UTJECAJ KORONAVIRUSA NA PRAVOSUĐE

POVIJESNA PRESUDA U HRVATSKOJ Muškarac putem videolinka osuđen na šest godina zatvora zbog spolnoga iskorištavanja djeteta

 
Županijski sud u Zagrebu
 Bruno Konjevic / CROPIX

Tridesetšestogodišnji muškarac koji je na zagrebačkome Županijskome sudu u ponedjeljak osuđen na zatvorsku kaznu od šest godina zbog spolnoga iskorištavanja djeteta objavi presude prisustvovao je putem video-linka iz zatvora u Remetincu.

On je vjerojatno prva osoba koja je u Republici Hrvatskoj osuđena na daljinu.

Tom se rješenju pribjeglo zbog posebnih mjera koji su hrvatski sudovi uveli radi sprječavanja epidemije koronavirusa.

Okrivljenik, kojemu je, također, produljen istražni zatvor, iz sobe u zatvoru u Remetincu pratio je objavu presude na zagrebačkome Županijskome sudu.

Zahvaljujući kameri mogao je vidjeti vijeće koje je presudu objavilo te s njima komunicirati. Također, vijeće i njega moglo vidjeti te s njim komunicirati.

Inače, na tragu odluke Ministarstva pravosuđa od petka, kojom se pokušava spriječiti cirkulacija ljudi i na sudovima te u zatvorskome sustavu, predsjednici sudova sami su donijeli protokole ponašanja koji se u bitnim stvarima vrlo slični.

Prije svega, odlučeno je da se održavanje ročišta u predmetima koji nisu prioritetni otkaže.

U predmetima gdje nije moguće odgoditi ročišta, a najčešće se radi o pritvorskim predmetima u kaznenome sudovanju, odlučeno je da se na najmanju moguću mjeru svedu ulasci i izlasci sa sudova.

Javnost u ponedjeljak zbog toga nije mogla pratiti javne rasprave već je dogovoreno da se na ročišta puštaju samo odvjetnici i tužitelji koji po prirodi posla moraju prisustvovati.

Jedini slučajevi u kojima nije moguće izbjeći susret s okrivljenicima su preprate tek uhićenih osoba o čijem istražnome zatvoru odlučuju suci istrage.

Uprava za zatvorski sustav, odnosno Ministarstvo pravosuđa, u petak je odlučilo da se do daljnjega, a najmanje 14 dana, opozivanju sve posjete zatvoru, osim onih najnužnijih, te da se ukidaju pogodnosti izlaska za vikend osuđenicima, a sve kako netko ne bi virus unio u zatvore.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:10