ZLOČIN IZ SRPNJA 2018.

POLICIJA OBJAVILA SNIMKU LIKVIDACIJE HRVATA U AMSTERDAMU Ubojica ušao u restoran, upucao žrtvu u glavu i pobjegao, a ubrzo je otkriveno o kome se radi

 
 Nizozemska policija

Nizozemska policija sumnjiči Čabu Dera (38), koji je 5. siječnja ove godine u beogradskom naselju Banovo brdu ubio Nebojšu Markovića (37), i za ubojstva Hrvata Ivana Serdarušića u srpnju prošle godine u Amsterdamu te još jednog muškarca Budimpešti u rujnu. Nizozemska policija priopćila je da je Der plaćeni ubojica sa mađarskim i srpskim državljanstvom.

Policija vjeruje da je Der stigao u Nizozemsku oko 8. srpnja, a onda je tri tjedna kasnije počinio ubojstvo u jednom talijanskom restoranu u Amsterdamu. Ušao je u restoran obučen kao turist i upucao žrtvu u glavu, prenose nizozemski mediji.

Njegovo lice jasno se vidi na snimcima nadzorne kamere, a na mjestu zločina pronađeni su i tragovi njegove DNK. Nizozemski mediji podsjećaju da je Der osuđen na zatvorsku kaznu u Srbiji 2004. godine zbog ubojstva. Pušten je iz pritvora u veljači 2017. godine. Policija je priopćila da bi razgovarala sa svakim tko je imao kontakt sa Derom od 8. do 30. srpnja, kada se dogodilo ubojstvo. Za informacije o njemu nude nagradu od 20.000 eura, objavljeno je na stranicama nizozemske policije.

O ubojstvu Hrvata Ivana Serdarušića, 62-godišnjeg nizozemskog državljanina, Jutarnji je izvijestio u kolovozu 2018. godine.

Politie.nl
Čaba Der

- Nizozemska policija odmah nakon događaja obavijestila je hrvatsku policiju i zatražila suradnju u istrazi - rekla nam je tada Jelena Bikić iz Službe za odnose s javnošću Ministarstva unutarnjih poslova. Nizozemski mediji, prije svega amsterdamski portal Het Parool, navodi da se Serdarušić već dulje vrijeme bavio poslovima s drogom.

To je smjer koji se i kao glavni motiv Serdarušićeve egzekucije navodio i u policijskoj istrazi u suradnji s hrvatskom policijom.

Snimka ubojstva u Amsterdamu

Prema napisima nizozemskih medija, Serdarušić nije bio poznat u amsterdamskom kriminalnom miljeu, ali ipak se provlači kako bi njegova egzekucija mogla imati veze s poslovima s drogom. Prema policijskim izvorima, ubojica je ostavio brojne tragove na mjestu zločina, a policija je i rekonstruirala njegovo kretanje od mjesta zločina ulicama Jan van Eyck, Albrecht Durer, Gerrit van der Venstraat i Memlingstraat.

Žrtvu koja je ručala u restoranu u amsterdamskoj Beethovenovoj ulici na broju 14 egzekutor je, prema medijskim napisima, upucao u glavu pištoljem s prigušivačem, a potom je zamaknuo iza ugla. Opisan je kao izrazito mišićav muškarac visok oko 160 centimetara, a u trenutku dok je pucao za susjednim stolom sjedila je skupina žena s malom bebom. Hitna pomoć je ubrzo stigla, ali Serdarušić je u bolnici podlegao ozljedama.

Politie.nl

Prilikom bijega odbacio je vatreno oružje s prigušivačem, bež šešir, crnu torbicu za prijenosne uređaje, rukavice i bijelo-plavu košulju. Nekoliko minuta nakon zločina ubojica je bio u blizini Koningspleina u središtu grada, ustanovili su detektivi koji vode istragu, a pretpostavljaju i da je iznajmio hotelsku sobu u blizini amsterdamskog Glavnog kolodvora.

Carlo Ferilli, vlasnik restorana u kojem je ubijen Serdarušić, za medije je izjavio kako je on bio njihov redoviti gost, ali da ga nije poznavao. - Bio je samo jedan od pet tisuća naših gostiju koliko ih mjesečno prođe kroz lokal, a 99 posto naših gostiju su normalni, radni ljudi iz našeg susjedstva.

Amsterdamska gradonačelnica Femke Halsema, unatoč činjenici da se u lokalu dogodilo brutalno ubojstvo, dozvolila je da on ostane otvoren. Ferilli ima i samo riječi hvale za suradnju s policijom.

Politie.nl
Čaba Der

- Ne možemo vam davati nikakve informacije vezano za događaj od ponedjeljka - kratko su nam ovog ljeta rekli u amsterdamskom restoranu koji je smješten u vrlo prometnoj ulici, kroz koju prolazi i tramvajska linija i u čijoj se vrevi ubojica vrlo brzo mogao izgubiti. U kolovozu smo razgovarali i s jednim od dvojice sinova ubijenog.

- U šoku smo. Upravo se sa suprugom vraćam iz Amsterdama jer smo morali organizirati prijevoz tijela. O ubojstvu oca obavijestila me nizozemska policija. Rekli su mi samo da imaju neke tragove, ali da mi u interesu istrage ne mogu ništa reći. Moj otac je već više od 30 godina živio u Amsterdamu, imao je nizozemsko državljanstvo, tamo je radio - rekao nam je.

Nizozemski portal prenosi i njegovu izjavu da su se njegovi roditelji razveli prije 30 godina i da je njegov otac u Nizozemsku stigao preko Njemačke. Dolazio je u Hrvatsku, održavao kontakt sa sinovima, ali oni, kaže, nisu puno znali o njegovim poslovima.

Politie.nl
Čaba Der

Politie.nl
Čaba Der

Prema pisanju nizozemskog kolege Maartena Van Duna, ozbiljno se sumnja da je Serdarušićeva likvidacija povezana s trgovinom droge. Činjenica da je izvedena na terasi restorana usred bijela dana, u vrlo prometnoj ulici pred svjedocima i da je ubojica ostavio brojne tragove ukazuje da je nekome očito bilo stalo da Ivan Serdarušić bude ubijen.

Ubio ga dok je ispred zgrade sklapao dječja kolica

Čabu Dera srpska policija traži zbog ubojstva koje se 5. siječnja dogodilo u Ulici Rajka od Rasine, u naselju Banovo brdo u Beogradu. Žrtva je ubijena s više hitaca iz vatrenog oružja, a ekipa Hitne pomoći, koja je odmah izišla na teren, mogla je samo proglasiti smrt.

Ubrzo se utvrdilo da je ubijen Nebojša Marković (37), zet pripadnika Pink Panthera Aleksandra Š., a javnost u Srbiji bila je zaprepaštena nonšalantnim ponašanjem Dera prilikom ubojstva jer se na snimci sa obližnje kuće jasno vidi kako je bez maske i sa osmjehom prišao žrtvi...

Na snimci se vidi da je Marković taman sklapao dječja kolica ispred zgrade u kojoj je živio, kad se nasred ulice zaustavio bijeli automobil, iz kojega je izišao muškarac s torbom u rukama, nasmiješio se i prišao Markoviću pa izvadio pištolj i upucao ga više puta u glavu i grudi. Žrtva je pala na pločnik, a ubojica se vratio na suvozačevo mjesto i pobjegao.

Snimku brutalnog ubojstva u Beogradu možete pogledati OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 13:07