NASTAVAK AFERE SMS

PNUSKOK FRANJI VARGI NUDI STATUS POKAJNIKA? Iako policija šuti, doznajemo da su Brkić, Curić i Varga ispitani u novoj aferi, evo za što se terete

Damjan Tadić, Franjo Kos/CROPIX

Milijan Brkić i Franjo Varga

 

Kako se neslužbeno doznaje, potpredsjednika Hrvatskoga sabora Milijana Brkića, njegova brata, poduzetnika Josipa Brkića, Brkićeva kuma i bivšega vozača ministra Tomislava Tolušića, Blaža Curića, te informatičara Franju Vargu Policijski nacionalni USKOK (PNUSKOK) u sklopu kriminalističkoga istraživanja tereti za djelo nedozvoljenoga presretanja računalnih podataka, navodno počinjeno još 2015. godine.

Riječ je tek o kriminalističkom istraživanju u kojemu su Brkić, Curić i Varga već ispitani kao osumnjičenici te policija još nije donijela odluku hoće li protiv njih podnijeti kaznenu prijavu. Navodno su se svi branili šutnjom. Prema kaznenome zakonu, djelo nedozvoljenoga presretanja računalnih podataka čini onaj “tko neovlašteno presretne ili snimi nejavni prijenos računalnih podataka, uključujući i elektromagnetsku emisiju računalnoga sustava, ili drugome učini dostupne tako pribavljene podatke”, a za djelo je zapriječena kazna do 3 godine zatvora. Međutim, koje točne inkriminacije PNUSKOK braći Brkić, Vargi i Curiću konkretno stavlja na teret, danas je bilo gotovo nemoguće doznati.

Tajnost izvida

Ipak, kako je Jutarnjem listu potvrdio izvor upućen u slučaj, Vargi se na teret stavlja da je određene podatke s računala Brkićeve supruge Karmen te još jedne ženske osobe učinio mimo njihova pristanka dostupnim Milijanu Brkiću i njegovom bratu. To bi značilo da se Brkićima na teret stavlja poticanje Varge na nedozvoljeno presretanje računalnih podataka dok se Curiću kao i u slučaju afere SMS na teret stavlja pomaganje u navedenome djelu.

Naime, zbog tajnosti izvida, policija, osumnjičenici te njihovi branitelji ništa konkretno nisu željeli reći o sadržaju ovoga novog kriminalističkoga istraživanja. Glavni ravnatelj policije Nikola Milina tako je na upit novinara nakon komemoracije u Jasenovcu rekao da ne može odgovoriti na pitanje u kojemu je svojstvu Brkić ispitan. Samo je ponovio ono što je dan ranije priopćeno iz MUP-a, a to je “kako su u sklopu istraživanja afere SMS otkrivena druga kaznena djela protiv računalnih sustava, programa i podataka”. Iz krugova bliskih Franji Vargi čuli smo da mu je PNUSKOK navodno nudio ulogu pokajnika, no da je on to odbio.

Njegov odvjetnik Mario Poljak takve tvrdnje nije demantirao, no rekao je da načelno izražava sumnju da je pokajništvo u konkretnome slučaju moguće zato što ne postoje zakonski uvjeti za takvo nešto. Curićev odvjetnik Krešimir Vilajtović nam je potvrdio samo da je Curić pozvan u svojstvu osumnjičenika. “U ovoj fazi ne mogu ništa reći zbog tajnosti izvida, jedino vam mogu potvrditi da je moj klijent bio pozvan na ispitivanje povodom ovoga slučaja”, rekao nam je odvjetnik.

Policijski spis

Najveći misterij ostaje što je to točno osnova za pokretanje ovoga novoga kriminalističkoga istraživanja. Naime, premda je Varga u jednome trenutku na ispitivanju rekao, ali vrlo konfuzno: “Vršio sam istragu Milijanove ljubavnice. Zato mi je rečeno da sve maknem. Riječ je o... moram li imenovati?”, evidentno je da te tri rečenice ni približno nisu nikakav dokaz za pokretanje istraživanja, već se mora raditi o nekom sadržaju koji je pronađen u Varginim računalima koje je zaplijenila policija. Što je to točno, možda u ovome trenutku ne znaju ni sami osumnjičenici.

Prve reakcije bliskih suradnika potpredsjednika Sabora i zamjenika šefa HDZ-a nakon što su u medije iscurile informacije da je Brkić ovih dana ispitan u policiji u svojstvu osumnjičenika zbog, navodnog, novog kaznenog djela, bile su, uglavnom, da je to udar na obitelj.

 - Nevjerojatno je da se ne preže ni od čega kako bi se hajka na Milijana Brkića nastavila - kažu sugovornici. Sumnjiči ga se da je preko bivšeg informatičara MUP-a Franje Varge, osumnjičenog u aferi SMS, presretao računalnu poštu svoje bivše supruge Karmen. U istom predmetu osumnjičen je i njegov brat Jozo.

U Brkićevom krugu smatraju da je posebno zanimljivo to što su ove informacije u medije puštene iz policijske predistrage, dok istovremeno sam Brkić i njegov odvjetnik nisu imali pravo uvida u policijski spis. To nam je potvrdio i Brkićev odvjetnik Ivo Farčić.

Privatni život

- Jedino kazneno djelo u ovom trenutku jest curenje informacija iz državnih institucija. Još je gore što su te konstrukcije povezane s obiteljskim životom gospodina Brkića, što pokazuje bešćutnost osoba koje te konstrukcije plasiraju - kazao nam je Farčić. Dodao je kako se ne mogu braniti jer nemaju pravo uvida u policijski spis, pa ne mogu niti postaviti kvalitetne kontrateze.

- Sve to nam daje za pravo zaključiti da se takvim protuzakonitim konstrukcijama nastavlja medijska hajka usmjerena na gospodina Brkića, a sada i na njegovu obitelj. Mi ne znamo precizno što žele postići oni koji puštaju ove informacije, ali znamo precizno da to što rade nije zakonito - izjavio je odvjetnik Farčić.

 

Izdvajamo