SPORNI POSTUPAK

POLICIJA KAZNENO PRIJAVILA 6 LJUDI IZ TVRTKE 'RIJEKA 2020.' Sporna je milijunska nabava bine i opreme za otvorenje Europske prijestolnice kulture

Slučaj je otkrila Državna komisija za kontrolu javne nabave, a riječ je o poslu nabave pozornice i opreme za otvaranje programa Rijeka, Europska prijestolnica kulture
 Tomislav Krišto, Srđan Vrančić / CROPIX

Nakon provedene istrage, policija kazneno tereti ukupno šest hrvatskih državljana, u dobi od 31 do 49 godina, za kaznena djela iz domene gospodarskog kriminaliteta, a prema neslužbenim informacijama, radi se o ljudima iz tvrtke Rijeka 2020, zaduženima za provedbu projekta Europska prijestolnica kulture.

Prema navodima Policijske uprave primorsko-goranske, tereti ih se da su, kao članovi stručnog povjerenstva u postupku javne nabave, provedenom krajem prošle godine, kao najpovoljnijeg ponuditelja izabrali tvrtku sa sjedištem u stranoj državi, iako ona nije ispunjavala tražene uvjete te je trebala biti diskvalificirana. Time su počinili kazneno djelo nezakonito pogodovanje zato što je riječka tvrtka s izabranom tvrtkom sklopila ugovor o poslovanju veće materijalne vrijednosti.

Kako smo neslužbeno doznali, radi se o oko 1,6 milijuna kuna vrijednom poslu nabave pozornice s krovom i audiovizualnom opremom za otvorenje EPK, koje se 1. veljače održalo u riječkoj luci. Osumnjičenici su, kako smo neslužbeno doznali, zaposlenici Rijeke 2020, i to B.F., I.G., B.G.P., D.B., I.M. i J.P., a tvrtka kojoj se navodno pogodovalo je Studio Berar rental iz Novog Sada, koja nije imala potvrde da nema poreznog duga prema Republici Hrvatskoj, zbog čega je morala biti isključena iz javne nabave. Slučaj je, kako smo doznali, otkrila Državna komisija za kontrolu postupka javne nabave (DOKOM), koja je sve i prijavila policiji.

U PU PG ističu da je, zbog sumnje u počinjenje navedenog kaznenog djela, nakon završetka kriminalističkog istraživanja, protiv svih osumnjičenika podnijeta kaznena prijava mjerodavnom državnom odvjetništvu.

Slučaj s javnom nabavom opreme za otvorenje EPK već je bio predmetom kontroverzi, pa se u vezi s njim još u veljači raspravljalo i na Odboru za kulturu Grada Rijeke. Nedugo nakon otvorenja, otkriveno je da je Državna komisija prihvatila žalbu tvrtke Eldra iz Bregane i poništila odabir novosadske tvrtke Studio Berar rental, jer prilikom odabira izvođača tvrtka Rijeka 2020 nije dostavila dokaz da novosadska tvrtka nema u Hrvatskoj dugove po osnovi poreznih i obveza za mirovinsko i zdravstveno.

Natječaj je bio otvoren krajem listopada 2019. i trajao je 15 dana, a javila su se tri ponuđača - Studio Berar rental iz Novog Sada, tvrtka Eldra iz Bregane i zagrebačka Ivas grupa. Ponude su otvorene 15. studenoga u 12 sati, a postupak ocjenjivanja i odabira, koji je provodilo povjerenstvo, trajao je do 16. prosinca. Cjenovno je najjeftinija bila Ivas grupa, koju je šesteročlano Povjerenstvo Rijeke 2020 eliminiralo jer su došli do zaključka kako nisu zadovoljili tehničke i stručne uvjete, pa je njihova ponuda odbijena kao nepravilna i neprihvatljiva.

Nakon toga, u igri su ostali Studio Berar rental i Eldra, a kriterij odabira bila je ekonomski najprihvatljivija ponuda, tako da je 50 posto bodova nosila sama cijena, a drugih 50 posto specifično iskustvo tima stručnjaka. Ponuda Eldre bila je jeftinija, jer su traženu uslugu i opremu nudili za 1,480.000 kuna, a ponuda Studija Berar rental iznosila 1.568.800 kuna, bez PDV-a. Međutim, Studio Berar rental dobio je više bodova prilikom ocjenjivanja specifičnog iskustva tima stručnjaka, završivši na 92,17 boda, dok je ponuda Eldre dobila 89 bodova.

Iako je Studio Berar rental bio izabran i otvorenje se već održalo, Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave naknadno je donijela odluku da se natječaj poništava. Međutim, na sjednici Odbora za kulturu, kada se o tome raspravljalo, gradonačelnik Vojko Obersnel i direktorica Rijeke 2020 Emina Višnić govorili su kako natječaj nije poništen, već da treba samo dopuniti dokumentaciju. Obersnel je tada tvrdio kako je poništena odluka samo uz obavezu Rijeke 2020 da ponovno izvrši bodovanje, uz dobavu dokumenata za koje DKOM smatra da su potrebni. Obersnel je tada kazao kako je priča koja se rasplamsala i u kojoj sada svi žele nešto reći, apsolutno nepotrebna.

Višnić: 'Postupak nabave dovršen je po preporukama DKOM-a'

- Policija je od Rijeke 2020. sredinom veljače zatražila svu dokumentaciju vezanu uz natječaj za nabavu pozornice i audiovizualne opreme za otvorenje EPK, što je Rijeka 2020. i dostavila. Dosad nemamo službenu potvrdu o završetku i ishodu tih istražnih radnji. Također, policiji je dostavljena i informacija o dovršetku ovog natječajnog postupka u kojem je izvorno izabrana tvrtka Studio Berar Rental, a žalila se tvrtka Eldra. Naime, nakon žalbe i očitovanja Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave, tj. preporuka danih Rijeci 2020. za ponovno ocjenjivanje ponuda, Rijeka 2020. postupila je po nalogu Državne komisije i ponovila postupak ocjenjivanja, potvrdivši ponudu Studija Berar Rental ekonomski najpovoljnijom nakon čega daljnjih žalbi DKOM-u, ni daljnjih rješenja DKOM-a nije bilo. Dakle, izbor je prihvaćen. Stoga, ako se u objavi policije o prijavi DORH-u doista radi o osobama iz Rijeke 2020., ne znamo na čemu bi se ta prijava uopće mogla temeljiti jer je sam postupak nabave dovršen po preporukama DKOM-a i nikakva daljnja rješenja DKOM-a po pitanju ove nabave ne postoje, odnosno prihvaćen je odabir izvorno izabranog ponuditelja - rekla je Emina Višnić, direktorica tvrtke Rijeka 2020.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 22:32