NAORUŽAN DO ZUBA

POLICIJA TRAGA ZA ČOVJEKOM KOJI JE IZ AUTOMATSKE PUŠKE PUCAO PO VUKOMERCU Nije isključeno da je Senad Ahmetović (34) već istu večer pobjegao u Bosnu

 
Ilustracija
 Ronald Goršić / CROPIX

Dok se privodi kraju kriminalističko istraživanje nad uhićenom skupinom muškaraca koji su u srijedu oko 19 sati uznemirili žitelje Vukomerca svojom uzajamnom pucnjavkom iz automatskih pušaka u neposrednoj blizini osnovne škole, zagrebačka policija traga za još jednim akterom obračuna, 34-godišnjim Senadom Ahmetovićem.

Za tog muškaraca, koji je zet preminulog Šerifa Zahirovića nakon čije su smrti u nedjelju krenuli obračuni i reketarenja, istražitelji sumnjaju da je upravo on s balkona kuće u Porečkoj ulici u Zagrebu, ispalio iz automatske puške na desetke metaka po automobilima, terasi kafića, ali i školskom dvorištu prepunom djece.

Nije za isključiti da je još istu večer Šerifov zet pobjegao preko granice u Bosnu obzirom da ima njihovo državljanstvo, a u Zagrebu boravi. U svojoj kriminalnoj prošlosti, dok je činio niz kaznenih djela, Senad je promijenio nekoliko prezimena.

Gdje se skrio naoružan do zuba, policija intenzivno nastoji otkriti. U međuvremenu ostatak privedenih u postaji čeka ispitivanje u Državnom odvjetništvu nakon čega će se vidjeti hoće li za njih biti tražen pritvor.

Paralelno s time, djeci u OŠ Vukomrec pruža se psihološka pomoć, a hoće li se nakon uhićenja i pritvaranja pojedinaca konačno stanje smiriti u kvartu, pokazat će vrijeme.

Podsjetimo, uvertira u žestoki obračun krenula je u nedjelju nakon što je Šerif Zahirović preminuo dok je bio u kafiću. Već su sutradan Šerifovoj udovici Sarajki Zahirović na vrata banuli članovi obitelji Osmanović, na čelu sa Muharemom Osmanovićem. Zaprijetio joj je to u ponedjeljak na ulaznim vratima kuće u Porečkoj ulici na zagrebačkom Vukomercu misleći da će olako izvući navodnih 4000 eura duga.

No, umjesto vraćanja novca, Zahirovići su Muharema uvukli u kuću. Posjeli su ga na stolac i krenuli mu prijetiti, a trosatnu torturu praćenu udarcima čak su ovjekovječili objavom na Facebooku. Pozvana je policija koja je zbog prijetnji na kraju prijavila samo Kemala Zahirovića zvanog Mišo, koji je potom pušten na slobodu.

Odmah nakon toga Muharem se oglasio na Facebooku te objavio svoje fotografije nakon posjeta kući Zahirovićevih, a objasnio je i detaljno što ga je snašlo kao i okolnosti cijelog odnosa dviju obitelji.

Nakon toga, u srijedu par minuta prije školskog zvona za kraj nastave, ispred kuće Zahirovićevih odvile su se filmske scene. Meci su fijukali posvuda, a policija je odmah uhitila 19 osoba.

Sukobljene obitelji kao po špranci ponavljaju iste rečenice: “Mi pucali nismo. Oružje nemamo. Oni su napali nas!”. Prava je sreća da nitko nije poginuo.

Zagreb, 280618.
Hotel Antunovic, Zagrebacka avenija 100a.
Konferencija Sigurnost gradova na kojoj je sudjelovao ministar unutarnjih poslova Davor Bozinovic sa suradnicima, glavni ravnatelj policije Nikola Milina sa zamjenicima te nacelnici svih policijskih uprava u Republici Hrvatskoj.
Na fotografiji: Davor Bozinovic.
Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX
Zeljko Puhovski / CROPIX
Davor Božinović

Božinović: 'Djeca i roditelji u Vukomercu su sigurni'

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović poručio je u petak kako su svi građani, djeca i roditelji u Vukomercu sigurni, a policija je u stalnom kontaktu s roditeljima i vodstvom škole, te se dogovaraju određene aktivnosti usmjerene na vraćanje osjećaja sigurnosti.

Za njih i općenitu percepciju sigurnosti važno je da je policija tamo nazočna, uniformirana i u civilu, a počinitelji će odgovarati kad im se dokaže krivnja, istaknuo je Božinović u izjavi novinarima u Ministarstvu unutarnjih poslova.

Ustvrdio je kako je policija istu večer reagirala promptno i vrlo profesionalno, bile su uključene razne policijske postrojbe, sve do interventne i specijalne policije, i vrlo brzo privele osumnjičene osobe i prepratile ih pritvorskom nadzorniku.

Na novinarski upit o činjenici da je na jednoj vukomeračkoj adresi prijavljena čak 91 osoba, Božinović je rekao kako je to nešto što treba provjeriti i da nije upoznat s tim podatkom.

Odgovarajući na pitanje je li bilo moguće prevenirati taj slučaj s obzirom da je tamo i prije bilo izgreda, Božinović je rekao kako policija pokriva Hrvatsku u mjeri i broju policajaca koje ima. Smatramo da je taj broj optimalan, iako se negdje može i povećati u skladu s internim procjenama.

Neki od počinitelja su policiji već poznati, s njima su obavljani obavijesni razgovori, no činjenica je da policija ne može tek tako ulaziti u obiteljske kuće jer je potrebno odobrenje pravosudnih instanci.

Vjerojatno se u tom trenutku nije vidjela potreba za takvim postupanjem, ocijenio je ministar. Važno je da nitko nije ranjen, a incidenti toga tipa se, nažalost, mogu dogoditi, dodao je.

Podsjetio je kako se u svijetu oružani incidenti događaju manje više svuda, a hrvatska je prednost je da su naše institucije učinkovite i u preventivnom i u represivnom dijelu.

Ulagat ćemo maksimalne napore da se svi dijelovi društva i Hrvatske uključe u podizanju svijesti i stvaranju sigurnosne kulture, poručio je.

Nešto smo naučili i iz ovog incidenta i naši zaključci će se primijeniti kao mogućnost unaprijeđenja u radu policije. Policija prednjači u preventivnim akcijama u svim linijama policijskog rada i to će činiti i dalje i jamčiti sigurnost, naglasio je Božinović. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 06:21