TEROR NA POSLU

PODREĐENOM SE UNIO U LICE I ZAPRIJETIO: 'DOBIT ĆEŠ ČEKIĆEM U GLAVU!' Bivši pomoćnik ministra financija optužen zbog prijetnji službenicima

Bivšeg pomoćnika ministra financija za prijetnje na poslu prijavila su dvojica službenika, a Dragić je tijekom istražnog postupka rekao da mu oni podmeću
Krešimir Dragić
 Goran Mehkek / CROPIX

Zbog optužbi da je u Ministarstvu financija prijetio dvojici svojih podređenih, a od kojih je jednom navodno zaprijetio da će dobiti “čekićem u glavu”, Općinsko državno odvjetništvo podignulo je optužnicu protiv Krešimira Dragića (47), bivšeg pomoćnika ministra financija u mandatu Ivana Šukera.

Dragiću, koji je proteklih godina radio kao voditelj Službe za javno-privatno partnerstvo u Upravi za gospodarstvo i financijski sustav, Sektoru za koncesije i državne potpore, a koji je javnosti postao poznat i kao jedan od svjedoka u slučaju Ina-MOL, na teret se stavlja da je u veljači 2018. i u travnju 2019. zaprijetio najprije Zoranu R., a 14 mjeseci kasnije i Zoranu S. koji su ga zbog toga prijavili.

Osjetio alkohol

U svojoj obrani koju je iznio tijekom istražnih radnji, Dragić je porekao djelo tvrdeći da mu dvojica oštećenika podmeću jer je jedan od njih bio kandidat za njegovo radno mjesto, te je htio da Dragić dobije otkaz, dok je za drugoga zaposlenika utvrdio da nema odgovarajuću stručnu naobrazbu za poslove koje je obavljao te je protiv njega pokrenut postupak radi povrede radne dužnosti.

Međutim, ove navode je državno odvjetništvo odbacilo te najviše na osnovi prijava oštećenika podignulo optužnicu protiv Dragića. Zoran R., voditelj Službe za koncesije i javno privatno partnerstvo u Sektoru kojemu je Dragić bio na čelu, ispričao je tako da mu je Dragić 9. veljače 2018. došao u ured u Katančićevoj, gdje inače obojica rade, te ga zatražio analize koje mu je on već ranije dostavio.

Kada mu je rekao da je već sve dostavio, Dragić mu se kaže unio u lice rekavši da će dobiti “čekićem u glavu”, te zatim nogom odgurno stolicu na kojoj je Zoran R. sjedio. Zoran R. je ispričao da se prepao te da se iz Dragićevih usta osjećao alkohol, te da se je Dragić već ranije i prema njemu i drugim zaposlenicima odnosio neprimjereno.

Nakon ovog događaja Zoran R. je uzeo dva mjeseca bolovanja i zatražio od Ministarstva da ga prebaci na slabije plaćeno radno mjesto samo kako ne bi bio u blizini Dragića.

Psihičke tegobe

Također Ministarstvu je dostavio nalaz psihijatra koji preporučio da se Zorana R. zaista prebaci na drugo radno mjesto jer mu “susreti sa šefom” uzrokuju psihičke tegobe. Naposljetku je i prebačen na niže radno mjesto.

Slično je iskazao i drugi prijavitelj, Zoran S., koji je rekao kako mu je Dragić 10. travnja 2019. godine prijetio da će ga “izbaciti na ulicu, da će ostati bez posla, da će ga srediti i da će ga on zapamtiti”.

Inače, obojica su protiv Dragića podnijeli i pritužbe Etičkome povjerenstvu Ministarstva finacija zbog zlostavljanja, a prema iskazima drugih zaposlenika Ministarstva saslušanih u ovom postupku, nakon što su prijavili Dragića povjerenstvu, njegovo ponašanje prema oštećenicima se promijenilo na bolje.

Nekoliko zaposlenika Ministarstva, koji su saslušani tijekom istražnog postupka, rekli su također kako nemaju saznanja o konkretnim događajima odnosno prijetnjama.

Sporna izjava

Međutim, potvrdili su da se Dragić u više navrata neprimjereno ponašao prema Zoranu R. i da ga je u alkoholiziranom stanju omalovažavao pred drugim službenicima. Zorana R. su pak ocijenili osobom koja se ponaša korektno i ljubazno, profesionalno se odnosio prema svim zaposlenicima kojima je bio nadređeni, kao i da je bio stručan u svojemu području djelovanja.

Jedna od svjedokinja također je rekla kako je Dragić, nakon što ga je Zoran S. prijavio Etičkom povjerenstvu, sastavio izjavu u kojoj je pisalo kako je on dobar čovjek, kolegijalan, da svima izlazi u susret i pomaže.

Tražio je da tu izjavu potpišu njemu podređeni službenici, međutim, ona to nije htjela učiniti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. svibanj 2024 14:00