ISTRAGA

PLJAČKAŠ BANKE IZ VRLIKE JE LOCIRAN!? Otkrivamo gdje se Srđan nalazio prije nego što je ugasio mobitel, policija je locirala signal

 
 Damjan Tadić / CROPIX

Splitska policija na dobrom je putu da okonča slučaj voditelja od danas ugasle poslovnice OTP banke u Vrlici, Srđana D. (59), koji je u srijedu lociran preko signala svog mobitela u blizini Sarajeva. U međuvremenu je bjegunac ugasio mobitel, a policija sumnja da mu je u ovoj akciji krađe novca i bježanja pomogla najmanje jedna osoba.

U srijedu su policijski inspektori koji rade na ovom slučaju posjetili Općinsko državno odvjetništvo u Splitu gdje je koordinirana akcija daljnjeg postupanja. Postoji manje izvjesna varijanta da se Srđan D. vrati i na granici preda hrvatskim vlastima ili da ga policajci u BiH uhite pa tek onda izruče, za što će trebati proći još vremena. Bjegunac nema nijedno drugo državljanstvo osim hrvatskog. Još se ne zna njegov modus operandi izvlačenja novca iz poslovnice u kojoj je bio šef, a danas bi mu bio posljednji radni dan prije njezina konačnog zatvaranja.

Puno problema

Kada su zaposlenici vidjeli da u ponedjeljak Srđan D., koji jedini ima ključ sefa, nije došao na posao, zvali su u Sinj. U Vrliku je nakon njihova poziva došao voditelj sinjske poslovnice OTP banke koji ima rezervni ključ i on je tim ključem otključao sef u kojem ih je sve dočekalo veliko iznenađenje i mali milijun upitnika.

Po Vrlici kruži priča da je Srđan D. prošli petak, prije nego što je s 11 milijuna i 228 tisuća kuna krenuo u bijeg preko granice, vratio staru štednju dvjema ženama s tog područja.

- Jednoj je vratio 230 tisuća eura stare štednje koju je držala u OTP banci, a drugoj 100 tisuća švicarskih franaka. Neki kažu da im je došao kući i uredno vratio taj iznos - kažu naši izvori u tom mjestu.

U policiji nam nisu htjeli ništa reći o ovom slučaju, pa ni je li raspisana tjeralica za Srđanom Đ., a kamoli pojasniti je li novac koji je Srđan odvojio za ove dvije žene iz tog kontingenta od 11,2 milijuna kuna za koji ga se sumnjiči ili je to dodatni novac koji je podigao mimo ovog iznosa.

Srđan D. je prije bijega ostavio još 20 tisuća eura i 175 tisuća kuna, ali taj novac je njegov sin u ponedjeljak predao policiji. Policija istražuje jesu li još neke druge osobe dobile dio ukradenog novca.

- Svi govore o njegovu otmjenom životu, odlascima u lov koji je izuzetno skup sport, čašćenju i sličnim stvarima, ali nitko ne zna ili namjerno neće govoriti o njegovim problemima koji su nastali iz njegova načina života, a neki su i objektivni problemi. Jedan član njegove obitelji je teško bolestan, neću vam reći tko, ali on ima dva sina i dvije kćeri pa vi dalje istražite kakva je tu situacija. Ima i staru majku koja živi sama i ima više od 90 godina, i još puno drugih problema.

Nekad kažem da koliko problema ima, taman bi ovaj novac bio dovoljan da ih pokrije - bio je tajanstven gospodin koji je dobro upućen u situaciju Srđana D., ali ne krije da ga je, unatoč svemu, njegov postupak šokirao.

Kazneno djelo

Ima i onih koji kažu “on ima ovdje i obitelj i toliko problema koji traže njegovu prisutnost da ja ponekad razmislim je li on to namjerno učinio, ili je bio ucijenjen ili mu se možda ozbiljno zaprijetilo”.

Ako je Srđan D. samo uzeo novac iz bankovnog sefa i odmaglio, onda je počinio kazneno djelo pronevjere za koje je zapriječena kazna od jedne do osam godina zatvora. Maksimalna kazna do osam godina zapriječena je ako je riječ o velikom iznosu ili velikoj šteti, kao u ovom slučaju. Ako je Srđan D. zlorabio svoje ovlasti tako da je prethodnim svojim nezakonitim radnjama učinio sve da novac od strane banke bude poslan u njezin vrlički trezor (uvjeravao je odgovorne, na primjer, da će biti golem red pri podizanju štednje i uloga), onda je počinio kazneno djelo zloporabe, a za to je zapriječena kazna od jedne do 12 godina zatvora.

Kako stvari sada stoje, Srđana D. sumnjiče zasad za prvi slučaj i zato njegov predmet vodi Općinsko, a ne Županijsko državno odvjetništvo. Ako se dokažu elementi zloporabe, za što postoje realne osnove, onda slučaj prelazi na višu instancu gonjenja, a to je Županijsko državno odvjetništvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:19