PRESEDAN

Političari prijavili liječnika jer je vrijeđao pacijente Srbe

U beogradskom časopisu Kurir nazvao nas je četničkom gamadi iz Vrhovina, rekao je Miroslav Mašić

GOSPIĆ - Milorad Delić, načelnik općine Vrhovine, i Miroslav Mašić, zamjenik načelnika općine Vrhovine, tužiteljstvu su podnijeli kaznene prijave protiv liječnika primarne prakse Doma zdravlja Otočac, dr. Esada Mujkanovića, zbog širenja rasne, vjerske i nacionalne mržnje.

Odbio pružiti pomoć

To je prva kaznena prijava koju su političari podigli protiv liječnika.

Prijava je uslijedila jer je kontroverzni liječnik dulje vrijeme u sukobu s čelnicima općine Vrhovine koji su ga u rujnu prošle godine optužili da je odbio pružiti liječničku pomoć Bošku Radiću iz Vrhovina samo zato što je srpske nacionalnosti.

- Morali smo podignuti kaznene prijave protiv liječnika koji je otvoreno u medijima prema nama izrazio rasnu, vjersku i nacionalnu mržnju. Imamo materijalne dokaze koji potvrđuju da je to činio jer nas je, primjerice u beogradskom časopisu Kurir nazvao četničkom gamadi u Vrhovinama, a nacionalnu mržnju iskazao je preko televizija u Hrvatskoj.

Međusobne tužbe

Najgore jest to što je te izljeve mržnje i netrpeljivosti izgovarao u Domu zdravlja Otočac - rekao je Miroslav Mašić, zamjenik načelnika općine Vrhovine, koji smatra da takvim liječnicima nije mjesto u zdravstvenom sustavu Hrvatske.

Prije ove tužbe liječnik Esad Mujkanović zbog klevete je tužio iste čelnike općine Vrhovine koji su mu uzvratili protutužbom.

Nakon zdravstvenog skandala s liječenjem pacijenta Boška Radića ravnatelj Doma zdravlja Otočac, Ivica Miletić, više ne dopušta liječniku rad u Hitnoj službi gdje se dogodio incident, a ni nakon šest mjeseci Etičko povjerenstvo Ministarstva zdravstva nije se očitovalo o tome je li liječnik u slučaju prekršio osnovna načela u pružanju prve pomoći.

Obitelj Boška Radića i danas je ogorčena na postupak liječnika Mujkanovića te i dalje smatraju da je odbio liječenje samo zato što je riječ o pacijentu srpske nacionalnosti. Esad Mujkanović nije želio komentirati kaznenu prijavu načelnika Vrhovina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:00