NESREĆA NA SLJEMENU

PAD U PROVALIJU Rođendan dočekao u bolničkoj postelji, njegova 12 godina starija partnerica otkrila da je nesreći osim brzine pridonio i alkohol

JVP Zagreb

 

Na bolničkoj postelji KBC-a Zagreb 40. rođendan danas će dočekati automehaničar Robert R.

Riječ je o muškarcu koji je jučer pod okriljem noći u svojoj 19 godina staroj Seat Arosi sletio u 30-metarsku sljemensku provaliju i preživio, a s njim u društvu, na suvozačevu sjedalu, bila je njegova 52-godišnja djevojka.

Nesreća se dogodila oko jedan sat poslije ponoći kad se par vozio Sljemenskom cestom od tornja prema gradu te su 50 metara prije ugibališta broj 4 u zavoju sletjeli s ceste.

Seat se kotrljao niz padinu sve dok se nije zaustavio na ravnijem dijelu, a vozač je u prevrtanju auta ispao te ostao sklupčan i ukliješten ispod otvorenih vozačevih vrata.

JVP Zagreb

Zahvaljujući pribranosti suvozačice koja je unatoč zadobivenim ozljedama smogla snage pronaći mobitel u mrklom mraku te nazvati 112, oboje su spašeni pravodobnom reakcijom svih službi.

Žena je poslala poziv u pomoć te je cijelo vrijeme bila na liniji s operaterom do dolaska vatrogasaca, HGSS-a, policije i Hitne. Nakon jednosatne akcije izvlačenja, unesrećeni su sigurno izvučeni na kolnik s kojeg su sletjeli, gdje su ih dalje preuzeli djelatnici Hitne pomoći.

Robert je hospitaliziran u teškom stanju u KBC Zagreb s prijelomima tri kralješka i ruke te oguljotinama po tijelu i glavi, a njegovoj su suputnici lakše ozljede sanirane u KBC-u Sestre milosrdnice.

JVP Zagreb

Obitelj i prijatelje zagrebačkog para šokirala je tragedija.

- Što reći? Šokirani smo. Čekamo policijsko izvješće da vidimo što je bilo. Brat je u teškom stanju, ali bit će dobro. Čekamo da nam iz bolnice jave posljednje informacije i kakve će biti posljedice - rekao je za Jutarnji list brat ozlijeđenog Roberta.

Prijatelji, pak, ozlijeđenog muškarca s kojima smo razgovarali s nevjericom prepričavaju slijetanje jer su svjesni da ljudi ginu i u puno lakšim nesrećama.

- Iako 13. svibnja Robi ima rođendan, slobodno može reći da slavi novo rođenje i da mu je rođendan došao dan ranije! Kad smo vidjeli fotografije u medijima nakon što smo doznali da je imao nesreću, svaki laik bi rekao da je nemoguće da su preživjeli kotrljanje u tom starom autu.

JVP Zagreb

Robi dobro poznaje sljemensku cestu, a i borda kad ima snijega. Oprezan je vozač i ima, kako se ono kaže, puno odvoženih kilometara u nogama.

Po zanimanju je automehaničar, tim autom inače đira po gradu i sreća da je s njim u autu bila djevojka jer tko zna bi li ga ikad našli da je sletio sam - rekao nam je Robertov prijatelj kojem je preživjela djevojka otkrila da su se navečer iz Dubrave otišli provozati do sljemenskog tornja te da je nesreći osim brzine, pridonio alkohol.

Iza zagrebačkih vatrogasaca, kako su nam rekli, vrlo je zahtjevna i kompleksna sljemenska akcija.

JVP Zagreb

- Spuštanje i spašavanje uz pomoć užadi, pritom koristeći tehnike spašavanja iz dubina i s visina, bilo je vrlo komplicirano i kompleksno zbog dubine od 30-ak metara.

Spašavanje je obavljeno uz pomoć dvije daske za imobilizaciju, prsluka i dvoja nosila te smo unesrećene izvukli preko kranskog vitla s vatrogasnog vozila - opisali su iz JVP Zagreb.

Policija je, pak, nakon akcije spašavanja odradila očevid i utvrdila da je nesreći kumovala neprilagođena brzina kretanja, a je li bio pod utjecajem alkohola, pokazat će analiza krvi.

JVP Zagreb

Izdvajamo