RAČUNI IZ PROŠLOSTI

OTKRIVAMO NOVE DETALJE NOĆNOG OBRAČUNA ISPRED ZAGREBAČKOG HOTELA 'Zapamti ovo lice, rekao sam ti, zapamti ovo lice. Ja sam Vjeko Sliško. Ubit ću te!'

Policija Slišku, uz nanošenje teških tjelesnih ozljeda Petraču, na teret stavlja i prijetnje smrću. No, navode iz prijave Sliško odbacuje
 CROPIX

Nakon dan i pol skrivanja, u utorak u 8 sati ujutro u sjedište kriminalističke policije u Heinzelovoj ulici u Zagrebu došao je Vjeko Sliško (29), mladić kojeg se sumnjiči da je ispred hotela Esplanade pretukao kontroverznog poduzetnika Hrvoja Petrača.

Slišku policija osim nanošenja teških tjelesnih ozljeda Petraču stavlja na teret i prijetnje smrću. No, navode iz prijave Sliško odbacuje i ne smatra se odgovornim.

Potpis zastrašivanja

“Zapamti ovo lice, rekao sam ti, zapamti ovo lice. Ja sam Vjeko Sliško. Ubit ću te!”, rekao je navodno u subotu oko 22.25 sati Sliško Petraču ispred hotela, nakon čega su se uhvatili u koštac. Poletjele su šake pa je Petrač pao na tlo, gdje ga je Sliško nastavio udarati te je Petrač zadobio prijelom gležnja s iščašenjem te višestruke kontuzije glave i lica s oguljotinama. Nakon sukoba, Sliško je ušao u hotel i brzo nestao, a Petrač je završio u bolnici gdje je s teškim ozljedama hospitaliziran i podvrgnut operativnom zahvatu.

Za policiju su Sliškovi potezi imali potpis zastrašivanja zbog kojega je prišao Petraču. No, s druge strane motiv obračuna je bezazlen, točnije problem oko parkinga i zaustavljanja koji je za sobom povukao krvave trenutke iz prošlosti. Naime, ni Sliško ni Petrač u subotu navečer nisu znali da će se u isto vrijeme sresti na istom mjestu zbog različitih večernjih aktivnosti.

Neslužbeno doznajemo da je Sliško sve od prvog trenutka susreta svalio na Petrača ustvrdivši da mu je zasmetalo što je on bio zaustavljen vozilom ispred hotela, a Petrač je, pak, autom sa svojom pratnjom bio primoran stati dolje kod prilaznog kolnika.

Dobacivanje

Tzv. “privilegirano” zaustavljanje na povlaštenoj hotelskoj lokaciji bio je okidač Petraču da, navodno, prigovori Slišku zašto se tako parkirao. Ubrzo je uslijedilo dobacivanje riječima, a potom i bliski susret tijekom kojih su, čini se, pale teške riječi, ali i fizički obračun pred desecima svjedoka i najmanje šest nadzornih kamera.

A prema pričanjima svjedoka koji su se u kobno vrijeme zatekli kod hotela te promatrali glasnu svađu, a zatim i šaketanje dvojice muškaraca, Sliško je Petrača udario nakon što je primio udarac, a kad je Petrač pao na tlo, nastavio ga je cipelariti, i to pred desecima svjedoka.

Nasilni ispadi

Inače, Slišku to nije prvi posjet policijskoj postaji. Njegov život još kao maloljetniku odredile su brutalne nasilne likvidacije njegova strica Vjeke Sliška 2001., a dvije godine kasnije i njegova oca Marka Sliška. Nasilni ispadi, nekontrolirana vožnja i na kraju pucanje iz kalašnjikova po jednome zagrebačkom noćnom klubu naslovi su koji su punili stupce crnih kronika.

Da su na njemu te dvije smrti ostavile traga pokazuju i tetovaže jer si je likove svoga oca i strica istetovirao na torzu kao gorki podsjetnik na krvave prizore iz djetinjstva. Njegov stric Vjeko Sliško ubijen je na Cvjetnom trgu. Neposredni izvršitelj ubojstva bio je umirovljeni časnik HV-a James Cappiau kojeg je nakon likvidacije ubio Sliškov tjelohranitelj, dok su pomagači bili Samir Ivošević i Marko Nikolić. Za razliku od izvršitelja koji su pravomoćno osuđeni, naručitelj ubojstva nikada nije identificiran, no na suđenju protiv tzv. zločinačke organizacije neki od svjedoka tužiteljstva su iznosili svoje informacije o mogućim naručiteljima ubojstva, među kojima se našlo i Petračevo ime, ali protiv njega postupak nije nikada vođen.

Inače, 2007. Sliško junior je bio osumnjičen da je skrivio trostruki sudar te da se s prijateljem dogovorio da umjesto njega preuzme krivnju. Potom je 2011. sudjelovao u tučnjavi u restoranu na jednom rođendanu, a 2014. je iz kalašnjikova pucao po staklu noćnog kluba na Radničkoj nakon što su ga redari izbacili van i zbog toga je osuđen na uvjetnu kaznu.

Odvjetnik Križanović: Sliško prvi udaren pa je pružio otpor

- Moj branjenik je porekao sve što mu se stavlja na teret. Iznio je aktivnu obranu i dao svoje viđenje cijele situacije. Mogu samo reći da je mjesto događaja dobro pokriveno videonadzorom i da je moj klijent zadobio prvi udarac nakon čega je pružio otpor. Nema nikakvog govora da je bilo ikakve namjere s njegove strane - rekao je za Jutarnji list Sliškov odvjetnik Milko Križanović kojem se netom prije predaje Sliško pojavio u odvjetničkom uredu jer su se tako dogovorili. Podsjeća da se prava istina vidi na snimkama hotelskog videonadzora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 07:50