MALTRETIRAO STRANCE

Pogledajte uhićenje rasista: Urlao je ‘Heil Hitler‘ i dizao desnicu, doznali smo njegov identitet

Zahvaljujući kvalitetnim dojavama policajci su vrlo brzo otkrili tko je rasist iz okolice Zagreba

Policijski istražitelji odvode Juraja Mesića iz njegove kuće nakon pretresa

 Cropix

"Je*eni nigeru, odi doma u Indiju! (...) Ovo je naša zemlja, Hrvatska, ovo je Europa. Za bijele ljude, a ne za crnce", neprimjerene su, najblaže rečeno, rečenice koje odzvanjaju u ušima svakog tko je pogledao sramotnu snimku objavljenu na Redditu tijekom vikenda, a izgovara ih na Europskom trgu u Zagrebu obrijano-nabrijani muškarac dostavljaču Wolta porijeklom iz Indije.

Nakon što je izvrijeđao stranog radnika na rasnoj osnovi, na čijem su se licu iščitavali nelagoda, šok i nevjerica, video se prekida, no nije dugo trebalo da postane viralan i osuđujući u javnosti, pa se i policija promptno umiješala u slučaj.

Zahvaljujući kvalitetnim dojavama i smjernicama koje su zaprimili odmah po objavi videa, zagrebački policajci su vrlo brzo otkrili identitet inicijatora govora mržnje koji je svojom primitivnom komunikacijom zapravo osramotio cijelu zemlju.

Riječ je o Juraju Mesiću (34) zvanom Juka iz Ivanić Grada, a njegovu lokaciju, na kojoj se začahurio, policija je pokušavala otkriti nepuna 24 sata. Paralelno s time su mu organizirali skriveni "doček" na adresi stanovanja, tako da ga je oko podneva, čim se ukazao u domu, policija odmah uhitila.

Temeljem sudskog naloga prvo je uslijedio pretres njegova doma, a možda policija uspije otkriti i druge lokacije po Zagrebu koje povremeno koristi. Nakon toga će uslijediti kriminalističko istraživanje zbog sumnje na javno poticanje na mržnju i nasilje.

image
Cropix
image
Cropix

Inače, to je samo jedan u nizu skandaloznih videouradaka u kojima svisoka, prepun sebe vrijeđa strane državljane zbog boje kože, a u jednom se osvrnuo i na Ukrajinu te, salutirajući nacističkim pozdravom desnom rukom u zrak, iskazuje podršku toj zemlji u ratnom vihoru.

Njegova mama, s kojom smo stupili u kontakt nedugo nakon uhićenja, je doslovno izvan sebe i u totalnom šoku te nam je kratko rekla: "Shvatite me, ne mogu razgovarati".

"Nismo odmah znali što mu policija radi pred kućom jer tijekom nedjelje nismo gledali medije pa ni taj video, ali kad sam u ponedjeljak prijepodne otvorila portale, odmah mi je bilo sve jasno. Nažalost, on je jedan veliki obiteljski križ zbog čijeg ponašanja njegova majka pati. Ona nije zaslužila da joj sin pravi budalu od sebe. Ne znam gdje trenutno radi jer mi se ponekad čini kao da je bez ikakvih obaveza, ali znam da je nekad radio i da nam je govorio kako su ga drugi uvalili u neke probleme pa je morao i na sud", kaže za Jutarnji jedna od susjeda Juraja Mesića.

image
Cropix
image
Cropix
image
Cropix

I dok neki s kojima smo razgovarali kažu da ono što je Juraj Mesić rekao na viralnoj snimci dostavljaču hrane nije izuzetak, nego takav govor mržnje i netrpeljivost sije već duže vrijeme i naprosto ne bira vokabular da čovjeka, znanog i neznanog, ponizi, neki od njegovih poznanika ostali su šokirani njegovim izričajem i kažu da ga do sada takvog nisu vidjeli, odnosno čuli.

No, nije se libio ni pred policijom prilikom privođenja vikati i podići desnicu prema objektivu našeg fotoreportera.

