REGISTAR NIJE JAVAN

OTKRIVAMO: REGISTAR PEDOFILA U HRVATSKOJ Ima ih 705, djed od 95 godina je najstariji

U Hrvatskoj je trenutno 705 osoba pravomoćno osuđenih za seksualne zločine na štetu djece
 Damjan Tadić/CROPIX

U Hrvatskoj je trenutno 705 osoba pravomoćno osuđenih za seksualne zločine na štetu djece zavedeno u tzv. registar pedofila . Među njima ima 14 žena, koje su većinom osuđene za podvođenje djece ili suučesništvo. Devet posto osoba - odnosno njih 54 - strani su državljani, što je bitno više nego što stranaca ima među svim počiniteljima kaznenih djela. Tih 705 osoba osuđeno je za ukupno 844 kaznena djela, a najčešće se radi o bludnim radnjama, zadovoljenju pohote pred djetetom i spolnom odnosu s djetetom. Oko osam posto počinitelja - njih 60-tak - su recidivisti, odnosno najmanje dvaput su osuđeni za djela spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta.

Većina registriranih starija je od 40 godina, a najstariji ima 95 godina! Zločin je počinio u dobi od 87 godina.

Statistički je to profil kaznene evidencije pravomoćno osuđenih osoba za kaznena djela spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta, kolokvijalno nazvane registar pedofila, koja se od početka ove godine vodi u Ministarstvu pravosuđa. Propisao ga je Zakon o pravnim posljedicama osude, kaznenoj evidenciji i rehabilitaciji, koji definira da će se u sklopu cjelokupne evidencije osuđenih za kaznena djela posebno voditi i popis seksualnih zlostavljača na štetu djece.

Važna evidencija

Taj registar nije javan i u njega nemaju pravo uvida građani kako bi, primjerice, saznali je li netko od njihovih susjeda osuđivani pedofil. Međutim, informaciju o konkretnoj osobi na zahtjev mogu dobiti svi poslodavci koji zapošljavaju osobe u izravnom kontaktu s djecom. Takva provjera obavezna je za učitelje i volontere, no Zakon je takvu mogućnost proširio na sve poslodavce - igraonice, rođendanioce, sportske klubove... - Zakon je na snazi šest mjeseci. Škole pri provjeri novih zaposlenika te centri socijalne skrbi pri izdavanju udomiteljskih licenci obraćaju nam se obavezno, no počeli su nas kontaktirati i sportski klubovi jer je to važan mehanizam zaštite djece. Imali smo nedavno upit za osobu koja je trebala izravno raditi s djecom, a za koju smo provjerom ustanovili da je bila osuđena za seksualni delikt na štetu djeteta.

Podaci se brišu

To kazneno djelo ta je osoba počinila u inozemstvu, pa je vjerojatno mislila da je nećemo imati u evidenciji. Imali smo je, naravno, te smo o tome obavijestili poslodavca - kaže ministar pravosuđa Orsat Miljenić .

Prema Zakonu, registar pedofila poddio je ukupne kaznene evidencije, u kojoj je trenutno ima 100.000 osoba. Vodi se u elektronskom obliku i automatski u njega ulaze svi počinitelji pravomoćno osuđeni za neko djelo spolnog zlopstavljanja i iskorištavanja djeteta - i to od dana kad im presuda postaje pravomoćna. Međutim, osobe u registru ne ostaju zauvijek, već tek određeni period, nakon kojeg nastupa rehabilitacija. Rok rehabilitacije ne počinje teći od dana presude, već od dana kad je izdržana presuđena kazna. Protekom toga roka osoba se tretira kao da nikada nije bila kažnjavana. Ako se počinitelj nakon isteka roka rehabilitacije kandidira za neki posao u školi i škola od Ministarstva zatraži provjeru, dobit će informaciju da ta osoba nije u registru, odnosno može biti zaposlena!

Recidivisti

Budući da se radi o specifičnim kaznenim djelima čiji su počinitelji vrlo često recidivisti i skloni su ponavljanju zlodjela, Zakon je propisao da će njihovi rokovi rehabilitacije biti dvostruko duži nego za ostala kaznena djela. Konkretno, osoba koja je osuđena na deset godina zatvora zbog nanošenja osobito teške tjelesne ozljede, bit će rehabilitirana i izbrisana iz kaznene evidencije 15 godina nakon izdržavanja kazne, odnosno 25 godina nakon pravomoćne presude (10 godina u zatvoru plus 15 godina rehabilitacijskog roka). Osoba koja je osuđena na istu kaznu - deset godina zatvora - za spolni odnos s djetetom primjenom sile, bit će rehabilitirana 30 godina nakon izdržane kazne, odnosno 40 godina nakon pravomoćne presude.

ECRIS: novi sustav za razmjenu podataka

Hrvatska kaznena evidencija, kao i registar pedofila koji je njezin sastavni dio, postat će 1. srpnja dio Europskog informacijskog sustava kaznenih evidencija (ECRIS). Iako je od prošle godina usklađenost s ECRIS-om obveza svih članica EU, pet država još ga uvijek nije uspjelo uvesti.

- Hrvatska je spremna. Već ga testno provodimo, a 1. srpnja spajamo se s Austrijom, prvom državom u nizu. Pretpostavljamo da bi do kraja 2014. godine mogli biti spojeni sa svim članicama - kaže ministar Miljenić.

- Primjerice, ako je njemački državljanin 1. srpnja bio osuđen u Hrvatskoj zbog bludnih radnji nad djetetom, on ne bi ušao u njemački registar pedofila sve do 1. lipnja sljedeće godine, jer mi tada razmjenjujemo podatke. To više neće biti moguće, jer ćemo odmah po pravomoćnosti presude, elektronskim putem slati takav podatak njemačkim vlastima. I obratno.

I sudovi će također moći dobiti podatke o kažnjavanju stranih državljana mnogo brže.

Primjerice, ako je neki sudac sudio švedskom državljaninu na Hvaru, da bi saznao je li ta osoba već u matičnoj državi osuđivana za slične zločine, morao je slati zahtjev našem Ministarstvu pravosuđa, koje šalje zahtjev švedskom Ministarstvu pravosuđa, koje onda ispituje na tamošnjim sudovima i istim putem šalje obavijest natrag. Prošli bi tjedni prije nego bi tražena informacija stigla do suca na Hvar. Sada će se to odvijati unutar par dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 22:58