GRIJEH IZ PROŠLOSTI

OVO JE BANDA ZA KOJU SU TAJNE SLUŽBE SUMNJALE DA PRIPREMAJU ATENTAT NA DINKA CVITANA! Dvije zemlje traže od Zagreba: 'Izručite nam Pink Panthera'

 
Arhiva, 2016.: Presuda bandi Pink Panther na čelu s Dejanom Kostićem
 Davor Pongracic / CROPIX

Crnogorac Milosav Vesković (39), član bande Pink Panther koji se trenutačno nalazi u Lepoglavi zbog planiranja pljačke u Zagrebu, a kojega zbog pljački više milijuna eura traži i BiH, mogao bi, umjesto u Sarajevu, završiti u Beču.

Naime, nedavno je protiv Veskovića, kojemu se bliži kraj izdržavanja 3,5-godišnje zatvorske kazne, aktiviran europski uhidbeni nalog iz Austrije koja ga traži zbog tri pljačke iz veljače i ožujka 2006. godine kada su nestali vozila, satovi i zlatnina vrijedni više od 1,5 milijuna eura.

Velika pljačka

Budući da je protiv Veskovića već bio gotovo dovršen postupak izručenja BiH, pitanje je čiji će zahtjev imati prednost. U Austriji Veskovića traže zbog prepada na zlatarnicu Schulin u Grazu koja je opljačkana 10. veljače 2006. godine. Iz nje su pljačkaši odnijeli 129 Rolexa vrijednih oko 770.000 eura. Druga pljačka za koju ga terete Austrijanci također je bila spektakularna, a riječ je o krađi deset luksuznih terenaca iz autosalona u Bečkom Novom Mestu: pet Audija Q7 i pet VW Touarega. Vozila su pod okriljem noći odvezena iz autosalona, a austrijska policija sumnja da je Vesković tu pljačku počinio s Milanom Mitićem Vojvodom koji će dvije godine poslije, u ožujku 2008., sudjelovati u velikoj pljački 15 milijuna kuna iz pošte u splitskoj Kopilici. Mitić je zbog te pljačke na splitskom Županijskom sudu osuđen na 7,5 godina zatvora.

U slučaju treće pljačke riječ je o oružanom prepadu na jedan austrijski bračni par kada su navodno Vesković i Mitić, prijeteći pištoljem, ukrali zlatninu vrijednu oko 5000 eura. Vesković je, pak, u Zagrebu bio uhićen u lipnju 2015. zbog optužbi da je zajedno s Dejanom Kostićem (49), Aleksandrom Tasićem (48) i Sašom Antonićem (41) iz Srbije te Pavlom Stevićem (31) i Vladom Tomanićem (49) iz BiH namjeravao izvesti prepad na blindirano vozilo za dostavu novca.

Traži ga i BiH

No, akcija je spriječena jer je policija dobila dojavu da se skupina stranih kriminalaca nalazi u Zagrebu pa su im policajci i USKOK u televizijski prijemnik bili postavili skrivenu kameru i snimali ih nekoliko dana. Sva su petorica nakon suđenja na zagrebačkom Županijskom sudu osuđena na zatvorske kazne u rasponu od tri do 5,5 godina.

U siječnju ove godine, dok se Vesković nalazio na izdržavanju zatvorske kazne, pokrenut je postupak njegova izručenja BiH gdje ga traže zbog nekoliko oružanih pljački na dostavna vozila u kojima je ukradeno nekoliko milijuna eura. Premda je u tom postupku Vesković dobrovoljno pristao na izručenje, sad se pojavio i austrijski EUN. Izvanraspravno vijeće zagrebačkoga Županijskog suda u ponedjeljak je raspravljalo upravo o tom novom zahtjevu, a Vesković je rekao da premda se načelno ne protivi davanju iskaza austrijskim tijelima, zbog toga što je već u tijeku postupak izručenja u BiH, ipak se mora usprotiviti izručenju u Beč.

Veskovićev odvjetnik Gordan Vuletić, pak, jučer nam je u telefonskom razgovoru rekao da ako Županijski sud u Zagrebu nakon provedene cijele procedure odluči kako ima elemenata za izručenje Austriji, o tome će odluku morati donijeti ministar pravosuđa.

Pripremali atentat na Dinka Cvitana?

U srpnju 2016. tadašnji glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan dobio je informaciju da se na njega priprema atentat te da potencijalna opasnost prijeti upravo od Veskovićevih poslovnih suradnika. Prema tim informacijama, Aleksandar Tasić, Veskovićev kum, nalazio se u ćeliji sa Zdravkom Mamićem gdje su se sprijateljili. Zbog toga su policija i sigurnosna služba sumnjali da Mamić namjerava naručiti Cvitanovo ubojstvo.

Mamić je to sve javno demantirao također se pojavivši u USKOK-u i tražeći sam da da iskaz o tome, no potvrdio je kako je doznao da upravo njegovo prijateljstvo s Tasićem (kojega nije želio imenovati), predstavlja podlogu za informaciju da se priprema atentat. Također je potvrdio kako je obitelji svojega bivšega cimera iz Remetinca pomagao kada su došli u Zagreb u posjet Tasiću. Informacija o pripremi atentata na, sada već bivšega glavnoga državnoga odvjetnika ostaje još uvijek velika kontroverza, no dokaz da je policija uvjerena u realnost opasnosti je činjenica da Cvitana i njegovu obitelj još uvijek 24 sata dnevno čuva policija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 23:32