TIJEKOM GRADNJE POS-ovih STANOVA

PRESUDA ZA MULJAŽE TEŠKE 11 MILIJUNA KUNA Varaždinski 'kralj JPP-a' kažnjen - radom za opće dobro!

Dušku Paripoviću je u korist išlo to što je priznao djela i nadoknadio štetu od 11 milijuna kuna. Osim toga, sud je uzeo u obzir i to što je tvrtka od osnutka poslovala prema zakonu i dosad nije imala problema sa zakonom
Varazdin, 260216Na Zupanijskom sudu u Varazdinu tzraje sudjenje varazdinskom poduzetniku Dusku Paripovicu.Na fotografiji: Dusko Paripovic dolazi na sud.Foto: Zeljko Hajdinjak / Cropix
 Zeljko Hajdinjak / CROPIX

VARAŽDIN - Duško Paripović, kralj javno-privatnog partnerstva i vlasnik varaždinske Meteor grupe, na Županijskom je sudu u Varaždinu u srijedu osuđen na godinu dana zatvora zbog zlouporabe povjerenja i ovlasti u gospodarskom poslovanju, utaju poreza te pogodovanja vjerovnicima. Kazna mu je zamijenjena radom za opće dobro.

Paripovića, čija je firma u zlatnim vremenima sagradila veliku većinu škola i dvorana po modelu JPP-a u Varaždinskoj županiji, teretilo se za nezakonitosti vezane uz POS stanove u Hrašćici, gdje je pribavio korist Zagorje Tehnobetonu te dvjema sestrinskim tvrtkama Coninga u iznosu od 4,6 milijuna kuna. Paripović je, naime, prikazivao da su te tri tvrtke izvodile neke radove na POS stanogradnji u Hrašćici, dok ih je u stvarnosti izvodio samo Meteor, pa je Javna ustanova Gradski stanovi te fiktivne radove Zagorje Tehnobetonu i Coningovim tvrtkama i platilo. Paripoviću se na teret stavljalo i da je sklopio sedam ugovora kojima je Meteor njemu osobno i tvrtki Bagerkop Roberto iz Novog Marofa prodalo kuće, zemljišta i poslovne prostore po cijenama znatno nižima od njihove tržišne vrijednosti.

Paripoviću je u korist išlo to što je priznao djela te što je nadoknadio štetu od 11 milijuna kuna. Osim toga, sud je uzeo u obzir i to što je Meteor od osnutka poslovao prema zakonu i u 20 godina poslovanja nije bilo ni prekršajne ni kaznene osude.

- Uzeli smo u obzir i da je 2011. godina, kad su djela počinjena, bila vrh

recesije, no to nipošto ne opravdava način na koji ste poslovali – rekao je, obrazlažući presudu, sudac Igor Pavlic.

Paripović, inače, trenutno radi u Meteor Grupi Privatno partnerstvo koju vode njegove kćeri, i to kao savjetnik. Ima plaću od 3670 kuna, no račun mu je blokiran na iznos od 20 milijuna kuna za potrebe Meteor grupe. Određeni dio plaće svaki mu mjesec, kako je rekao na sudu, ustežu na ime jamstva za Meteor grupu i to će mu tako činiti do kraja života.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 09:56