ČABA DER

PAO NEMILOSRDNI EGZEKUTOR S CRVENE TJERALICE KOJI JE BRUTALNO LIKVIDIRAO HRVATA U SREDIŠTU AMSTERDAMA Zloglasnog plaćenika uhitili policajci u Pragu

 Nizozemska policija

Čaba Der (39), plaćenik osumnjičen da je u beogradskom naselju Banovo brdo ubio Nebojšu Markovića, zeta jednog od pripadnika zloglasnog Pink Panthera, ali i da je u Amsterdamu u srpnju prošle godine likvidirao Hrvata Ivana Serdarušića (62), uhićen je u Češkoj, piše Blic. Kako navodi beogradski list, Dera su priveli u Pragu, a Srbija je već najavila da će podnijeti zahtjev za njegovim izručenjem, s obzirom da je prethodno za njim raspisala međunarodnu tjeralicu. Osim Srbije, tjeralicu za njim raspisalo je još nekoliko europskih država, a našao se i na Interpolovoj 'crvenoj' tjeralici.

Čaba Der, koji je svojedobno osuđen u Srbiji na dugogodišnju robiju, iz zatvora je izašao 2017. godine, no nedugo potom vratio se kriminalu. Ima srpsko i mađarsko državljanstvo, a sumnjiči ga se da je tijekom prošle godine, osim spomenute dvojice, ubio i jednog muškarca u Budimpešti.

Politie.nl
Čaba Der

Nizozemska policija nedavno je objavila snimke nadzorne kamere iz talijanskog restorana u Amsterdamu, u kojem je ubio Ivana Serdarušića. Ušao je u restoran odjeven kao turist i upucao žrtvu u glavu, prenijeli su nizozemski mediji. Žrtvu koja je ručala u restoranu u Beethovenovoj ulici na broju 14 egzekutor je, prema medijskim napisima, upucao u glavu pištoljem s prigušivačem, a potom je umaknuo iza ugla. Hitna pomoć je ubrzo stigla, ali Serdarušić je u bolnici podlegao ozljedama.

Snimka ubojstva u Amsterdamu

Prema policijskim izvorima u Nizozemskoj, Čaba Der je ostavio brojne tragove na mjestu zločina, pronađen je i njegov DNK, a policija je i rekonstruirala njegovo kretanje od mjesta zločina ulicama Jan van Eyck, Albrecht Durer, Gerrit van der Venstraat i Memlingstraat.

Politie.nl

Prilikom bijega odbacio je vatreno oružje s prigušivačem, bež šešir, crnu torbicu za prijenosne uređaje, rukavice i bijelo-plavu košulju. Nekoliko minuta nakon zločina bio je u blizini Koningspleina u središtu grada, ustanovili su detektivi koji vode istragu, a pretpostavljaju i da je unajmio hotelsku sobu u blizini amsterdamskog Glavnog kolodvora.

Politie.nl
Čaba Der

Carlo Ferilli, vlasnik restorana u kojem je ubijen Serdarušić, za medije je izjavio kako je on bio njihov redoviti gost, ali da ga nije poznavao. - Bio je samo jedan od pet tisuća naših gostiju koliko ih mjesečno prođe kroz lokal, a 99 posto naših gostiju su normalni, radni ljudi iz našeg susjedstva.

Amsterdamski portal Het Parool navodi da se Serdarušić već dulje vrijeme bavio poslovima s drogom te da se upravo poslovi s narkoticima spominju kao mogući motiv njegove likvidacije.

Politie.nl
Čaba Der

Politie.nl
Čaba Der

- Nizozemska policija odmah nakon događaja obavijestila je hrvatsku policiju i zatražila suradnju u istrazi - rekla nam je u kolovozu prošle godine Jelena Bikić iz Službe za odnose s javnošću Ministarstva unutarnjih poslova.

Tada smo razgovarali i s jednim od dvojice sinova ubijenog.

- U šoku smo. Upravo se sa suprugom vraćam iz Amsterdama jer smo morali organizirati prijevoz tijela. O ubojstvu oca obavijestila me nizozemska policija. Rekli su mi samo da imaju neke tragove, ali da mi u interesu istrage ne mogu ništa reći. Moj otac je već više od 30 godina živio u Amsterdamu, imao je nizozemsko državljanstvo, tamo je radio - rekao nam je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 11:25