ŠTO SE DOGODILO?

POLICAJAC 'Spasio sam dijete iz mora' TRENER 'Bila je to vježba prevrtanja! Dijete nije bilo ni u kakvoj opasnosti'

Makarska, 160414.Jaka bura koja na makarskom podrucju puse brzinom do 110 km/h zaustavila je trajektni promet na liniji Makarska-Sumartin(o.Brac).Osim ponekog potopljenog brodica u gradskoj luci nije bilo vecih problema iako se na oprez upozoravaju pjesaci i vozaci jer se predvidja da ce jaki vjetar potrajati cijeli danNa slici: Brod koji je bura potopila u makarskoj gradskoj luci.Foto: Ivo Ravlic / CROPIX
 Ivo Ravlic / CROPIX / CROPIX

U uvali Čikat u lošinjskom akvatoriju u utorak oko 14.45 sati policajac Pomorske policije, kako su to priopćili iz PU primorsko-goranske, spasio je iz mora dijete koje je palo s jedrilice. Dogodilo se to tijekom treninga klase Optimist jedriličarskog kluba Jugo iz Malog Lošinja, dok je u cijelom kvarnerskom akvatoriju puhala snažna bura.

Prema policijskoj verziji, posada policijskog plovila bila je u redovnoj službi kad su zamijetili jedrilicu koja se prevrnula uslijed olujne bure, a vjetar ju je nosio prema stijenama.

Odmah su krenuli u akciju spašavanja pokušavajući baciti konop i izvući osobu iz mora. Međutim, vidjevši da uslijed jakog vjetra i blizine obale postoji neposredna opasnost od udara o obalu, policajac je skočio u hladno i uzburkano more te izvukao dijete na kopno. Predao je djevojčicu, neozlijeđenu, njezinu ocu.

Međutim, lošinjski jedriličari imaju nešto drukčiju verziju priče.

Kapetan Goran Franulović, predsjednik Jedriličarskog kluba Jugo, tvrdi, pak, da dijete nije bilo ni u kakvoj opasnosti.

- Radi se o redovitim situacijama ne treninzima, kao i na regatama. Djeca se uče prevrtanju, moraju biti sposobna isprazniti vodu, nastaviti jedriti, zato su i vježbali. Uvala Čikat je, inače, najzaštićenija uvala na Jadranu i ni u jednom trenutku nije postojala opasnost da se djeci nešto loše dogodi - rekao nam je Franulović. Dodao je da, iako situacija nije bila alarmantna, zahvaljuje policajcu na reakciji.

Trening sa šestero djece na dvometarskim jedrilicama vodio je Feruccio Mužić, koji također tvrdi da se radilo o svakodnevnoj situaciji u jedriličarskom sportu, a malo pojačana bura bila je idealna za vježbanje.

Djevojčica je, kaže, imala suho odijelo i pojas za spašavanje, a on je cijelo vrijeme nadgledao trening i pomagao malim jedriličarima kad bi se prevrnuli.

- To se tako i inače radi. Dijete nije bilo ni u kakvoj opasnosti, pogotovo ne životnoj - rekao nam je Mužić. Dodao je kako je svjestan da se laicima neupućenim u jedriličarski sport, pa tako i policajcu, moglo učiniti kako je prevrtanje malih jedrilica na buri situacija u kojoj treba krenuti u spašavanje.

- Cijelo vrijeme imali smo sve pod kontrolom - istaknuo je.

Javio nam se i otac maloljetnog djeteta koje se našlo u moru, koji je promatrao trening. Kaže da je sve krivo interpretirano.

- Nikakve opasnosti i straha nije bilo. Takve stvari se vježbaju u jedriličarskom sportu, nije to ništa što se ne događa na redovitim treninzima, djeca su bila pod nadzorom trenera - rekao nam je.

Mladi pomorski policajac koji je skočio u more za djetetom nije želio razgovarati za medije. Kako smo doznali u policiji, poručio je samo da je radio svoj posao. Unatoč, kako se čini, očitom nesporazumu, lošinjski jedriličari zahvalili su policajcu na pomoći.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 01:14