ČETIRI SATA PANIKE

OTKRIVENO TKO JE ČOVJEK KOJI JE PUCAO IZ KALAŠNJIKOVA U Novom Zagrebu je podstanar, inače je iz Slavonije, živio je sa suprugom i malim djetetom!

 
Lijevo: smjer iz kojeg je Hrvoje Marić pucao prema Dječjem vrtiću "Utrina", desno: policija privodi Hrvoja Marića
 Ranko Šuvar / HANZA MEDIA

Strah, nevjerica, panika. Dovoljno za blic-report o višesatnoj drami koja je u petak vladala u zagrebačkom naselju Utrine nakon što je u 10.15 rafal proparao sunčano nebo nad Utrinama, a za pola sata i drugi.

Zbog blizine zgrada zvuk rafala bio je još jači. Cijev kalašnjikova provirila je između spuštenih roleta na četvrtom katu zgrade u Šišićevoj ulici koja je tri sata bila pod opsadom policije. Nasuprot zgradi je Dječji vrtić Utrine. Na dvorištu je bilo tridesetak djece, tako su nam rekli sugovornici. Igrali su se, a s njima su bile njihove tete.

Zagreb, 250518. 
Katicev prilaz.
Djecji vrtic Utrine.
Policija radi ocevid nakon pucnjave, trazi cahure.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / HANZA MEDIA

- Ja sam upravo sa suprugom ulazila u naš neboder koji je odmah preko puta. Kad je čuo rafal, rekao mi je: ‘Anela, ovo je kalašnjikov’. A moja curica je bila samo 20-ak metara dalje u vrtiću. Čula sam vrisku djece... Strašno. Kao 90-ih - ispričala nam je Anela Perić svoj doživljaj pucnjave u Utrinama.

Razgovarali smo nepuna tri sata nakon što je tada još nepoznati muškarac pucao po naselju, u kafiću Stanice za tehnički pregled nasuprot zgradi ispred koje su rasplet situacije čekali novinari, stanari, policajci u odori i civilu te Pavle Kalinić, pročelnik Ureda za krizna stanja, sa svojim timom.

Trauma za djecu

Anela je još drhtala, cigareta joj se tresla u ustima. S njom je bila i susjeda te su pokušavale rekonstruirati događaj koji pukom srećom Utrinama nije donio krvavi scenarij.

- Ma čuli smo dva hica i sinoć. Je, baš se čulo. Moglo je biti u suton. I prije desetak dana je netko opalio iz pištolja. A ujutro prije ovih rafala čula su se još dva hica. Od prvog rafala do onoga drugog moglo je proći otprilike pola sata. Ja samo znam da sam odmah nazvala dječji vrtić. Javila mi se jedna teta, ne znam. Drhtavim glasom mi je rekla: ‘Mi smo živi Božjom srećom!’ Bila je u potpunom šoku. Jedna od njih vidjela je muškarca u crnoj majici kako gura cijev kroz rolete - dodala je Anela Perić.

Zagreb, 250518.
Sisiceva ulica
Pucnjava u Sisicevoj ulici gdje je navodno ispaljeno nekoliko metaka iz automatske puske. Na intervenciju je izasla i specijalna policija. 
Na fotografiji: sugovornici.
Foto: Ranko Suvar / CROPIX
Ranko Suvar / HANZA MEDIA

- I ja sam sinoć čula pucnjeve, i jutros prije rafala - rekla nam je njezina susjeda. To nam je poslije potvrdilo još nekoliko stanara zgrade u Šišićevoj ulici.

- Bolje da vam ne govorim, ja sam se stresla, skamenila. Prije mjesec dana tu je mlada djevojka pala s devetog kata. Tako da je ta ulica katastrofa. Ja sam vam došla, to je bilo negdje poslije deset, iz grada s vrećicama u rukama. Upravo kad sam zatvorila vrata stana, kad ono ‘trrrrr’, tri do četiri puta. Kao na filmu. Gotovo, ja sam mislila gotovo. Nakon dvije-tri minute otvorim polako vrata, pogledam, cika, vika, tete grabe djecu. Ne znaš koga bi primio. Kad su otvorili vrata, svi su navalili, što će biti... užas. Ja mislim da su ta jadna dječica doživjela šok, pamtit će dok su živi. Premda su male te glavice, ali svejedno - ispričala nam je Štefica Lojna, koja stanuje u Šišićevoj 13.