Činjenicu da mu je sedma sila pred kućom dok u pratnji policije izlazi iz doma nakon pretresa objekta i pomoćnih prostorija, Juraju Mesiću nije nikako sjela.

Čim je uočio objektiv fotoreportera naše agencije Cropix, odmah je krenuo u junačkom stilu koračati i usput iz petnih žila vikati: ‘Heil Hitler‘.

Prema vlastitim tvrdnjama, Juraj Mesić je tehničar za računarstvo, a dok mu je svojevremeno trajao sudski postupak na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu naveo je i da je zaposlen u jednoj poznatoj tvrtki u Sesvetskom Kraljevcu na plaći od 6000 kuna.

image
Cropix
image
Cropix
image
Cropix

Inače, pod lupom tužiteljstva se svojedobno našao zbog, naizgled bezazlene, tučnjave na Božić 2016. godine u Ivanić Gradu, kada je ispred jednog lokala u centru grada s prijateljem I. K. prišao oštećenom L. T. Tog poznanika je prvo, prema optužbi I. K., udario šakom u glavu, pa je pao na tlo, nakon čega su ga obojica udarala šakama i nogama po glavi i rebrima nanijevši mu teške ozljede glave.

Za tužiteljstvo su obojica imala namjeru teškog ozljeđivanja, ali negirali su krivnju i bilo kakav sukob. Sud ih je ipak 2019. nepravomoćno osudio na uvjetne kazne.

Pučka pravobraniteljica osudila rasistički ispad

Pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter osudila je u ponedjeljak neprihvatljivu snimku s društvenih mreža na kojoj muškarac rasistički vrijeđa dostavljača iz Indije te pozvala javne osobe na osudu takvog čina kako bi potaknuli osobe sa sličnim iskustvom da to prijave.

"Neprihvatljivo postupanje prema bilo kome zbog njegove boje kože, nacionalnog podrijetla, vjere i drugih osobnih karakteristika zabranjeno je Ustavom, pravom EU-a, međunarodnim pravom na snazi i hrvatskim zakonima. Ponašanje muškarca u spomenutom videu sve je suprotno od toga", priopćila je Šimonović Einwalter.

Pravobraniteljica će pratiti postupanje Državnog odvjetništva (DORH) i Ministarstva unutarnjih poslova koji su ovlašteni postupati u ovom slučaju. Pri tome, dodala je, na DORH-u je odluka o tome kako će kvalificirati incident - smatraju li ga kaznenim djelom govora mržnje, odnosno javnog poticanja na nasilje i mržnju iz članka 325. Kaznenog zakona.

Pravobraniteljica je pozvala javne osobe da osude taj čin, ocijene ga neprihvatljivim i tako simbolički potaknu sve koji su imali ili bi mogli imati slično iskustvo da ga prijave.

"To je posebno važno za strane radnike u Hrvatskoj, kao osobe koje često ne poznaju u dovoljnoj mjeri hrvatski jezik niti pravni sustav, pa se možda boje prijaviti ovakve incidente ili druge povrede svojih prava", istaknula je.

Važno je da reagiraju i svi ostali građani te najbližoj policijskoj postaji ili DORH-u prijave ako su svjedočili ili doznali za slične incidente.

"Oni ne smiju ostati bez reakcije jer su mržnja i netrpeljivost teret društva kojeg moramo i možemo zajedno odbaciti - institucije vođene svojim ovlastima, javne osobe odgovornostima koje dolaze s javnim dužnostima, a građani potaknuti idejom u kakvom društvu žele živjeti", dodala je.

Pravobraniteljica je također poručila kako jedino tako - prijavom, odnosno pravnim putem kroz adekvatnu kvalifikaciju djela i njegovim sudskim sankcioniranjem, i javnom osudom - društvo može poslati jasnu poruku da ovakve ispade neće prihvaćati, a da će pojedinci snositi odgovornost za kršenje zakona.

To je posebno važno s obzirom na sve veću potrebu za radnicima iz drugih zemalja i jer je među zaposlenima u Hrvatskoj značajan broj osoba iz Azije, ističe Šimonović Einwalter. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2024 12:32