AKCIJA POLICIJE I USKOK-a

Pala šumarska mafija! Otac i sin na kružnim prevarama s drvetom zgrnuli milijune, uhićen i niz njihovih kompanjona

Kao glavne organizatore policija i USKOK sumnjiče dvojicu državljana BiH, 43-godišnjeg M. O. i njegova oca, 65-godišnjeg R. O.

ilustrativna fotografija

 Robert Brook/Sciencephoto/Profimedia/Robert Brook/Sciencephoto/Profimedia

Policija i USKOK uhitili su tijekom srijede više osoba zbog sumnji da su na tzv. kružnim prevarama u trgovini drvetom u posljednjih nekoliko godina oštetili proračun RH za oko sedam milijuna kuna.

Kako se neslužbeno doznaje, veći dio osumnjičenika uhićen je na širem području Zagreba i Bjelovara, a kao glavne organizatore policija i USKOK sumnjiče dvojicu državljana BiH, 43-godišnjeg M. O. i njegova oca, 65-godišnjeg R. O.

Inače, njih dvojica vlasnici su više tvrtki registriranih u Hrvatskoj zbog uzgoja šuma te trgovine drvetom. Kako se neslužbeno doznaje, tijekom višemjesečnog kriminalističkog istraživanja, policija i USKOK koristili su tzv. posebne dokazne radnje odnosno tajno su snimali telefonske razgovore osumnjičenika, a snimke će naravno predstavljati dokaz u budućem postupku.

Na osnovi tih snimki te drugih prikupljenih dokaza, policija je zaključila kako postoji sumnja da su M. O. i R. O. formirali tzv. zločinačko udruženje u koje su uključili još sedam osoba. Ostali osumnjičenici su, sumnja policija, preko svojih tvrtki od 2019. izdavali fakture za fiktivnu trgovinu drvetom te uz pomoć takve dokumentacije utajivali porez.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 18:02