OPTUŽNICA

PENZIONER (47) USTUPIO PODRUM KUĆE DILERIMA DA BI MOGAO RENOVIRATI KUPAONICU 'Mile Kreda mi je rekao da mogu zaraditi 30.000 kuna...'

Umirovljenik Ivan Z. (47) s novim je “poznanicima” dogovorio 30.000 kuna naknade za korištenje njegova podruma u trošnoj kući za proizvodnju droge

Zbog lude želje da uredi kupaonicu u trošnoj kućici u Biškupcima, umirovljenik Ivan Z. (47) pristao je ustupiti svoj podrum mehaničaru iz Vidovaca Mili J. (49) te osuđivanom elektrotehničaru Miji B. (47) iz Pleternice, za koje je u ulozi kućnog botaničara uzgajao indijsku konoplju.

Za dvije berbe tijekom 100 dana, umirovljeniku su obećali 30.000 kuna. No, to kućno vrtlarenje u sofisticiranom laboratoriju pod lampama i s ventilacijom, radijatorima, transformatorima... početkom veljače ove godine prekinula je policija. Od posađenih 200 sjemenki izrasle su 193 koje su se vinule do 150 cm visine, a dvojica dilera su cijelu berbu uspjela preprodati prije uhićenja. Iza njih su ostali tek tragovi, oko 11 kilograma marihuane koje je Ivan Z. nazvao “otpadom”.

U Kauflandu

Ivan je Milu J. upoznao početkom prošle godine u požeškom Kauflandu nakon što je podigao 2900 kuna mirovine. Zbog svega žali i tvrdi da mu je novac trebao za uređenje kupaonice jer mu se trebao doseliti nećak s obitelji.

- Marihuanu nikad nisam probao, a miris se osjetio posvuda, pa i u dvorištu. Mile i Mijo su puno znali o tom poslu, ali nisu me htjeli obučiti. Bitno im je bilo da nisam kažnjavan. Mijo je bio navodni financijer, a nađenih 11 kg je otpad. Dio sam ostavio u štali, a dio zatrpao na njivi. Mi smo inače komunicirali u šiframa jer su spominjali možebitno praćenje. A sve je počelo kad sam lani u siječnju upoznao Milu koji mi je rekao da ga svi zovu Mile Kreda. Popili smo kavu, a kad smo se opet sreli u ožujku, pojadao sam mu se kako životarim od penzije. Kad je Mile došao pogledati moju derutnu kuću, za podrum je rekao da nije loš i da je suh pa me pitao zanima li me laka zarada. Metrom ga je izmjerio te kazao da bi tu uzgajali Cannabis jer da ima čovjeka koji će to financirati. Razmišljao sam dan i noć te shvatio da drugog načina za uređenje kupaonice nemam - otvorio je dušu optuženi umirovljenik Ivan Z., nakon čega se upoznao i s Mijom B. U Ivanovu kuću su dileri dopremili svu opremu, a podrumske su zidove “optočili” zlatnom folijom.

- Mile je pilom izrezao pod u sobi iznad podruma i kroz otvor ugurao cijev koju je spojio s dimnjakom da se manje osjeti smrad. Mijo je spajao lampe i kabele te mi rekao da ne brinem za struju jer će se spojiti na glavnu sklopku na tavanu i da se potrošnja neće vidjeti.

Struja i voda

Na pladanj su stavili 90 sjemenki i prekrili ih papirnatim ručnicima, a ja sam ih špricao do četiri puta dnevno destiliranom vodom. Pladanj je bio uz štednjak radi topline, a sjemenke su mi zabraniti dirati. Kad su proklijale, donijeli su lampe koje se spuštaju lancima dok biljke ne dosegnu 5 cm od zemlje pa sam svjetlo 20 dana palio u 6 ujutro i gasio ga u 18 navečer. Kasnije smo zdjele s biljkama preselili u drugi podrum podijeljen vratima. Prozori na podrumu kuće su bili trošni pa ih je Mile zazidao betonom, a suzio je i otvor ulaza u podrum. Telefonom su mi davali upute o svjetlu, zalijevanju, stavljanju humusa. Biljke u kantama su morale biti pravilno slagane s prolazima za zalijevanje, a donijeli su i hidrofor pumpu s crijevom te bure od 500 litara na koje sam stavio slavinu i crijevo, i koje koje se punilo iz velikog bureta u sobi a, koje se, pak, punilo preko hidrofora iz vanjskog bunara - pojasnio je još Ivan Z., kojem su 20. srpnja Mile i Mijo došli u prvu solidnu berbu. Dvojac se obukao u bijele kombinezone koje su kupili za 17 kuna, a nakon berbe Ivanu su dali 15.000 kuna pa je već sutradan angažirao majstora za obnovu kupaonice.

Krajem listopada 2016. ponovili su istu priču sa 60 sjemenki. Ivana su Mile i Mijo obilazili par puta tjedno ponavljajući mu upute.

Druga berba

- Mile i Mijo su kidali zaperke na biljkama, a onda su jednom mene nazvali i rekli mi da ‘sredim one brkove’ pa sam obrstio 70 biljaka. To ih je naljutilo te su mi rekli da će mi umanjiti zaradu jer sam previše pokidao biljke. Policajci su mi kasnije rekli da za slabiji urod nisam bio kriv ja nego oni, jer nisu mijenjali zemlju već su koristili staru. Druga berba je bila 31. siječnja ove godine. Došli su kombijem, a nedugo zatim mi rekli da imaju neku frku i da ja poberem ostatak, a ono već pobrano je bilo rašireno i sušilo se uz ventilator i radijatore. To sam miješao i okretao, a sutradan su me zvali s nepoznatog broja i pitali jel’ gotovo krečenje - zaključio je Ivan Z., koji od druge sadnje nije dobio ni lipe, a prvotnih 15.000 kuna, po zahtjevu tužiteljstva, ako bude pravomoćno osuđen, morat će vratiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. veljača 2023 12:24