SPORNI RUČAK

Policija ispitala zagrebačkog župana Kožića, doznali smo nove detalje slučaja

Radi se navodno o kaznenom djelu zlouporabe položaja i ovlasti ili trgovine utjecajem
Stjepan Kožić
 Darko Tomaš/cropix

Policija je po nalogu nadležnog tužiteljstva jučer trebala upasti u dom župana Zagrebačke županije Stjepana Kožića te, kako neslužbeno doznajemo, obaviti pretres uz odgovarajući nalog suca istrage. Međutim, Kožić je, prema najnovijim informacijama, završio u bolnici pa je pretres po svemu sudeći zbog toga odgođen.

Iako za sada nema službenih informacija zašto je trebala biti obavljena pretraga njegova doma, iz izvora bliskih istrazi doznali smo da je Kožić prijavljen za kazneno djelo počinjeno, kako se sumnja, u svojstvu službene osobe župana.

Radi se navodno o kaznenom djelu zlouporabe položaja i ovlasti ili trgovine utjecajem, a sve je povezano s određenim troškovima koji su podvedeni kao troškovi županije iako se radilo o njegovim privatnim izdacima.

Kako doznajemo, pretrage su trebale biti obavljene i u njegovom uredu u županiji.

Doznajemo da Kožiću stavljaju na teret da je u siječnju prošle godine jedan privatni ručak u restoranu kod Zaprešića platio 5250 kuna javnog novca. Napisao je da je bio na ručku s predsavnicima Ministarstva znanosti i obrazovanja, ali čini se, da to nije bila istina. O tom slučaju prvi je pisao portal Telegram u lipnju 2020.

S obzirom da je riječ o manjem novčanom iznosu za koji je navodno oštećana Županija, prijavljen je za blaži oblik kaznenog djela, a stoga se nije ni išlo u akciju njegova uhićenja nego će se procesuirati redovnim putem, odnosno od početka će se braniti sa slobode.

U izjavi medijima Kožić je u petak potvrdio da je "bio u policiji", javlja HRT.

- Sve ove godine obnašam dužnost župana časno i pošteno, što su više puta potvrdili građani na izborima. To ću dokazati i u ovom slučaju jer nisam počinio nikakvo kazneno djelo. Jučer sam osobno bio u policiji i nije bilo nikakve potrebe da policija upada u moj dom i radi pretres, kako se netočno prenosi, priopćio je Kožić.

Dodaje i da s obzirom da je postupak u tijeku ne može iznositi više detalja.

- Međutim, ne mogu se oteti dojmu, s obzirom na količinu neistina koja se iznosi u medijima, da se radi o politički motiviranom procesu kojemu je jedini cilj da me oblati u javnosti i pred građanima. Vjerujem u institucije RH, vjerujem da će dobro odraditi svoj posao i siguran sam da ću dokazati svoju nevinost, dodao je Kožić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 11:15