IZLOŽENI AGRESIJI I PRIJETNJAMA

OVO NIJE PRVI PUT DA JE UBIJEN SOCIJALNI RADNIK Prije 19 godina strašan se zločin dogodio i u Splitu, glavni akter bio je nezaposleni soboslikar...

 
Jakov Kudrić.
 Cropix arhiva

Krajem 2000. u Centru za socijalnu skrb Split nezaposleni soboslikar, nezadovoljan iznosom socijalne pomoći, kuhinjskim nožem ubio je socijalnog radnika Jakova Kudrića.

Pokazalo se da je ubojica, koji je zbog posljedica prometne nesreće bio trajno nesposoban za rad, prije ubojstva mjesecima prijetio djelatnicima Centra, i usmeno i pismeno. Smatrao je da zavređuje više, tražeći da mu se dodijeli stan ili garsonijera. Zbog opetovanih prijetnji policija ga je više puta privodila te je nekoliko puta bio i na Odjelu za psihijatriju KBC-a Split. Na kraju je ostvario prijetnje. Osuđen je na 20 godina zatvora za kazneno djelo teškog ubojstva.

Po Jakovu Kudriću nazvana je godišnja nagrada Hrvatske udruge socijalnih radnika.

Napadi na socijalne radnike nisu rijetkost: prema istraživanju Sindikata, njih čak 78 posto bilo je izvrgnuto agresiji, fizičkom nasilju ili ozbiljnim prijetnjama.

U siječnju ove godine u Čakovcu je nožem napadnuta socijalna radnica tijekom rada na terenu. Tom je prilikom Hrvatska komora socijalnih radnika upozorila na "atmosferu linča prema socijalnim radnicima koji rade svoj posao, jer se i korisnici i promatrači bez ustezanja prepuštaju izražavanju agresije na krajnje uvredljiv, zlonamjeran i ponižavajući način".

- Zbog toga ponovo apeliramo na hitno uvođenje posebne zakonske zaštite socijalnih i drugih stručnih radnika u sustavu socijalne skrbi na način kako su zaštićene struke koje imaju status službenih osoba. Socijalni radnici obavljanjem svog poziva dolaze u iznimno opasne situacije, neposrednim dodirom, načinom postupanja i komunikacijom s istim osobama i u sličnim situacijama kao i primjerice policajci - poručila je Komora.

Hrvatska komora socijalnih radnika: 'Proglasite Dan žalosti'

Hrvatska komora socijalnih radnika zatražila je od nadležnih institucija da se današnji dan proglasi Danom žalosti u spomen na ubijenu socijalnu radnicu iz Đakova.

- Uputili smo izraze sućuti obitelji ubijene kolegice, njezinim kolegama, prijateljima i rodbini te izrazili vjeru i nadu da će se ranjeni kolega uspješno oporaviti. Od nadležnih smo pak zatražili da se proglasi Dan žalosti - rekao nam je Antun Ilijaš, predsjednik Hrvatske komore socijalnih radnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 07:23