili da upravo ovdje može nabaviti ono što traži. Međutim, umjesto raketa zemlja-zrak dobio je lisičine na ruke, a dan nakon njegova uhićenja pala su i dvojica kurira koja su u Zagreb doletjela s kilogramom kokaina kako bi prikrivenim istražiteljima pokazali da i oni misle ozbiljno kada kažu da imaju vrhunski kokain. Inače, ovakva tzv. sting operacija američke DEA-e za prodavatelje ili kupce oružja nije prva, već se po svemu sudeći radi o obrascu kojima hvataju trgovce oružjem ili pak dilere.

Krajem 2016. u Mađarskoj su uhvaćena dvojica Rusa koji su navodnim meksičkim trgovcima drogom, a u stvari prikrivenim agentima DEA-e, htjeli prodati oružje za rušenje američkih helikoptera. Otprilike u isto vrijeme, a navodno povezano sa slučajem dvojice Rusa u Mađarskoj, jedan Bugarin i jedan Talijan uhićeni su u Crnoj Gori također jer su navodno htjeli u zamjenu za kokain prikrivenim agentima prodati oružje za narko-skupine. Najpoznatija takva DEA-ina operacija bila je 2008. u Tajlandu kada su agenti simulirajući da za kolumbijske gerilce FARC žele kupiti rakete za rušenje američkih helikoptera namamili u klopku i uhitili vjerojatno najpoznatijega svjetskoga trgovca oružjem Viktora Bouta poznatoga kao “Trgovac smrću”. Bout je nakon izručenja u SAD-u osuđen na 25 godina zatvora.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo