POSRNULI POLICAJAC

OTKRIVAMO TKO JE POSRNULI POLICAJAC KOJI JE IZVEO ČAK 11 PLJAČKI Luka Gajica (28) opljačkao 6 pekarnica, 2 pošte, 2 ljekarne i kiosk

 

Inspiriran kriminalnim uspjesima lopova koji nakon oružanih pljački pobjegnu s plijenom i nitko ih nikada ne otkrije, 28-godišnji zagrebački policajac Luka Gajica odlučio je poći njihovim stopama kako bi pokrpao kockarske dugove.

I išlo mu je punih godinu i pol. U “fušu”, između smjena u policiji, odradio je ukupno 11 razbojništava po Novom Zagrebu i Trnju “zaradivši” oko 34 tisuće kuna. Sve to ga je u konačnici koštalo i karijere. Naime, uz to što je uhićen i kazneno prijavljen, rješenjem načelnika PU zagrebačke ovaj temeljni policajac, koji je u službi bio oko pet godina, privremeno je udaljen iz službe.

Zaštitar

Šest pekarnica Mlinar, jedan kiosk Tiska i jedna ljekarna te dva puta ista poslovnica Hrvatske pošte u Šiblovoj ulici u novozagrebačkom naselju Središće lokacije su koje je od 20. travnja 2017. do 22. studenoga ove godine “posjetio” policajac Luka.

Tko zna koliko bi dugo još zarađivao s druge strane zakona da se nakon zadnjeg razbojništva u poslovnici Hrvatske pošte u Središću nije odlučio “stopiti” s gomilom u obližnjem Kauflandu. Tamo je zapeo za oko zaštitaru kojem je odmah po ulasku bio sumnjiv jer je nervozno bauljao s kapuljačom na glavi.

Pozvali su policiju koja je gledajući snimke nadzornih kamera iz pošte shvatila da je riječ o istom muškarcu u istoj odjeći. Nije dugo trebalo da 28-godišnjeg posrnulog policajca njegovi kolege pritisnu dokazima i povežu s nizom drugih razbojništava. Policajac Luka u akcije je uglavnom odlazio u prijepodnevnim satima. Bio je maskiran ili povezom ili maramom preko lica, a ovisno o godišnjem dobu navlačio je i kapuljaču na glavu. Zaposlenicima je prvo prijetio riječima, no onda bi iz džepova izvlačio plastični ili plinski pištolj.

8:20 pljačka pošte

9:05 uhićen je u Kauflandu

Psihološka pomoć

Nijedna od osoba koje su mu se našle na nišanu nije se usudila oglušiti na njegovu zapovijed jer je “djelovao vrlo ozbiljan pri ostvarenju cilja”.

Najveću dramu zbog njega proživjele su djelatnice pošte u Središću koje je u samo pola godine “posjetio” dva puta. Prvi put tu je poštu orobio 22. svibnja, a potom i 22. listopada, točno dan nakon svoga rođendana. Šteta? Tek nešto više od 10 tisuća kuna u oba navrata. No, strah koji su proživjele djelatnice pošte, od kojih su neke još na bolovanju i primaju psihološku pomoć, nemjerljiv je. Naime, policajac Luka priuštio im je petu pljačku ove godine.

Ovisan o kocki

- Svaki put kad se otvore vrata i nitko ne uđe, protrnem. Mislim si: “Oh, ne opet. Sad će ući lopov”. No automatska vrata se otvaraju i kad pas prođe blizu. Pa brže-bolje pogledam prema videonadzoru da se uvjerim da sam umislila. I odahnem.

Trudimo se prema klijentima ponašati smireno, a zapravo smo napeti k’o puške. U tim stotinkama sekunde milijun misli prođe kroz glavu jer ne možete znati ni hoće li razbojnik biti zadovoljan novcem koji ukrade a da nikoga doista i ne ozlijedi - rekla nam je jedna od zaposlenica te pošte nakon jednog od ranijih razbojništava.

Luka Gajica svoje je pljačkaške pohode kolegama pokušao opravdati ovisnošću o kocki, a ukradenim novcem taman je počeo krpati svoje kockarske dugove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 21:05