TALAČKA DRAMA

'Policajci su nas spasili od poludjelog Zvera'

Uzgajivač buldoga bacao je bombe, pucao po policiji i zatočio vlastitu obitelj. Predao se nakon višesatne drame
 Andrej Švoger/Cropix

ZAGREB - To što smo doživjeli u petak poslijepodne, nisam mogao zamisliti ni u najgorem scenariju. Bombe koje padaju oko mene, pucnjava, težak mirisa baruta u prostoriji, lavež i divljanje uspaničenih buldoga, krv na košulji i glavi, ne znam mogu li uopće naći riječi za to što nam se dogodilo - rekao nam je danas sada već pribrani varaždinski odvjetnik Dragoslav Zuber.

S još šest osoba gotovo je poginuo na imanju liječnika opće prakse i uzgajivača buldoga Davorina Zvera na Ribič Bregu koji je u petak oko 14 sati sumanuto pucao i bacao bombe zbog ovršnog postupka.

- Spasili su nas samo koncentracija i ponašanje policajaca koji su bili s nama. Oni su nas izvukli iz paljbe pomahnitalog Zvera. Preskakali smo dvometarske ograde kao nikad u životu, boreći se za goli život - kaže odvjetnik Zuber.

Na nekoliko je mjesta pogođen gelerima, a jedan je uletio u blizini aorte na ramenu. Trenutačno se oporavlja u Općoj bolnici u Varaždinu, a dvije sobe dalje od njega u krevetu leži veterinar Nenad Bosak koji je u bijegu od bombi i metaka slomio rebro.

Treća osoba ozlijeđena u pucnjavi i eksploziji je varaždinski policajac, a on je lakše ranjen i pušten je iz bolnice. Sudjelovao je u očevidu koji je danas provela istražna sutkinja varaždinskog Županijskog suda Biserka Plesničar, a završetak obrade prepustila je policiji.

Dr. Zver, pak, će u večernjim satima biti priveden na ispitivanje u varaždinski Županijski sud. Njegova majka, dvogodišnje dijete i supruga Ukrajinka, koje je osam sati držao kao taoce u kući koju su opkolili specijalci, smjestili su se kod prijatelja, skrivajući se od javnosti i susjeda.

Vatreni obračun praćen pucnjavom i bacanjem bombi počeo je u petak oko 14 sati. Tada su sudski ovrhovoditelj iz Ivanca, ukrajinski državljanin Fanta u pratnji svog odvjetnika Zubaka, bravar, dva veterinara i tri policajca ušli u dvorište dr. Zvera.

- Nismo uspjeli doći u kontakt ni s kim iz kuće, pa smo, shodno ovlastima, prerezali lokote i ušli u dvorište. Sve što je trebalo ishoditi jest da Zver vrati buldoga kojega je prije dvije i pol godine posudio od moga klijenta. On je psa identificirao po čipu, pa su ga krenuli odvesti do automobila na cesti pokraj kuće - prepričava Zuber višesatnu dramu koja se odvijala kod Ivanca.

U tom trenutku Zver je među njih bacio bombu, no ona se odbila od stupa i vratila na terasu. Razjareni liječnik potom je bacio i drugu bombu, nakon čega je u dvorištu zavladala potpuna panika.

Ipak, policajci su uspjeli skloniti Zubera i Bosaka u garažu. Zver je tada počeo pucati po njima gurnuvši samo ruku kroz vrata.

Sudionici ovrhe ponovo su počeli bježati, skrivati se iza olupina automobila te preskakati ogradu, dok odvjetnik i veterinar nisu stigli do susjeda koji ih je prevezao u Dom zdravlja u Ivancu. Liječnik, koji je svima poznat po lošoj naravi i grubosti, tada je prestao pucati, ali je u kući zatvorio majku, dijete i suprugu, opirući se predaji sve do 20.30 sati, kada je bez prisile izašao iz kuće.

- Cilj ovrhe nije bila nikakva imovina Davorina Zvera, već samo pas moga klijenta koji mu pripada i koji je, vjerujući kolegi i uzgajivaču buldoga, svojevremeno posudio psa za parenje - nastavlja Zuber. Zaključuje da je Zver bacio barem tri ili četiri bombe i da je njegov napad dugo trajao s jednim ciljem - usmrtiti sve koji su se našli na putu.

Njegovu priču potvrdio je i prvi dio očevida te istražna sutkinja. O dr. Zveru mještani nisu imali ni jednu dobru riječ.

- Nije se htio družiti i razgovarati, svi smo se sklanjali od njega jer je sklon svađi i grubostima - kažu. S njima se slažu nekadašnji kolege iz srednje škole. Ovrha za psa nije mu prva, a neslužbeno doznajemo da je imao i neplaćenih kredita. Otplaćivali su ih jamci, među kojima i neki vrlo ugledni Ivančani.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:49