ZATVOR ZA DELIKVENTE

Petorica su nasmrt pretukla Josipa Klasnića (16). Dobili su ukupno 10 godina

 Damir Glibušić/Cropix

VUKOVAR - Ukupno 10 godina maloljetničkog zatvora dobila su nepravomoćnom presudom Općinskog suda za mladež u Vukovaru petorica mladića optuženih za nanošenje teških tjelesnih ozljeda sa smrtnim posljedicama po 16-godišnjeg Josipa Klasnića iz Andrijaševaca kod Vinkovaca.

Svaki od njih dobio je po pet godina zatvora. Ostala šestorica optuženih za sudjelovanje u tučnjavi dobila su odgojnu mjeru upućivanja u odgojni zavod. Petorica koji su dobili kaznu zatvora osuđeni su na maksimalnu kaznu za ovo kazneno djelo, koja iznosi dvije godine.

Podsjetimo, Josip Klasnić preminuo je u KBC Osijek 31. listopada 2008. godine od posljedica traumatskog nagnječenja mozga uslijed ozljeda zadobivenih osam dana ranije u parku Lenije u blizini Poljoprivredno-šumarske škole u Vinkovcima, gdje su ga pretukla 11-orica mladića.

Svi su oni pohađali istu školu. Zbog načina na koji je nesretni tinejdžer preminuo ovaj je slučaj nazvan vinkovačkim "slučajem Ritz", a nakon gotovo dvije godine od ove tragedije izrečena je presuda u suđenju koje je tijekom cijeloga postupka, pa tako i izricanje presude, bilo zatvoreno za javnost.

Roditelji preminulog Josipa, otac Stjepan i majka Jelena te stariji brat Blaženko u suzama su napustili zgradu Suda u Vukovaru, no presudu nisu željeli komentirati.

- Molimo vas za razumijevanje, ovo su teški trenuci za nas - samo je kratko prozborio brat Blaženko, a izraz njegova i lica njegovih roditelja jasno je pokazivao kroz kakvu su traumu još jednom prošli tijekom izricanja presude. Neki od optuženih mladića i njihovi roditelji bili su na izricanju presude, a njihovi odvjetnici su najavili žalbe na presude.

- Presuda je bila za očekivati, a sad je stvar na drugostupanjskom sudu hoće li potvrditi argumente koje je iznio sudac - rekao je odvjetnik petooptuženog Domagoj Rešetar, dok je odvjetnica Jasminka Mandić devetooptuženog istaknula da su "u potpunosti prihvaćeni navodi optužbe", a i ona je najavila žalbu na presudu.

Iako među nepravomoćno osuđenima ima i onih koji su u međuvremenu postali punoljetni, ako ovakve presude postanu pravomoćne, oni će ipak kaznu zatvora odrađivati u maloljetničkom zatvoru.

Inače, policija je tri dana nakon Josipove smrti identificirala osumnjičene, a nakon istrage utvrđeno je da su petorica osumnjičena za nanošenje teških tjelesnih ozljeda sa smrtnim posljedicama, a ostali za sudjelovanje u tučnjavi.

Od petorice, trojica su bila u dobi od 17, a dvojica 15 godina te su već po privođenju bili u pritvoru 30 dana, a iz škole su isključeni.

Nesretno preminuli Josip bio je jedno od osmero djece u obitelji Klasnić, a za njega su prijatelji i rodbina govorili da je bio dobar i marljiv, prosječan učenik, koji nije izostajao iz škole.

Svirao je harmoniku u glazbenoj školi, bavio se atletikom i nogometom u seoskom klubu te pomagao ocu u radovima u polju.

Jedan njegov prijatelj iz razreda bio je i očevidac tučnjave koja je izazvala Josipovu smrt.

- Bilo ih je 10-20, bez razloga su ga napali. Sve sam to vidio, bilo je strašno za gledati. Priskočio sam mu u pomoć, ali sve je bilo prebrzo. Jako mi je žao što se tako dogodilo - ispričao je tada Josipov kolega iz razreda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 15:20