RODITELJI SU USPIJELI

Pretučeni su dečki prepoznali svoje napadače

Policijska statistika u ovoj je godini zabilježila više od 500 kaznenih djela koja su počinila djeca
 SIPA/CROPIX

ZAGREB - Roditelji trojice 16-godišnjaka, pretučenih u nedjelju oko 18.30, jučer su dan proveli u prostorijama Policijske uprave zagrebačke, gdje su dječaci prepoznavali potencijalne počinitelje.

Podatke dali policiji

Neslužbeno doznajemo, dječaci su prepoznali jednog počinitelja, vođu veće skupine koja ih je bez ikakva povoda napala na tramvajskoj stanici kod rotora u Novom Zagrebu. Potencijalni počinitelji pronađeni se jučer ujutro, nakon što je Jutarnji list objavio svjedočanstvo majke jednog od dječaka koja je, ogorčena na policiju, odlučila svoju priču podijeliti s novinarima.

Naime, roditelji dječaka već su sat vremena nakon događaja, raspitavši se po kvartu, saznali tko je vođa skupine od petnaestak huligana koja je napala njihova sina. Podatke su dostavili policiji, no tijekom ponedjeljka i utorka nije učinjeno ništa.

Nitko im nije pomogao

Tek su nakon teksta u Jutarnjem policajci ekspresno obavili razgovor s potencijalnim sumnjivcem, maloljetnikom iz Remetinca, te su dječaci baš njega prepoznali kao glavnog napadača.

Trojicu 16-godišnjaka skupina je te večeri napala dok su čekali tramvaj. Iako je u tom trenutku na stanici bilo više osoba, pa i muškaraca, nitko im nije priskočio u pomoć niti pozvao policiju. Tek kad su se umiješale dvije starije gospođe dječaci su uspjeli pobjeći. Prošli su, srećom, s lakšim tjelesnim ozljedama.

Informacija koju jučer nije bilo moguće potvrditi govori i da je ista skupina ponovno bila “u pohodu” u noći s utorka na srijedu, nakon čega su napokon uhvaćeni. Napadali su bez ikakva povoda, najčešće bez riječi, a žrtve su ciljano udarali u glavu.

To je samo jedan od slučaja koji pokazuju da je maloljetničko nasilje problem s tendencijom rasta, a na koji država, u ovom trenutku, nema odgovor.

Droge i silovanja

U deset mjeseci ove godine policija je zabilježila više od tri tisuće kaznenih djela koje su počinili maloljetnici, a nešto više od 500 djela u kojima su počinitelji djeca do 14 godina. Ne radi se o bezazlenim djelima. U kategoriji maloljetnika zabilježena su tri ubojstva i četiri pokušaja ubojstva. Tu je i 67 slučajeva nanošenja teških ozljeda, te 238 kaznenih djela nanošenja tjelesne ozljede. Najviše je, krađa, ali zabrinjava i podatak o više od 250 slučajeva zloporabe opojnih droga te čak šest silovanja. U odnosu na 2009., maloljetnički kriminal porastao je za oko jedan posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 19:01