Uplašeni su stanari odmah nakon prvog rafala zvali policiju koja je brzo stigla. Jedna autoophodnja pokušala je locirati stan iz kojega se puca. I upravo kad su krenuli vozilom prema Aveniji Dubrovnik, u trenutku kad su bili uz trgovinu do zgrade u Šišićevoj, odjeknuo je drugi rafal. Policajci su izišli iz vozila, sagnuli se i pokušali opet locirati odakle se puca, ali nisu uspjeli. Uskoro je pred zgradu stiglo nekoliko policijskih vozila, kombiji interventne policije, inspektori u civilu, ekipe za posebne zadaće Interventne postrojbe PU zagrebačke. Trakom “STOP policija” ogradili su uskoro ulaz broj 18 i nisu više puštali u zgradu.

Kako smo doznali, policija je obišla nekoliko stanova prije nego što je locirala počinitelja, 34-godišnjeg Hrvoja M. iz Nuštra, koji je sa suprugom i malim djetetom u stanu u Šišićevoj živio kao podstanar. Tek kad su bili sigurni da je muškarac koji je pucao u jednom od tri stana na četvrtom katu, bez natpisa na ulaznim vratima, pripremili su opremu za intervenciju.

Zagreb, 250518.
Sisiceva ulica
Pucnjava u Sisicevoj ulici gdje je navodno ispaljeno nekoliko metaka iz automatske puske. Na intervenciju je izasla i specijalna policija. 
Na fotografiji: policija privodi napadaca.
Foto: Ranko Suvar / CROPIX
Ranko Suvar / HANZA MEDIA
Policija privodi Hrvoja Marića

Kako su nam rekli susjedi, prije nego što je krenula akcija uhićenja policija je odvela njegova brata u postaju. Susjedi kažu da mu je brat znao često dolaziti i da su tada bili problemi. Da bi akcija uhićenja trebala biti brzo okončana bilo je vidljivo kad je stigla policijska “marica” koja je parkirana ispred ulaza. U dva navrata u ulaz su ušli EPZ-ovci sa štitom te opremom za razvaljivanje vrata, tzv. topom.

Zatvoren u kupaonici

Kad su im kolege otvorili pomoćna vrata, čvrsto ga zgrabivši za majicu izveli su muškarca koji je tri sata novozagrebačko naselje držao u strahu i neizvjesnosti.

- Gotovo je. Bio je totalno pijan, odmah smo ga riješili - kratko je svoje nadređene izvijestio jedan od specijalaca sudionika akcije dok se pripremao za odlazak s terena. Ali da je akcija, iako rutinska, bila nabijena adrenalinom, priznaju specijalci. Za razliku od njih, Hrvoje je poput “vreće krumpira”, uz čvrsti stisak za vrat specijalaca koji su ga izvodili, utrpan i odvezen na kriminalističko istraživanje u VI. policijsku postaju Novi Zagreb. Navodno se bio zatvorio u kupaonicu i nikoga nije puštao. I dok je trajao očevid u stanu na četvrtom katu zgrade, neki od susjeda prisjećali su se da je policija s njim već imala posla.

Zagreb, 250518.
Sisiceva ulica
Pucnjava u Sisicevoj ulici gdje je navodno ispaljeno nekoliko metaka iz automatske puske. Na intervenciju je izasla i specijalna policija. 
Na fotografiji: Dusan Miljus.
Foto: Ranko Suvar / CROPIX
Ranko Suvar / HANZA MEDIA
Kristijan Draganović

Čahure na podu

Susjedi kažu da se iz stana pucalo i kad su imali krstitke djevojčice. Ali mislili su da netko puca iz zračnica i tjera svrake koje se okupljaju na krošnjama s druge strane vrtića.

Nakon što dovrši kriminalističko istraživanje nad Hrvojem Marićem, policija će ga predati dalje istražiteljima i sucu istrage. Sve vrijeme dok je trajala policijska akcija, kako smo čuli od susjeda, njegova supruga i dijete nisu bili ni blizu ulaza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:26