USKOKOVA ISTRAGA

OVO JE MOĆNI POREZNIK KOJEG SU UHITILI ZBOG POMAGANJA U IZBJEGAVANJU PLAĆANJA PDV-a Među 'klijentima' su mu bila i dva bivša rukometna reprezentativca

 

Godinama je bio na visokim pozicijama u Središnjem uredu Porezne uprave Ministarstva financija RH. Dogurao je sve do voditelja Službe za nadzor poreza na dodanu vrijednost i borbu protiv prijevara u PDV-u.

Međutim, istovremeno je “pomagao” strankama protiv kojih su njegove kolege donosile rješenja o obvezi plaćanja poreza da izbjegnu ili plate manje poreznih obveza.

Zbog konkretnog rada za “drugu stranu”, pisanja žalbi, davanja preciznih uputa i slično, ali i korištenja informacijskog sustava Porezne uprave u svrhu pobijanja rješenja koje je ista ta Porezna uprava izdala, USKOK je protiv njega otvorio istragu zbog sumnje na počinjenje kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti. Radi se, kako neslužbeno doznajemo, o poreznom službeniku Radoslavu Raspudiću (55) koji je u srijedu priveden, a potom i ispitan u prostorijama USKOK-a.

Izrađivao žalbe

Prema priopćenju USKOK-a, poreznika se tereti da je još od ožujka 2007. sve do lipnja prošle godine “u više desetaka slučajeva poduzimao radnje u cilju da pojedinim fizičkim i pravnim osobama omogući izbjegavanje, odnosno manje plaćanje poreznih obveza koje su prethodno poreznim nadzorom utvrdili djelatnici Porezne uprave”.

Raspudić je, prema optužbi USKOK-a, u ime tih fizičkih i pravnih osoba izrađivao žalbe i prigovore, te upravne tužbe na pojedine zapisnike i rješenja Porezne uprave, kao i druge dokumente na temelju kojih se mogla spriječiti ili odgoditi naplata utvrđenih poreznih obveza.

Zagreb, 070218.
USKOK, Gajeva 30a.
Privodjenje poreznika osumnjicanog za zloupotrebu polozaja. 
Na fotografiji: uhiceni poreznik.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajač / CROPIX
privođenje poreznika Radoslava Raspudića

Pritom je, stoji u priopćenju, pristupao informacijskom sustavu Porezne uprave i koristio podatke koji su mu bili potrebni za sastavljanje navedenih dokumenata, nakon čega ih je dostavljao i priopćavao fizičkim i pravnim osobama. Kako doznajemo, radi se o više od 40 pojedinačnih slučajeva u kojima je uhićeni poreznik, kako ga se tereti, nezakonito radio za drugu stranu.

Posebno zanimljiv primjer njegova “dvostrukog djelovanja” vezan je uz slučaj provođenja poreznog nadzora nad više pravnih osoba u kojemu je Raspudić bio zadužen za koordiniranje Porezne uprave, a ujedno je za nadzirane tvrtke pisao žalbe, prigovore i druge potrebne materijale.

Poznati klijenti

Radi se, kako neslužbeno doznajemo, o poreznom nadzoru koji se zbog sumnje na tzv. kružne prijevare s ciljem umanjenja i izvlačenja PDV-a u trgovini zlatom provodio nad tvrtkama povezanima sa zagrebačkim odvjetnikom Davorom Galetovićem.

Također, neslužbeno se moglo doznati da je Raspudić, prema optužbama istražitelja, žalbe ili slične dokumente izrađivao i za dvojicu nekadašnjih hrvatskih rukometnih reprezentativaca kojima je Porezna uprava bila “za vratom”.

U poslijepodnevnim satima nadležni sudac istrage Županijskog suda izrekao mu je mjeru istražnog zatvora.

Porezna: 'Od rujna prošle godine on više nije šef Službe za nadzor PDV-a'

U srijedu kasno poslijepodne o privedenom porezniku priopćenjem se oglasila i Porezna uprava, koja između ostalog navodi da on od 1. rujna prošle godine više ne obavlja dužnost voditelja Službe za nadzor PDV-a i borbu protiv prijevara u PDV-u, a s koje je, prema tvrdnjama USKOK-a, 'pomagao' strankama s poreznim problemima.

- Nastavno na priopćenje Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta te upite medija ističemo kako Ministarstvo financija, Porezna uprava nije u mogućnosti komentirati istražne radnje drugih državnih tijela. Međutim, naglašavamo da Porezna uprava, kao i do sada, surađuje s nadležnim istražnim tijelima, pa tako i u ovom postupku, od samog pokretanja istrage.

Radi potpunog i točnog informiranja javnosti ističemo da službenik protiv kojega je pokrenuta istraga ne obavlja poslove voditelja Službe za nadzor poreza na dodanu vrijednost i borbu protiv prijevara u porezu na dodanu vrijednost, budući da je od 1. rujna 2017. godine s mjesta voditelja premješten na niže rangirano radno mjesto višeg inspektora u Službi za analizu, planiranje i izvješćivanje.

Zaključno dodajemo da će Porezna uprava protiv službenika poduzeti stegovne mjere sukladno Zakonu o državnim službenicima, navodi se u priopćenju. (JL)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 06:24